fbpx

Дизайница

10 3 екологични алтернативи

3 екологични алтернативи на мебелите вкъщи

1. Мебели от рециклирана дървесина

Планетата ни се нуждае от повече дървета, не от по – малко, както и повече устойчиви практики за залесяване на територии. Дърветата не само, че абсорбират въглеродния диоксид в атмосферата, но и отделят кислород и са дом на толкова много живи организми от всякакъв мащаб. Затова нека просто се погрижим да ги има около нас. В този ред на мисли мислейки за обзавеждането на собствения ни дом идва моментът за избор на мебели. На пазара има всевъзможни мебели и материали.  Дървото е прекрасен естествен материал и ако се грижим добре за него е дълготраен, но трябва да бъде щаден. Като се замислим, лесно е да стигнем до устойчива алтернатива. Защо да не се обърнем към мебели от рециклирана дървесина? По този начин вдъхваме живот повторно на една стара или неизползвана мебел, a и се радваме на прекрасните свойства на материала. Това може да са стари гардероби превърнати в нова мебел, строителни отпадъци придобили нова роля, стар скрин превърнат в авангардна маса. Вариантите са многобройни и зависят само от въображението!

По този начин, освен че придобиваме мебели с характер, спестяваме отсичането на още дървета, а вкъщи ще имаме мебели с история, върху която ще се трупа нова.

barn wood furniture design

2. Мебели от бамбук

Може би сте чували, че бамбукът не е дърво, а трева. Той е изключително бързо растящ, а и се разпространява много бързо. Намира употреба в най-различни приложения като мебели, домакински съдове, дъски за рязане, текстил от бамбук и дори сгради направени изцяло от бамбук. Това е една по – зелена опция, когато става въпрос за обзавeждането и декорацията на домa ни, защото залагайки на материал като бамбук не обременяваме нашата природа. Добре е да бъдем внимателни за производителите все пак, защото частите на някои продукти от бамбук се залепват с лепила, които могат да съдържат формалдехид.

SAM 0033 1024

3. Мебели от рециклирана пластмаса и метал

Все повече мебели започват да се правят от рециклирана пластмаса или метал, защото се изразходва по-малко енергия за тяхното производство и се използват по-малко ресурси. Технологиите се подобряват непрестанно, което означава, че и качеството на рециклираните продукти става все по високо. Все пак бъдете внимателни, когато купувате мебели от рециклирани матетериали, защото е важно те да могат да бъдат лесно разглобяеми на съставните си части, за да могат да бъдат повторно рециклирани в края на живота си.

wood garden eating metal 1

Leave
a comment

You don't have permission to register
X