fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

10 3 екологични алтернативи

3 екологични алтернативи на мебелите вкъщи

1. Мебели от рециклирана дървесина

Планетата ни се нуждае от повече дървета, не от по – малко, както и повече устойчиви практики за залесяване на територии. Дърветата не само, че абсорбират въглеродния диоксид в атмосферата, но и отделят кислород и са дом на толкова много живи организми от всякакъв мащаб. Затова нека просто се погрижим да ги има около нас. В този ред на мисли мислейки за обзавеждането на собствения ни дом идва моментът за избор на мебели. На пазара има всевъзможни мебели и материали.  Дървото е прекрасен естествен материал и ако се грижим добре за него е дълготраен, но трябва да бъде щаден. Като се замислим, лесно е да стигнем до устойчива алтернатива. Защо да не се обърнем към мебели от рециклирана дървесина? По този начин вдъхваме живот повторно на една стара или неизползвана мебел, a и се радваме на прекрасните свойства на материала. Това може да са стари гардероби превърнати в нова мебел, строителни отпадъци придобили нова роля, стар скрин превърнат в авангардна маса. Вариантите са многобройни и зависят само от въображението!

По този начин, освен че придобиваме мебели с характер, спестяваме отсичането на още дървета, а вкъщи ще имаме мебели с история, върху която ще се трупа нова.

barn wood furniture design

2. Мебели от бамбук

Може би сте чували, че бамбукът не е дърво, а трева. Той е изключително бързо растящ, а и се разпространява много бързо. Намира употреба в най-различни приложения като мебели, домакински съдове, дъски за рязане, текстил от бамбук и дори сгради направени изцяло от бамбук. Това е една по – зелена опция, когато става въпрос за обзавeждането и декорацията на домa ни, защото залагайки на материал като бамбук не обременяваме нашата природа. Добре е да бъдем внимателни за производителите все пак, защото частите на някои продукти от бамбук се залепват с лепила, които могат да съдържат формалдехид.

SAM 0033 1024

3. Мебели от рециклирана пластмаса и метал

Все повече мебели започват да се правят от рециклирана пластмаса или метал, защото се изразходва по-малко енергия за тяхното производство и се използват по-малко ресурси. Технологиите се подобряват непрестанно, което означава, че и качеството на рециклираните продукти става все по високо. Все пак бъдете внимателни, когато купувате мебели от рециклирани матетериали, защото е важно те да могат да бъдат лесно разглобяеми на съставните си части, за да могат да бъдат повторно рециклирани в края на живота си.

wood garden eating metal 1

Leave
a comment

You don't have permission to register
X