fbpx

Дизайница

44

4 предимства на куполните къщи

Стремежа или по-скоро необходимостта към устойчив начин на живот продължава, но населението не спира да расте, за разлика от ресурсите на планетата ни.

Решихме да ви представим една по-устойчива алтернатива за дом, който освен, че е визуално нестандартен, може да предложи по-икономичен и устойчив начин за живот.

Чували ли сте за къща геодезичен купол?

Вече можем да намерим всякакви видове натурални, органични или фермерски продукти, отглеждани от местни производители и предлагани в близкия до нас магазин. Затова не е странно, че хората имат все повече вътрешното желания да живеят в унисон с природата и се стремят и домовете им да отразяват това усещане.

casa 8 12
Eco Camp Patagonia

Накратко, геодезичните куполи са сферични структури изградени от триъгълни подпори. Те са наистина устойчиви като конструкция за къщи, а в същото време и доста икономични. На пръв поглед може да ви изглеждат странни с куполната си форма, но това е защото не сте свикнали да ги възприемате като стандартния дом, в който сте израснали. Тези типове куполи се изграждат на базата на многостени, като пирамидите и призмите са такива примери. Всички триъгълници са равностенни, и когато се ротират ъглите на тези триъгълници към мислен център се получава сфера, наречена геодезична сфера. Ако се среже тази сфера на половина се получава геодезичен купол, който с малко въображение и инженерна мисъл може да се превърне във вашата къща.

957857340a6ea2ad61f7178379d1835c

Ще ви дадем 4 аргумента, които да ви накарат да помислите над идеята за куполен дом и да излезете, или по-скоро влезете в зоната си на комфорт 😉

1.  Енергийно ефективни

Сферата е най-ефикасната форма в природата, която образува най-голямо пространство за обитаване и вътрешен обем с най-малка площ на външните стени. Ако се сравни със стандартна правоъгълна къща с подобни размери, куполната къща ще има 30% по-малка площ на външните стени. За изграждането на една куполна къща ще е необходим около ⅓ по-малко дървен материал в сравнение със стандартна правоъгълна къща, а в същото време е по-устойчива.

060bae754b44a2dfc00239e7abd0c8d1

Това също така означава, че една такава къща е енергийно ефективна, защото ако площта е ⅓ по-малка от тази на стандартните, по-малко топлина се пренася върху нея и следователно се спестяват средно 30% от сметките за отопление и охлаждане.

2. По-евтини за изграждане в сравнение с традиционните къщи

Както споменахме по-нагоре подобни размери правоъгълна къща ще е по-скъпия вариант за построяване, докато при сферичната можете да спестите от строителни материали, защото площта на външните стени спрямо обема е доста по-малка. Това спестява естествено от количеството дървен материал, необходим за построяването й, както и от топлоизолация и довършителен външен слой..

3. Индивидуален дизайн на пространството

Дори и от началото да ви се струва трудно да си представите обзавеждането на едно кръгло пространство и превръщането му във вашия дом, отвореното пространство ви позволява добавянето и премахването на преградни стени без проблем. Конструкцията на куполната къща е независима от интериорното пространство в смисъл, че е самоносеща, затова няма необходимост от допълнителни колони или греди. Пространството може да се обособи според предпочитанията на обитаващите и техните нужди и да отрази напълно тяхната индивидуалност. Такъв тип конструкция позволява да се оставят прозорци и отвори, което допринася за навлизането на много естествена светлина.


52b944e9c6496d7c85c2bec2c196d52a

Eco Camp Patagonia

4. Сеизмично устойчиви

Куполните къщи са по-устойчиви на земетресения, торнада, урагани и др. За територията на България от значение е сеизмичната устойчивост, и такъв тип дървена сферична конструкция е много подходящ. Има примери, в които при бедствия, като земетресения, куполните къщи остават непокътнати, за разлика от останалите сгради със стандартна конструкция. Това е така, защото кубичната констукция е по-неустойчива на натиск и натоварване, докато сферата, съставена от триъгълници (геодезичен купол) издържа на по-голямо натоварване. Все пак триъгълника е най-здравата форма.

70592360439b544ec74ce2a94aa11d87

Това са накратко някои от предимствата, а ако ви е любопитно имаме и още да споделим 🙂

До скоро дизайници!

12-годишният опит на Евгения-Екатма в преподаването е преминал през занимания с пилатес, йога, вътрешни Дао-ски практики - нинджуцу, ба гуа, работа с бебета във вода и йога за деца. Инициирана е в трето ниво Рейки – мастерска степен. Има завършен курс по класически масаж и курс Ароматерапия с учител Валентина Славова. Квалифициран преподавател е по Хатха йога по системата на "Kaivalyadhama yoga and Ayurveda Institute", Индия.Практиките, които Евгения води, са посветени на принципите на Ин и Ян, опряни на ДАОистката концепция за вътрешна работа. Това, което я насочва към този вид йога, е усещането, че чрез дълбоката работа с мускулите и тъканите, тялото започва да абсорбира естественото усещане за подравняване, а от там правилно дишане и правилно мислене, придружени от правилно действие. Дао Ин йога дава времето и пространството да се свържем с вътрешния ни Учител-онзи, който тихо наблюдава. Чрез практиката се изгражда търпение, приемане и самонаблюдение.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X