fbpx

Какво знаем за бамбукa?

 В тази статия отделяме специално внимание на един не толкова алтернативен материал, който е бил познат и използван години назад и започва да придобива все по-голяма популярност сред архитекти и дизайнери днес, заради прекрасните си свойства. В предишна статия ‘3 екологични алтернативи на мебелите вкъщи’ го представихме, но днес ще обърнем по-специално внимание именно на бамбука като един от малкото възобновяеми естествени материали, които имаме налични в днешно време.

Далечният Изток има дълга традиция на строене с бамбук, а днес дизайнери и архитекти преоткриват този материал не само заради някак забравените му свойства, а и заради усещането за история и цел. В миналото бамбукът се е използвал при ранните рибарски къщи в Хонг Конг като често се е използвал заедно с дървото за конструктивен елемент. В по-тропическите зони на Азия като Тайланд, Виетнам, Филипините и Индонезия дори цели села са се изграждали изцяло от бамбук, заедно с прозоречните рамки, декорациите и самата конструкция на къщите. В Китай, Япония и Кореа бамбукът се използва непрестанно като строителен материал повече от 1000 години.

А кои са предимствата му?

Той започва да става все по-популярен като строителен материал в архитектурата, интериора и индустриалния дизайн. Все повече дизайнери и архитекти най-вече от Азия започват да го използват в проектите си и да експериментират със свойствата му. Основно предимство, особено за азиатския пазар е, че е много евтин материал, има го в големи количества, лесен е за отглеждане и  култивиране. Огромно преимущество е, че е изключително екологичен, не обремянява природата и дори може да бъде компостиран в случай, че не се използва.

Кои са свойствата на бамбука?

Причините да се използва все повече бамбук в интериора и дизайна са свързани най-вече със състоянието на околната ни среда. Той е изключително бързорастящ и екологичен за засаждане и отглеждане като в същото време е много устойчив и лек. Ако това са по-скоро свойствата на материала има и друга причина да бъде използван, а именно естетиката. В интериорни или архитектурни проекти той изглежда по същия начин, както и в природата, поради това имаме по-близко усещане до околната ни среда.

Говорейки за свойствата на материала ще споменем, че той расте 2-3 пъти по-бързо от най-бързо растящите растения. Някои разновидности дори израстват по повече от 2 метра на ден. Можете ли да си го представите?! Това означава, че е необходима сравнително малка територия, на която да бъде засаждан и отглеждан, за да се произвежда голямо количество материал, а в същото време да щади природата.

Какви са неговите качества?

Бамбукът е сравнително бавно горим сравнен с дървения материал. Заради това е предпочитан пред металните скелета за почти всяка строяща се сграда в Китай например. В Хонк Конг сгради от 5 до 100 етажа се изграждат с бамбукови скелета.

Когато строителството приключи, скелето се разглабя или дори може да се компостира, за отглеждането на още бамбук.

За какво може да се използва бамбукът?

Заради неговата здравина, устойчивост и възможност за завършек с най-различни цветове и покрития от зелен и сух бамбук до лакиран, опциите и приложенията му са многобройни. Той може да е ажурна преградна стена или параван в интериорно пространство, да действа като конструктивен елемент, да е изработена мебел от него и  какво ли още не. В Бали има цял комплекс от няколкоетажни ваканционни къщи, за които ще ви разкажем скоро, направени изцяло от бамбук – от конструкцията до последната мебел. Бамбукът има огромен потенциал и все още не са тествани всичките му приложения и докъде са границите на материала.

бамбук

Надяваме се, че ви убедихме какво еко чудо е бамбукът, а ако не сме ще продължим да ви представяме иновативни негови приложения за бита и дома.

Comments

Leave a Comment