fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Salento Colombia2 coffee region palms

3 дни в Саленто, Колумбия и най-високите палми на света

Саленто е едно очарователно градче с пъстроцветни къщи и балкончета, което се смята за основоположника на кафе района в Колумбия, Quindio, който е най-старият от трите основни кафе зони и именно тук се заражда отглеждането и производството на небезизвестното колумбийско кафе. Трите основни зони в Колумбия са Quindio, където е и Саленто, Caldas и Risaralda. Ако планувате пътуване в Колумбия, то Саленто и Valle de Cocora са едно от местата, които абсолютно задължително трябва да включите. По-надолу ще разберете защо.

Как да стигна до Саленто?

sajlblj
Plantains brought in from the plantations. The „Willy“ Jeep is the famous workhorse of the coffee region of Colombia, operating as transport truck, bus, collective and work vehicle.
salento 996461 1920
colombia 3635169 1920

На нас това ни беше втора спирка след Богота и пътувахме от там със самолет до град Перейра, който се намира на около 40 км от Саленто. От летището в Перейра взехме такси до автогарата за около $15.000 COP ( 6-7 лв), като предварително бяхме проучили, че това е стандартната тарифа. След което знаехме, че трябва да вземем автобус до Саленто с компанията Alcala. Купихме си билета на гишето за $8000 COP ( 3-4 лв), като автобусите заминават на всеки час и за още час се стига до Саленто. Съветваме да проверите графика предварително, защото се сменя в зависимост от периода.

Други опции за придвижване, в зависимост от къде идвате:

colombia 3635162 1920

До Саленто няма директни автобуси, затова опцията е да пътувате до по-големите градове Армения и Перейра, откъдето да вземете друг автобус до Саленто. На гарата в Армения търсете автобусната компания Cootracir, която пътува към Саленто на всеки 20 мин и пристига за около 50 мин. Цената на билета е $4,500 COP ( 2 лв )

colombia 3977061 1920

 

🚌 Автобус Богота – Армения: $55.000 COP ( ~ 24 лв) – 7 часа

🚍 Автобус Кали – Армения: $34.000 COP ( ~ 15 лв) – 3,5 часа

🚌 Автобус Меделин – Перейра: $47.000 COP ( ~ 20 лв) – 5 часа

Къде да спя в Саленто?

48500795046 5d30b5ce29 k

Градчето е пълно с места за настаняване и има над 200 хостела. Само до преди 15-20 години единствените обитатели на градчето са били самите жители, занимаващи се с отглеждането и производството на кафе, но в последните години то намалява и постепенно района се превръща притегателен център първо за колумбийските туристи, а след това и за международните. Интересно е, че Саленто е популярно най-вече сред французите и немците и можете да срещнете много от тях по уличките му или сред природните прелести наоколо.

Има всякакъв тип настаняване, в зависимост какъв е вашият бюджет и какво преживяване търсите. Ето няколко предложения:

Hostal Ciudad de Segorbe, Viajero Hostel, Coffee Tree Boutique, Mochila Hostel, Hostal Tralala, La Casa de Lili, Terrazas, La Caracola, Hotel El Jardín, The Plantation House, Hotel Terasu

 

По време на цялото ни пътуване в Колумбия не следвахме никакъв план и не бяхме резервирали абсолютно никакви билети или настаняване. Имахме три дни в Саленто обаче и знаехме точно какво искаме да преживеем. Беше незабравимо и затова нямаме търпение да го споделим с вас и ще чакаме отзивите, когато отидете и вие.

Ден 1 – Преход Valle de Cocora с най-високите палми на света

14586742095 9c41c7ac5c h

The Cocora Valley e едно от най-красивите места, които сме виждали до момента. Да, Колумбия е известна за малко по-различни неща, но това място няма къде другаде да бъде видяно. Затова беше ясно, че отиваме там. Първият ден стартирахме с еднодневен преход в The Cocora Valley. Toва е домът на националното дърво на Колумбия, Quindio wax palm, която е най-високата на света и във височина стига над 60 метра. За съжаление това уникално дърво, разполагащо се така грациозно по стръмните хълмове е застрашено от изчезване.

Причината за това е, че като поминък в района, хората имат не толкова производството на кафе (за което ще говорим по-подробно в друга статия), а отглеждането на добитък за производство на млечни продукти. Става така, че отсичането на палмите, за да се освободи място за паша на крави, застрашава от изчезване този вид палма. 

tall trees on the mountain ranges 2884864
IMG 0753

Проблемът не може да се разреши със засаждането на повече от тези палми, защото са необходими цели 57 години, само за да поникне стебло, 83 години, за да започне да се възпроизвежда, а ако някоя крава просто мине на дневната си паша и похапне това стебълце мъчило се да си проправи път през земята цели 50 години, то всичко свършва тук. И въпреки, че това е вид палма, която живее поне 200 години, липсата на млади дръвчета прави вида застрашен от изчезване. 

Важно е да сме отговорни как пътуваме, да уважаваме флората и фауната, да се грижим за младите палми и да не оставяме боклук.

Как да стигнем до Cocora Valley от Salento

Това, което ни направи впечатление още с пристигането ни в Саленто е, че всичко е много добре организирано, има информация навсякъде относно природните забележителности или други организирани екскурзии. 

Придвижването от Саленто до Cocora Valley става със споделени джипове Willy, което само по себе си е преживяване. Джиповете са наредени на основния площад в градчето от рано сутринта и не тръгват към The Cocora Valley преди да се напълнят. Ние дойдохме последни и имахме щастието да стоим изправени отзад на джипа и да се наслаждаваме на изключителните пейзажи, приближавайки най-високите палми на света. 

IMG 2503

Цената на човек за джипа е $4,000 COP (~ 2 лв), а пътуването е 20-тина минути. Връщането става по същия начин, като последните джипове тръгват към 18:30, затова гледайте да не ги изпуснете.

Тук е момента да кажем, че Саленто се намира на 1895м надморска височина, а по време на прехода се качихме до 3000м. Хладно е, и времето е доста променливо, затова непромокаемо яке и два чифта обувки ще ви дойдат добре. Докато бяхме там и трите дни валеше следобедите и температурата беше около 18 градуса.

Има вход от $5,000 COP (~ 2 лв) за The Cocora Valley, a прехода е около 5-6 часа и е кръгов. Ние го направихме по часовниковата стрелка и започнахме директно с разходката през палмовата гора. Този преход е известен и като The fog walkers, защото почти винаги, палмите са мистично забулени в мъгла, което прави преживяването още по-дълбоко. Пейзажът е уникален по рода си, а обектива на апарата не успяваше да улови тези стройни и високи красоти. 

След като преминахме през долината на палмите, пътеката ни заведе нагоре, за да и се полюбуваме от високо. Дори и от там палмите продължаваха да стърчат като рошави карфици, вече плътно обгърнати в мъгла. 

След като се скриха от погледа ни, продължихме да вървим навътре във влажната и мъглива джунгла. Имаше толкова много пъстроцветни птици и растения, че спирахме постоянно да ги дебнем за снимка. Маркировка нямаше, но имаше табели, които ни насочваха за посоката. След около 3 часа стигнахме до билото на около 3000м надморска височина и ни посрещна Finca la montaña, която е високопланинска ферма за кафе, където срещу няколко песос, можете да пиете чудесно местно кафе и с нови сили да продължите напред.

От тук следваше спускането, пейзажа се промени и преминахме в дивата джунгла. Пътеката стана по-тясна и отвсякъде висяха лиани и въздушни корени. Времето се свъси и всеки миг очаквахме да завали. Нас пък ни обзе страхотно чувство, защото по-драматична тропическа гора не бяхме виждали. 

Acaime и къщата на колибритата

24068673511 91afa2efe4 o

Имахме обаче едно планирано отклонение от основния ни път, резервата Acaime и къщата на колибритата. В този момент нямаше значение дали ще завали или не, просто нямахме търпение да стигнем до мястото, за да се насладим на тези малки вълшебни птички. Отклонението е само с 4 км навътре в гората, където се доплаща $5,000 COP ( ~ 2 лв), като в тази цена е включена и напитка по избор като местно кафе или течен шоколад с плочка прясно сирене. Това е нещо типично за района, което ние разбира се опитахме. 

Още по пътя към резервата бяхме сигурни, че видяхме колибрита, които винаги са по двойки. Колумбийската природа е толкова богата на флора и фауна, че очите ни не спираха да се хипнотизират. Има около 1900 вида птици, а в Cocora Valley цели 10 разновидности на птичките колибри. Понякога успявахме дори да се приближим и да ги снимаме. Радост.

Погледнахме си часовниците и беше време да тръгваме, защото имаше още доста път през дъждовната вече джунгла. На връщане почти не бяха останали хора в гората, дъждът не спираше, а ние препускахме през калните реки някак доволни от непредвиденото приключение. Пресякохме реката на няколко пъти през полуразрушени дървени мостчета, но нямаше как да се объркаме, защото пътеката беше една. След около 3 часа ни изведе на поляните, където сладко си пасяха кравите и имахме още поне половин час път, за да стигнем до последния останал джип, който ни върна в Салено много уморени, но и възхитени от преживяното.

Ден 2 – Посещение на кафе ферма Coffee Farm Tour

Не знаем дали знаете какъв е процесът при отглеждането на кафе, но Саленто е мястото, където всичко може да ви стане ясно. Има редица кафе ферми, които предлагат организирани обиколки и за няколко часа можете да станете полу експерти по темата. Ще ги срещнете под името finca на испански и са разположени в покрайнините по хълмовете на Саленто. 

Ние бяхме направили предварително проучване коя точно finca да посетим, от една страна защото имаше редица добри отзиви, а и защото имахме лична препоръка. Това е The Plantation house, където собственика Тим се заема с въвеждането ни в темата за кафето и всички детайли за отглеждането и култувирането му. Има обиколки на испански и английски от понеделник до събота, като не е необходимо да запазите място предварително, а просто да се появите в 9 часа сутринта там и да заплатите $40,000 COP ( ~ 20 лв). Тим е англичанин и вече 20 години живее в Саленто, когато още не е имало туристи в района. The Plantation house е и най-старата кафе ферма в района на цели 100 години. Той и семейството му трансформират старата постройка и я допълват с места за настаняване тип хостел и полагат началото на нова индустрия в Саленто – туризмът. Той ни разказваше с такъв ентусиазъм, както личната си история, така и процеса при отглеждането на кафе, че напълно се потопихме в момента. 

Очаквайте и следващата ни статия, където отделяме специално внимание на кафето, от неговата история, сортове, процеса на засяването, култивирането, отглеждането, до момента, в който го отпиваме от чашата. 

Ден 3 – Палмовата гора La Carbonera & Downhill cycling

Как да стигнем до най-внушителните и гигантски палми в Колумбия 

IMG 2591

Тук е момента да ви споделим за едно добре скрито съкровище, което е високо в планината на 3000 м. Това е внушителната палмова гора La Carbonera, да, същите тези високи 50-60 м палми, за които вече разказвахме. А защо тогава не е по-популярна? Ако отворите гайдове за Колумбия, Cocora Valley e една от основните забележителности в кафе района на Саленто, която ще видите. Това е така, защото е лесно достъпна, само на 20-30 мин с джип Willy от централния площад на градчето. Тези джипове могат да поберат до 15 човека седящи и правостоящи. По този начин шофьорите правят многобройни пътувания на ден и сметката им излиза идеално. 

Cocora Valley e уникална и горещо препоръчваме да направите дневния преход, за който разказахме, но ако искате да видите наистина непокътната високопланинска палмова гора, то La Carbonera e мястото.

Тя се намира високо и е по-трудно достъпна за туристите. Можете да разчитате на джиповете Willy, но само за да ви качат там отнема около 2 часа по черен път, а ще ви струва поне по $150,000 COP ( ~ 75 лв) 

Това, което ние направихме, и което искрено препоръчваме и на вас е Mountain biking downhill с момчетата от Salento Cycling. Ето това преживяване вече не е за изпускане. Започнахме в 8:00 часа сутринта и приключихме около 13:00-14:00 часа. Едуардо, който е основателят на Salento Cycling и е един от десетимата професионални байкъри в района, организира вече 6 години тези трипове и е безупречен. Това е може би перфектният начин да се насладите на La Carbonera отблизо, да се качите над 3000м, да направите най-дългото downhill спускане от 28 км и ако сте късметлии (каквито се оказахме ние), да видите няколко от последните 400 папагала останали в света и обитаващи територията на La Carbonera. Мястото е единствено по рода си, а благодарение на Едуардо, който е като син на собственичката на тези палмови гори, дори успяхме да се разходим в близост до тях, защото това е частна собственост и по принцип не се допускат свободни влизания. След това следваше пикник, гледане с бинокли, много снимки разбира се и оставащите поне 20 км спускане надолу към Саленто. Бяхме начинаещи в спусканията с колела, но за напредналите имаше и технически терен с повишена трудност, от който не се възползвахме. По време на спускането имаше и кола от екипа на Едуардо, която ни следваше, в случай на някакъв проблем или техническа повреда. Наистина говорим за професионалисти тук и оставаме с благодарност за всяко едно приключение, което ни поднесе Саленто и милите хор там.

 

Това бяха нашите три прекрасни дни в Саленто, а тук оставяме още няколко места, които може да посетите ако имате време:

Filandia  – това е пъстроцветно градче подобно на Саленто, но много по-спокойно. Супер е за еднодневна разходка или пък с преспиване. Природата и околностите си заслужават. Стига се за около 50мин с джиповете Willy от центъра на Саленто.

Rita Waterfall –  дневен преход от Саленто

Какво да си носите по време на престоя в Саленто:

📷 Фотоапарат

🔋 Батерия

🚰 Бутилка за вода

🦜 Бинокъл

🥾 Туристически обувки

      Непромокаемо яке

      Слънцезащитен крем

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X