fbpx

Дизайница

3

10 принципа на вдъхновения от Уаби Саби дом

Вече сме ви разказвали за философията Уаби Саби в тази статия, но тъй като намираме много дълбок смисъл в нея искаме да доуточним някои неща, вдъхновени от книгата на Beth Kempton и да ви преведем още малко през това съвършено несъвършенство.

DSC07560

Уаби Саби у дома

Нека да уточним, че Уаби Саби не е просто интериорен стил. Много повече от това е и дори не може да се опише просто ей така, защото дори и японците му придават различен отенък спрямо техния личен светоглед. Макар че предметите със усещане Уаби Саби имат своята роля, те не са цялата картина. Философията Уаби Саби е това, което би трябвало да ни води. Съвсем естествено е нашият дом да е един нешлифован диамант, който да шлифоваме в течение на времето. Почти винаги истинският живот не е като списанията за интериорен дизайн или инстаграм постовете. Функцията на дома е да бъде обитаван и затова няма нужда да чакаме всичко да бъде завършено, преди да поканим приятелите си, за да се насладим на хубави моменти заедно.

10 стъпки, с които да внесете Уаби Саби усещане у дома:

1. Подходът към дома

DSC07543

Използвайте максимално ефективно антрето, което в Япония наричат “генкан”. Това е първото помещение, което ви посреща. За целта приберете дрехите, които няма да носите през сезона, дори и тези, които просто стоят на закачалката. Сложете цветя на удобно място. Слагайте обувките в шкаф или кутия, за да не се спъвате в тях. Пригответе си и няколко чифта пантофи, в случай че ви дойдат гости. Предлагайки ги на приятелите ви от една страна ще създадат усещане за комфорт и близост, а помагат и за поддържане на чистотата. 

2. Освободете се от излишното

Направете място за преживявания, а не за вещи. Освобождаването от излишните вещи ще ви спести време и пари. Така ще си отворете място за ценните неща, които наистина обичате. Строгият минимализъм също е и един вид съвършенство. Стремете се към одухотворена простота. Поддържайте дома си чист, непретъпкан и уютен.

3. Материали и текстури

7SC 7542
7SC 7460
7SC 7602
7SC 7644

Експериментирайте с природни материали като дърво, глина и камък в дома си и с естествени материи за спалното бельо, дрехите и кухненските прибори. Вижте как ще внесат усещане за топлина и спокойствие. Очите и въображението обичат несъвършенството, липсата на симетрия и неравните повърхности. Помислете си върху това и в лично отношение.

4. Природата под всякаква форма

Помислете как може да внесете истинска природа в своето жилище – с цветя, клонки, сухи шушулки, пера, листа, черупки, камъчета, ръчно изработени венци, плетени кошници и така нататък. Открийте радостта от търсенето и изработването им, създавайте визуална поезия с даровете на земята и морето.

5. Светлината

7SC 7291 1

Експериментирайте както със светлината, така и със сянката и забележете как контрастът променя вашето пространство в различни моменти от деня. Изберете слаба светлина и сумрак, когато са подходящи за сезона и настроението ви.

6. Погалете сетивата си

7SC 7488 1
7SC 7622
7SC 7495 1

Грижете се за всичките пет сетива. Това зависи от мястото, където живеете и помещенията, с които разполагате, но можете да използвате всякакви похвати – отваряне на прозорците, за да създадете приятно течение, обличане на мебелите с приятни на допир тъкани, ароматизиране на въздуха с етерични масла, Пало Санто и салвия или пускане на успокояваща музика. Можете да помислите дори за вкусовите възприятия, като подредите композиции с плодове и зеленчуци или добавите детайли, придаващи на масичката за закуска необичаен вид.

7. Декорация със смисъл

7SC 7355 2
7SC 7358 1

Украсявайте вашето пространство с неща, които наистина цените, и го подхранвайте с история и спомени. Помислете за контрасти: минало и настояще, земно и възвишено, обикновено и необичайно. Където е възможно, проявете творчески подход към това, с което разполагате, или определете нови функции на предмети, които са служили за друго.

8. Визуална хармония

DSC07528

Помислете за важността на отношенията и визуалната хармония. Как нещата изглеждат и какво усещане пораждат по отношение на другите предмети в стаята и в цялото жилище. Какво рамкират прозорците и касите на вътрешните врати? Какво се вижда в цялост и какво е частично скрито, навяващо мисли за нещо друго? Кои текстури придават характер и топлина на жилището? 

9. Малките неща

DSC07536

Създавайте малки кътчета красота на неочаквани места. Малка ваза на перваза на прозореца. Ръкописна бележка в банята. Снимка в рамка под стълбите. Креативността се проявява и в съвсем мъничките неща.

10. Цикличност

DSC07568

Не забравяйте да използвате пространството по различен начин в зависимост от сезона на годината и сезона на живота ви. Всяко нещо си има начало и край и определена цикличност. Тялото ви го знае, а защо да не го отразите и в дома и да празнувате тези етапи. 

Това са няколко лесни стъпки, които да направят домът ви съвършено несъвършен с усещане за Уаби Саби и в хармония с вашите нужди. Не ви трябва много, нали?

С любов,

Дизайница

Leave
a comment

You don't have permission to register
X