fbpx

Дизайница

IMG 0917 scaled

Кафе културата и магията на колумбийското кафе? Най-добрата ферма за кафе в Саленто

Любимото Саленто, където освен приключенските преходи през джунглата, разкриващи гледки към най-високите палми (wax palms)  на света в Cocora Valley, ще имате щастието да навлезете в дебрите на най-доброто кафе на Колумбия. Quindio, района в който се намира Саленто е мястото, където са започнали да култивират кафе за пръв път в Колумбия. Да, бяхме в самия източник и се потопихме във всичко, което можеше да ни предложи (литри висококачествено кафе).

В района има много кафе ферми, а това означава, че там е съсредоточен и целия процес на производство – от засаждането на растението, през процеса на изпичане и до пълна готовност за консумация на кафето.

След Бразилия, която произвежда ⅓  от световната продукция, Виетнам е втората по износ на кафе, а на трето място идва и Колумбия.

The Plantation House (Finca Don Eduardo)

Това според нас ( а и според Trip Advisor) е най-добрата обиколка на ферма за кафе в Саленто. Останете с нас, защото ще ви въведем в магията на кафето и всяка една подробност около него.

Днес, The Plantation House е превърнат в много симпатичен и гостоприемен хостел, който е може би първото място за настаняване на туристи в Саленто от преди 16 години. Оригиналната постройка е на повече от 100 години и е била кафе ферма цял един век. Finca Don Eduardo и The Plantation House са едно цяло, но самата finca (ферма) се намира на около 10 минути от хостела, където между другото може да отседнете по време на престоя си в Саленто. Дворът е много просторен и спокойно може да се наслаждавате на природата и на най-старите кафе растения, които са на по 100 години и са в рамките на старата ферма.  

Finca Don Eduardo Coffee Tour – био кафето на Саленто

Това е наистина най-доброто място, където ще разберете всяка една стъпка в процеса на производство на кафе от началото до края – от момента на засяване на семената, до крайния продукт в чашата ни -тази ароматна и магична напитка. Не знаем дали ви е известно, но процеса по отглеждане и производство на кафе е много специфичен и трудоемък, и определено ще сме още по-съзнателни, и няма да взимаме за даденост чашата ни с ароматно кафе отсега нататък.

Обиколките във фермата са на испански и английски и не е необходимо да резервирате своето място предварително. Ние просто се появихме в 9 сутринта и платихме само $40.000 COP ( ~ 20 лв ) за 4 часа вълшебно преживяване и такава безценна  информация. 

Ако пък ви се прииска да се потопите истински в целия процес, може да останете като доброволец за няколко дни във фермата и да помагате в някои от стъпките – от засаждане на кафе растения и беритба, през смилане и печене. Те ви осигуряват храна, напитки и спане, а пък вие придобивате ценен know how и собственоръчно прясно изпечено и сварено кафе.

Собственикът на фермата и хостела, който лично прави обиколките на английски,  Don Eduardo, се казва всъщност Тим и е Англичанин израснал в Австралия, но по душа с Колумбиец.

Don Eduardo ни въвлече толкова живо и емоционално във всичко, от кафето до личните му разкази, че накрая искахме и ние да се преместим в Колумбия и да имаме ферма за кафе. Той се мести преди повече от 15 години в Саленто и живее своята мечта да отглежда кафе.

Прекарахме половин ден в компанията на Тим от The Plantation House, който сподели толкова любопитни неща за целия процес около производството на кафе, че чак един coffee virgin в компанията каза, че след тези разкази ще пропие кафе. 

Още за кафето и какви са видовете кафе и разликите между Арабика и Робуста?

Тим ни разказваше за разликите между типовете кафе Арабика и Робуста, на какви височини растат, кое оказва влияние на реколтата и още толкова много.

Арабиката има над 1000 разновидности и разбрахме, че е най-масово произвежданото кафе в света, като си има добра причина за това. От една страна е много ароматно и разнообразно като вкусови качества, а от друга, от него можем да пием по-често, защото е с по-ниско съдържание на кофеин. Перфектните условия за неговото отглеждане са между 1100 и 1800 метра надморска височина, тропически и влажен климат. Саленто е на 1895 м и там се отглежда високопланинско кафе Арабика. Самото растение на тази височина израства по бавно и е с по-малки листа.

Робустата от друга страна има доста по-високо съдържание на кофеин, с по-горчив вкус от Арабиката е, но не е толкова ароматно. Расте на по-ниска надморска височина, и цената е доста по-ниска в сравнение с Арабиката. От Тим разбрахме, че често правят блендове с малко Арабика за аромат и основно Робуста. Затова е добре да следим съдържанието на опаковката и да не се подвеждаме.

Какво означава модерно и традиционно кафе?

Модерното е разработено и получено в лаборатория, а традиционното е напълно естествено и се е адаптирало постепенно към условията на района, в който расте. 

Във Finca Don Eduardo, Тим отглежда само традиционно кафе и разхождайки ни из джунглата от всякакви растения там, ни показваше различните видове високопланинско кафе арабика. 

По принцип, за да расте кафееното растение правилно му трябва достатъчно сянка и въздух. Затова различните растения се засаждат на разстояние едно от друго, а за сянката им Тим засажда бананови растения, които помагат за засенчване.

Както споменахме процеса по отглеждането и производство на кафе е доста трудоемък, като си представете, че докато порасне едно растение, за да дава достатъчно плод, трябва да минат поне 5 години. 

Посещението на Finca Don Eduardo си беше една магия от началото до края. Не сме и предполагали, че ще разберем толкова много любопитни неща около кафето. Тим беше толкова енергичен и разпален във всеки един момент, че ни зарази на секундата с неговото настроение. Бяхме следвани навсякъде от неговите диви и любвеобилни кучета, сякаш и те познаваха всяка една от стъпките при отглеждане и производство на кафе наизуст и само чакахме как ще ни налеят по една чаша ароматно колумбийско кафе.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X