fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


  Follow us

  Get inspired

  Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales


   Search

   Дизайница

   3

   10 принципа на вдъхновения от Уаби Саби дом

   Вече сме ви разказвали за философията Уаби Саби в тази статия, но тъй като намираме много дълбок смисъл в нея искаме да доуточним някои неща, вдъхновени от книгата на Beth Kempton и да ви преведем още малко през това съвършено несъвършенство.

   DSC07560

   Уаби Саби у дома

   Нека да уточним, че Уаби Саби не е просто интериорен стил. Много повече от това е и дори не може да се опише просто ей така, защото дори и японците му придават различен отенък спрямо техния личен светоглед. Макар че предметите със усещане Уаби Саби имат своята роля, те не са цялата картина. Философията Уаби Саби е това, което би трябвало да ни води. Съвсем естествено е нашият дом да е един нешлифован диамант, който да шлифоваме в течение на времето. Почти винаги истинският живот не е като списанията за интериорен дизайн или инстаграм постовете. Функцията на дома е да бъде обитаван и затова няма нужда да чакаме всичко да бъде завършено, преди да поканим приятелите си, за да се насладим на хубави моменти заедно.

   10 стъпки, с които да внесете Уаби Саби усещане у дома:

   1. Подходът към дома

   DSC07543

   Използвайте максимално ефективно антрето, което в Япония наричат “генкан”. Това е първото помещение, което ви посреща. За целта приберете дрехите, които няма да носите през сезона, дори и тези, които просто стоят на закачалката. Сложете цветя на удобно място. Слагайте обувките в шкаф или кутия, за да не се спъвате в тях. Пригответе си и няколко чифта пантофи, в случай че ви дойдат гости. Предлагайки ги на приятелите ви от една страна ще създадат усещане за комфорт и близост, а помагат и за поддържане на чистотата. 

   2. Освободете се от излишното

   Направете място за преживявания, а не за вещи. Освобождаването от излишните вещи ще ви спести време и пари. Така ще си отворете място за ценните неща, които наистина обичате. Строгият минимализъм също е и един вид съвършенство. Стремете се към одухотворена простота. Поддържайте дома си чист, непретъпкан и уютен.

   3. Материали и текстури

   7SC 7542
   7SC 7460
   7SC 7602
   7SC 7644

   Експериментирайте с природни материали като дърво, глина и камък в дома си и с естествени материи за спалното бельо, дрехите и кухненските прибори. Вижте как ще внесат усещане за топлина и спокойствие. Очите и въображението обичат несъвършенството, липсата на симетрия и неравните повърхности. Помислете си върху това и в лично отношение.

   4. Природата под всякаква форма

   Помислете как може да внесете истинска природа в своето жилище – с цветя, клонки, сухи шушулки, пера, листа, черупки, камъчета, ръчно изработени венци, плетени кошници и така нататък. Открийте радостта от търсенето и изработването им, създавайте визуална поезия с даровете на земята и морето.

   5. Светлината

   7SC 7291 1

   Експериментирайте както със светлината, така и със сянката и забележете как контрастът променя вашето пространство в различни моменти от деня. Изберете слаба светлина и сумрак, когато са подходящи за сезона и настроението ви.

   6. Погалете сетивата си

   7SC 7488 1
   7SC 7622
   7SC 7495 1

   Грижете се за всичките пет сетива. Това зависи от мястото, където живеете и помещенията, с които разполагате, но можете да използвате всякакви похвати – отваряне на прозорците, за да създадете приятно течение, обличане на мебелите с приятни на допир тъкани, ароматизиране на въздуха с етерични масла, Пало Санто и салвия или пускане на успокояваща музика. Можете да помислите дори за вкусовите възприятия, като подредите композиции с плодове и зеленчуци или добавите детайли, придаващи на масичката за закуска необичаен вид.

   7. Декорация със смисъл

   7SC 7355 2
   7SC 7358 1

   Украсявайте вашето пространство с неща, които наистина цените, и го подхранвайте с история и спомени. Помислете за контрасти: минало и настояще, земно и възвишено, обикновено и необичайно. Където е възможно, проявете творчески подход към това, с което разполагате, или определете нови функции на предмети, които са служили за друго.

   8. Визуална хармония

   DSC07528

   Помислете за важността на отношенията и визуалната хармония. Как нещата изглеждат и какво усещане пораждат по отношение на другите предмети в стаята и в цялото жилище. Какво рамкират прозорците и касите на вътрешните врати? Какво се вижда в цялост и какво е частично скрито, навяващо мисли за нещо друго? Кои текстури придават характер и топлина на жилището? 

   9. Малките неща

   DSC07536

   Създавайте малки кътчета красота на неочаквани места. Малка ваза на перваза на прозореца. Ръкописна бележка в банята. Снимка в рамка под стълбите. Креативността се проявява и в съвсем мъничките неща.

   10. Цикличност

   DSC07568

   Не забравяйте да използвате пространството по различен начин в зависимост от сезона на годината и сезона на живота ви. Всяко нещо си има начало и край и определена цикличност. Тялото ви го знае, а защо да не го отразите и в дома и да празнувате тези етапи. 

   Това са няколко лесни стъпки, които да направят домът ви съвършено несъвършен с усещане за Уаби Саби и в хармония с вашите нужди. Не ви трябва много, нали?

   С любов,

   Дизайница

   Leave
   a comment

   You don't have permission to register
   X