fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

20 5 Истини за бутилираната вода

5 истини за бутилираната вода

Като големи любители на водата с момичетата от Дизайница виждаме H2O навсякъде: водопади и езера, реки, язовири, изворна, бутилирана, чешмяна, в пластмасова бутилка, в стъклена бутилка, в офис диспенсърите и т.н. Да вземем пластмасовата бутилка например (неслучайно). Замисляме ли се как точно стига до нас, какъв път изминава и колко енергия се изразходва, за да я имаме пред себе си на рафтовете в магазините. Нас това ни интересува и ако и вие като нас искате промяна и устойчивост прочетете по-надолу, за да разберете 5 истини за бутилираната вода.

1. Пластмасовите бутилки не са екосъобразни, независимо какво са ни казвали.

Използването на огромни количества изкопаеми горива и вода за производството, пакетирането и транспортирането на бутилките по целия свят в никакъв случай не оставя нисък въглероден отпечатък, а точно обратното. Пластмасовите бутилки причиняват директно или индиректно редица негативни последствия за околната среда. Въглеродния отпечатък на пластмасовата бутилка е огромен, което се дължи на количеството енергия изразходвано в процеса на производство и транспортиране, а също така и на ниско ефективното рециклиране на пластмасите (Надяваме се, че за повечето от вас това не е изненада) . Дори и да има опити за рециклиране, 6 от 7 пластмасови бутилки са изхвърлени на произвола като токсините им се разпръскват в почвите или водоемите.

2. Много бутилирани води съдържат токсини, дори и да са елиминирали Бисфенол А (BPA)

Пласмасата е вредна не само за планетата, но и за нашето здраве. Все повече компании използват пластмаса без наличието силно увреждащия организма ни и вредящ на хормоналния баланс Бисфенол А (BPA), но за сметка на това има други химикали, които се изпускат ако бутилката се загрее до висока температура или престои и не се ползва за повече време. Токсините могат да причинят здравословни проблеми с различни прояви.

3. Местната вода е новото допълнение към производството на местна храна.

Забелязвате ли, че започваме да ставаме все по-осъзнати в избора си на храна напоследък. Това може и да е до една степен модна тенденция, но фактът, че все повече хора се интересуват говори за всеобщото желание за оздравяване. В следствие се появяват все повече био и органични магазини и заведения, и се дава път на местните производители и ферми. Тази местна продукция се отглежда и приготвя с местна вода. Тя е невидимата на пръв поглед част от устойчивата, здравословна храна, която избираме да ядем.

Заради това, любители на местната продукция, време е да заобичате и оцените и близките източници на вода. Не трябва ли да ни е грижа и за нашите водоизточници, както ни е грижа за набавянето на здравословна и питателна храна.

4.  Имаме ли алтернативи?

Да, разбира се!

Можем да изберем бутилки за многократна употреба, които са без наличието на Бисфенол А (BPA) или още по-добре от неръждаема стомана или стъкло. На пазара вече има голям избор и от двете опции, така че оставяме решението на вас. Има всевъзможни дизайни и размери и можете да персонализирате бутилката си, която ще се разхожда с вас навсякъде. Ние от Дизайница бихме избрали стилен и минималистичен дизайн, по-скоро от неръждаема стомана, защото има по-малка вероятност да се счупи.

5. Промяната е лесна и от значение!

Когато се откажеш от пластмасовите бутилки спестяваш пари, живееш по-здравословно и се присъединяваш към опазването да околната среда. А пък и е лесно!

Да, ще се наложи да си купиш бутилка за многократна употреба, но е еднократна инвестиция. В началото ще трябва най-вероятно да си напомняш да я носиш, но ще стане навик, както с ключовете и телефона, така че какво е още едно нещо в допълнение, което ти спестява пари и помага на планетата.

AlisonsAdventures Maldives 09 2048x

Photo © Sarah Lee Alison’s Adventures Maldives

Това са нашите размисли и ще се радваме да споделите с нас в коментарите дали ви се струва смислено да заменим пластмасовите бутилки и колко лесно е това. Е, за нас отговорът е ясен!

Последвайте ни в инстаграм @_designitsa_ , ако искате да следвате нашия път към една по-малко пластмасова планета, а защо не и да се включите в предизвикателството. Тагвайте ни с  @_designitsa_ и използвайте #cangozerowaste!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X