fbpx

Дизайница

1 Заглавни    Статии

Килим у дома? Как да го изберем?

7SC 8208

Килимът е много важна част от всеки дом, той е като бижу, което дава завършек и същевременно внася уют. Както и с бижутата, важно е да изберем правилния килим, за да подчертаем красотата на нашия дом, за това сме подбрали някои основни принципа за следване при избора му.

Една от най-често срещаните грешки, които може да се направи при закупуване на килим е това той да се окаже твърде малък за пространството. Точно като при покупка на нова дреха, намирането на подходящ размер килим е свързан с това как приляга на мебелите. Хубавото е, че има няколко основни неща, за които да следите и за нула време ще станете експерти по избирането на килим.

Какъв материал да изберем?

7SC 8225

Със сигурност материала, който изберете за вашия килим ще влияе на цената и качеството му. Но преди всичко друго, вашият приоритет при избора на килим трябва да бъде към материал, който ще е устойчив във времето. Обикновено килимите се поставят на места, където има доста трафик, затова помислете за материи, които са по-лесни за почистване. Ако искате обаче, усещане за повече уют и комфорт, килими с по-дълги нишки и влакна веднага ще създадат това чувство.


Тези, които имат алергии, трябва да са много внимателни при избора на материала, от който е направен килима. Може да опитате килим от органична юта, памук или морска трева. Много е важно какъв е материала, защото в днешно време голяма част от изкуствените килими съдържат токсични вещества, а според изследвания има около 60 опасни за здравето съставки като тежки метали и канцерогенни вещества, които водят до онкологични и ендокринни заболявания. Най-потърпевши са бебетата, малките деца и бременните. Затова винаги се интересувайте от какво е направен килима и гледайте внимателно етикета.


Колкото повече знаете за плюсовете и минусите на всеки материал, толкова по-информирано решение ще вземете при покупка. Без значение какъв тип килим имате, малко грижи и внимание ще го поддържат в добро състояние за дълго време.

А цвета на килима?

Ето и няколко бързи съвета:

  1. Ако стените и мебелите ви са в по-неутрални тонове, опитайте с килим, който привлича вниманието, за да добавите в пространството малко енергия и цвят.
  2.  За повече зрялост и дълбочина, пробвайте с модел с орнаментални детайли, като ориенталски и персийски килим, или марокански мотив, които напоследък са доста популярни.
  3. Ако стените или мебелите ви са по-цветни или има акценти по стените, заложете на  килим с по-неутрална гама, за да не отвличате вниманието от другите елементи. 
  4. Намерете красотата в простотата. Може да заложите на семпъл и едноцветен модел, който обаче да има богата текстура и плетка. Така веднага ще внесете характер и автентичност в помещението.

Какъв размер килим да изберем спрямо зоната за сядане?

Оразмерете предварително

Първото нещо, което може да направите в процеса на избора на килим е да се ориентирате за размера. Лесно е, и просто вземете хартиено тиксо и разчертайте на пода габаритите на бъдещия килим. След това вземете рулетката и измерете страните, за да знаете към какъв размер ще се стремите, когато търсите в търговската мрежа.

Насоки за позициониране на килима:

Всички мебели стъпват

IMG 3324
Източник: Pinterest

Като общо правило, килимът трябва да е приблизително с размера на зоната за сядане във вашия хол. Върху него трябва свободно да се настаняват дивана и креслата и да остават поне още 30-тина см до ръбовете на килима.

Само предните крака стъпват

Ако нямате достатъчно пространство в помещението, за да могат всички мебели да стъпват на килима, може да организирате зоната като само предните крачета на дивана и креслата стоят върху килима. По този начин отново се постига завършен вид и композицията е цялостна.

Краката са извън килима (с едно условие)

Макар че тази опция обикновено не се препоръчва, понякога изборът на малък килим може да бъде благоприятен за бюджета и пак да добави стил и комфорт във вашия хол. Ако пространството е малко, или пък бюджета не позволява да внесете по-голям килим, дефекта може да стане ефект. Така едно малко килимче, което “плува” в центъра на вашия кът за сядане, може да изглежда много добре, стига да е правилно центрирано спрямо вашите мебели.

Кръгъл килим

Ако сте си харесали по-нетрадиционна форма като кръг например, препоръките, които дадохме по-горе са все така валидни. Изберете килим със стандартен размер, който е достатъчно голям, за да побере всичките ви мебели с няколко сантиметра екстра за въздух, или поне достатъчно голям, за да побере предните крака на всяка мебел. Тук добавяме, че когато позиционираме кът с кръгъл килим е добре да имаме повече свободно пространство и той да не е притиснат от стени.

Как да позиционираме килимът в спалнята?

Всички мебели стъпват върху килима

IMG 3360
Източник: Pinterest

Ако спалнята е достатъчно голяма, помислете за размер килим, достатъчно голям, за да пасне под  вашето легло и двете нощни шкафчета, като отново да останат 20-30 см свобода до ръбовете на килима. Това не се отнася за стената към която е подпряно леглото. 

Само леглото стъпва на килима

IMG 3319
Източник: Pinterest

Ако имате красива подова настилка, но искате да добавите повече комфорт, поставете килимче под леглото, стигащо, но не минаващо под нощните шкафчета. По-малките килими са ценово по-икономични, а и няма да скрият напълно вашата красива настилка. Краката ви трябва да стъпват на мекия килим, когато ставате от леглото. Това се отнася и за долния край на леглото.

Фланкиране на леглото от двете страни

IMG 3361
Източник: Pinterest

Един чудесен бюджетен начин за постигане на комфорта на по-голям килим е да поставите килимче тип пътека от двете страни на леглото. Така всяка сутрин будейки се, ще стъпвате не нещо мекичко и комфортно.

Подчертаване на долния край на леглото с пейка

Друг вариант, който доста ни допада е поставянето на килима в долния край на леглото, далеч от нощните шкафчета. По този начин, може да ви се оформи  пространство пред леглото, където да настаните пейка за сядане, която да подчертае леглото и да придаде още повече уют. Този вариант е подходящ, когато имате достатъчно свободно пространство пред леглото.

Полезни съвети:

  • Поставянето на подложка под килима ще попречи на изместването и хлъзгането на килима. 
  • Директната слънчева светлина може да доведе до избеляване на вашия килим, така че може да го завъртате редовно, за да има равномерен цвят.
  • Може да ползвате по-голям и плосък килим за основа, а върху него да сложите по-малък. Така се рамкира зоната и в същото време е бюджетно решение.
IMG 3329
Залагане на двоен килим, за рамкиране на зоната

Килимът е един от елементите, който внася най-много уют и завършеност в дома. Въпреки, че изборът му изглежда сложен на пръв поглед, със сигурност си заслужава “риска” и силно препоръчваме да направите този избор и за вашия дом. А ние винаги сме готови да помогнем 🙂 До скоро!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X