fbpx

4 предимства на куполните къщи

Стремежа или по-скоро необходимостта към устойчив начин на живот продължава, но населението не спира да расте, за разлика от ресурсите на планетата ни.

Решихме да ви представим една по-устойчива алтернатива за дом, който освен, че е визуално нестандартен, може да предложи по-икономичен и устойчив начин за живот.

Чували ли сте за къща геодезичен купол?

Вече можем да намерим всякакви видове натурални, органични или фермерски продукти, отглеждани от местни производители и предлагани в близкия до нас магазин. Затова не е странно, че хората имат все повече вътрешното желания да живеят в унисон с природата и се стремят и домовете им да отразяват това усещане.

Eco Camp Patagonia

Накратко, геодезичните куполи са сферични структури изградени от триъгълни подпори. Те са наистина устойчиви като конструкция за къщи, а в същото време и доста икономични. На пръв поглед може да ви изглеждат странни с куполната си форма, но това е защото не сте свикнали да ги възприемате като стандартния дом, в който сте израснали. Тези типове куполи се изграждат на базата на многостени, като пирамидите и призмите са такива примери. Всички триъгълници са равностенни, и когато се ротират ъглите на тези триъгълници към мислен център се получава сфера, наречена геодезична сфера. Ако се среже тази сфера на половина се получава геодезичен купол, който с малко въображение и инженерна мисъл може да се превърне във вашата къща.

Ще ви дадем 4 аргумента, които да ви накарат да помислите над идеята за куполен дом и да излезете, или по-скоро влезете в зоната си на комфорт 😉

1.  Енергийно ефективни

Сферата е най-ефикасната форма в природата, която образува най-голямо пространство за обитаване и вътрешен обем с най-малка площ на външните стени. Ако се сравни със стандартна правоъгълна къща с подобни размери, куполната къща ще има 30% по-малка площ на външните стени. За изграждането на една куполна къща ще е необходим около ⅓ по-малко дървен материал в сравнение със стандартна правоъгълна къща, а в същото време е по-устойчива.

Това също така означава, че една такава къща е енергийно ефективна, защото ако площта е ⅓ по-малка от тази на стандартните, по-малко топлина се пренася върху нея и следователно се спестяват средно 30% от сметките за отопление и охлаждане.

2. По-евтини за изграждане в сравнение с традиционните къщи

Както споменахме по-нагоре подобни размери правоъгълна къща ще е по-скъпия вариант за построяване, докато при сферичната можете да спестите от строителни материали, защото площта на външните стени спрямо обема е доста по-малка. Това спестява естествено от количеството дървен материал, необходим за построяването й, както и от топлоизолация и довършителен външен слой..

3. Индивидуален дизайн на пространството

Дори и от началото да ви се струва трудно да си представите обзавеждането на едно кръгло пространство и превръщането му във вашия дом, отвореното пространство ви позволява добавянето и премахването на преградни стени без проблем. Конструкцията на куполната къща е независима от интериорното пространство в смисъл, че е самоносеща, затова няма необходимост от допълнителни колони или греди. Пространството може да се обособи според предпочитанията на обитаващите и техните нужди и да отрази напълно тяхната индивидуалност. Такъв тип конструкция позволява да се оставят прозорци и отвори, което допринася за навлизането на много естествена светлина.Eco Camp Patagonia

4. Сеизмично устойчиви

Куполните къщи са по-устойчиви на земетресения, торнада, урагани и др. За територията на България от значение е сеизмичната устойчивост, и такъв тип дървена сферична конструкция е много подходящ. Има примери, в които при бедствия, като земетресения, куполните къщи остават непокътнати, за разлика от останалите сгради със стандартна конструкция. Това е така, защото кубичната констукция е по-неустойчива на натиск и натоварване, докато сферата, съставена от триъгълници (геодезичен купол) издържа на по-голямо натоварване. Все пак триъгълника е най-здравата форма.

Това са накратко някои от предимствата, а ако ви е любопитно имаме и още да споделим 🙂

До скоро дизайници!

Leave a Comment