fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

44

4 предимства на куполните къщи

Стремежа или по-скоро необходимостта към устойчив начин на живот продължава, но населението не спира да расте, за разлика от ресурсите на планетата ни.

Решихме да ви представим една по-устойчива алтернатива за дом, който освен, че е визуално нестандартен, може да предложи по-икономичен и устойчив начин за живот.

Чували ли сте за къща геодезичен купол?

Вече можем да намерим всякакви видове натурални, органични или фермерски продукти, отглеждани от местни производители и предлагани в близкия до нас магазин. Затова не е странно, че хората имат все повече вътрешното желания да живеят в унисон с природата и се стремят и домовете им да отразяват това усещане.

casa 8 12
Eco Camp Patagonia

Накратко, геодезичните куполи са сферични структури изградени от триъгълни подпори. Те са наистина устойчиви като конструкция за къщи, а в същото време и доста икономични. На пръв поглед може да ви изглеждат странни с куполната си форма, но това е защото не сте свикнали да ги възприемате като стандартния дом, в който сте израснали. Тези типове куполи се изграждат на базата на многостени, като пирамидите и призмите са такива примери. Всички триъгълници са равностенни, и когато се ротират ъглите на тези триъгълници към мислен център се получава сфера, наречена геодезична сфера. Ако се среже тази сфера на половина се получава геодезичен купол, който с малко въображение и инженерна мисъл може да се превърне във вашата къща.

957857340a6ea2ad61f7178379d1835c

Ще ви дадем 4 аргумента, които да ви накарат да помислите над идеята за куполен дом и да излезете, или по-скоро влезете в зоната си на комфорт 😉

1.  Енергийно ефективни

Сферата е най-ефикасната форма в природата, която образува най-голямо пространство за обитаване и вътрешен обем с най-малка площ на външните стени. Ако се сравни със стандартна правоъгълна къща с подобни размери, куполната къща ще има 30% по-малка площ на външните стени. За изграждането на една куполна къща ще е необходим около ⅓ по-малко дървен материал в сравнение със стандартна правоъгълна къща, а в същото време е по-устойчива.

060bae754b44a2dfc00239e7abd0c8d1

Това също така означава, че една такава къща е енергийно ефективна, защото ако площта е ⅓ по-малка от тази на стандартните, по-малко топлина се пренася върху нея и следователно се спестяват средно 30% от сметките за отопление и охлаждане.

2. По-евтини за изграждане в сравнение с традиционните къщи

Както споменахме по-нагоре подобни размери правоъгълна къща ще е по-скъпия вариант за построяване, докато при сферичната можете да спестите от строителни материали, защото площта на външните стени спрямо обема е доста по-малка. Това спестява естествено от количеството дървен материал, необходим за построяването й, както и от топлоизолация и довършителен външен слой..

3. Индивидуален дизайн на пространството

Дори и от началото да ви се струва трудно да си представите обзавеждането на едно кръгло пространство и превръщането му във вашия дом, отвореното пространство ви позволява добавянето и премахването на преградни стени без проблем. Конструкцията на куполната къща е независима от интериорното пространство в смисъл, че е самоносеща, затова няма необходимост от допълнителни колони или греди. Пространството може да се обособи според предпочитанията на обитаващите и техните нужди и да отрази напълно тяхната индивидуалност. Такъв тип конструкция позволява да се оставят прозорци и отвори, което допринася за навлизането на много естествена светлина.


52b944e9c6496d7c85c2bec2c196d52a

Eco Camp Patagonia

4. Сеизмично устойчиви

Куполните къщи са по-устойчиви на земетресения, торнада, урагани и др. За територията на България от значение е сеизмичната устойчивост, и такъв тип дървена сферична конструкция е много подходящ. Има примери, в които при бедствия, като земетресения, куполните къщи остават непокътнати, за разлика от останалите сгради със стандартна конструкция. Това е така, защото кубичната констукция е по-неустойчива на натиск и натоварване, докато сферата, съставена от триъгълници (геодезичен купол) издържа на по-голямо натоварване. Все пак триъгълника е най-здравата форма.

70592360439b544ec74ce2a94aa11d87

Това са накратко някои от предимствата, а ако ви е любопитно имаме и още да споделим 🙂

До скоро дизайници!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X