fbpx

Дизайница

6

3 основни предимства от Zero Waste начин на живот

Философията Zero Waste е буквално да се акумулира 0 отпадък. Съзнаваме, че дори и на най-стриктните им е трудно да стигнат до това ниво, защото е изключително предизвикателство, но дори и стремежа е достатъчен. Важното в случая е колективното намерение все повече хора да създават по-малко боклук и да се замислят над последствията, които той носи.

Zero Waste е не само концепция, но най-вече начин на живот, която има съществени екологични предимства като намалява замърсяването, подпомага за опазването на природните ресурси и какво ли още не. Но предимствата на Zero Waste дори надскачат природните аспекти. Нулев Отпадък дава огромно отражение на начина ни на живот и го подобрява във всеки един аспект. Първоначално може да ви се струва трудно, но това наистина е далеч от истината. И кои все пак са предимствата на 0 Waste начина на живот?

 

1. Спестява ни пари

  • Намалява консумацията на излишни продукти (имаме повече фокус върху преживявания вместо вещи).
  • Елиминира нуждата от покупки на продукти за еднократна употреба.
  • Насърчава към по-здравосовен начин на живот и така естествено намалява разходите свързани със здравеопазване.
  • Насърчава към продажба на неизползваните или ненужни вещи вкъщи, което дори води до профит.

 money 2180330 1920

2. Ставаме по-здрави

Здравословните предимства на Zero Waste начина на живот са свързани най-често с намаляването към излагане на токсини. Единствения недостатък, който дори не е недостатък според нас, е че ще започнете да ставате по-чувствителни към химически съставки и пластмаси. Страничен ефект, е че ще започнете да се чувствате по-енергични от избягването на многобройните химикали в храната.

Това са някои от начините, по които Zero Waste подобрява вашето здраве и това на семейството ви.

  • Отказвате или поне намалявате покупките на хранителни продукти в пластмасови и найлонови опаковки, като по този начин намалявате риска от проблемите свързани с изпускането на вредни химикали, като BPA например.
  • Заменяте предмети за еднократна употреба с такива за многократна, както и насочване към покупки втора ръка. По този начин се намалява отделянето на вредни газове от новите предмети и мебели, защото те вече са ги отделили, което неминуемо влияе добре на здравето.

Насърчава пазаруването на здравословни и органични храни, което автоматично повлиява добре на цялостното здраве заради намаленото излагане на химикали, парабени и други токсини.

  • Води към по-минималистичен начин на живот, с по-малко, но ценни вещи, което вкъщи акумулира по-малко прах и съпътстващи алергии.
  • Стимулира към спортни дейности на открито, като по този начин си набавяме така необходимия витамин Д, който често липсва, а и се излагаме на по-свеж въздух (много често въздухът вкъщи и в офиса е по-замърсен от този навън).

 

bottle bowl breakfast 704971

3. Спестява от ценното ни време

Едно от най-удовлетворяващите предимства на Zero Waste начинът на живот е, че освобождава от така ценният ни ресурс наречен време. А от какво го спестяваме? С намаляването на вещите ни като цяло, намаляваме и времето за почистване вкъщи, обмислянето на какво точно да облечем преди да излизнем навън и какво ли още не. Променяме навици като непрестанното пазаруване и обикалянето по моловете, което отнема и много време в придвижване особено в трафик часовете, а се съсредоточаваме върху нещата, които наистина са ни от необходимост. По този начин осбобождаваме ценно време за нашите семейства, близки приятели и преживяванията и емоциите, които бихме искали да споделим с тях.

 

books chair clock 707196

 

Замислете се, че по този начин бихте могли и вие да вдъхновите хората около вас към промяна, и да се повлияят от личния ви пример и мотивация, заразявайки се с позитивизъм и отношение към заобикалящата ни природа.

А ето и няколко лесни идеи от нас в статията 7 лесни Zero Waste промени, които можете да направите през 2018.

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X