fbpx

3 водещи тенденции при дизайна на офиси

Трендовете от последните години в интериорите на офисите се свързват най-вече с промяната на работния процес. Отмина времето на типичните кюбикъл офис пространства, където се обезличава индивидуалността на служителя.

Вече се толерира свободата и индивидуалността на всеки човек,  защото е доказано, че чувствата и емоционалното състояние пряко влияят на продуктивността. Все повече наблюдаваме отворени или споделени офис пространства, където се стимулира общуването, създава се приятна неформална обстановка, и всичко това, за да бъдем по-продуктивни и креативни.

ДВИЖЕНИЕТО

е главно действащо лице в интериора на новия офис. Статичните работни места са в миналото, днес можем да работим от бюрото, от дивана, от пуф или дори прави.

Възможността да променяме позицията на работа е водещ тренд, който се открива и в интериора и организация на съвременния офис. Така обзавеждането вече не е само стандартното бюро, а се използват все повече мебели характерни за дома, или мебели подходящи за почивка и забавление.

ПРИРОДАТА

Друга тенденция е навлизането на природата в офиса. В забързаното ежедневие все по-малко време успяваме да отделим за прекарване природата. За това започваме да внасяме природата в затворените помещения, в които прекарваме голяма част от деня си.

Близо ⅓ от денонощието прекарваме на работа, за това е нормално и в офис пространствата да се появи влиянието на природата.

Има изследвания, които изучават влиянието на природата и връзката на човека с корените си и с натуралното. Доказано е, че съществува пряка връзка между продуктивността и връзката с природата и се създава biophilic Design.

Така можем да наблюдаваме естествени растения, озеленени стени, естествени материали, натурални цветове в интериорите на офис пространствата.

КОМУНИКАЦИЯТА

също е важен фактор, който определя дизайна на днешния офис. Общуването се определя като важна част от нашата работа и вече дори се стимулира, за разлика от миналото.

Създават се общи пространства където освен да смениш гледната точка можеш и да обмениш опит с колегите. Не случайно много актуални са  споделените co-working пространствата където имаш възможност да работиш с хора от различни професии и профили.

Доказано е, че развиването на социални умения подобрява нашата креативност, възможност да се справяме в трудни ситуации и нашата работоспособност.

Естествено има моменти когато трябва да се съсредоточим и изолираме. За това в съвременния офис се залагат опции за гъвкаво разпределение – използват се подвижни прегради, които обособяват затворени пространства; завеси, които да ни отделят визуално от околните; звукоизолирани кабинки и още други начини да сепарираме самостоятелен работен кът.

С развитието на науката зависимостта между естетиката и здравето ни започва още по-категорично да се доказва. Дори Google създадоха технология, която отчита влиянието на интериора върху нас, което потвърждава, че стремежа към по-добър дизайн и среда си заслужава и не трябва да го подценяваме. Още повече, че на работното място прекарваме ⅓ от денонощието.

Още повече, че на работното място прекарваме ⅓ от денонощието.


Leave a Comment