fbpx

Дизайница

20 5 Истини за бутилираната вода

5 истини за бутилираната вода

Като големи любители на водата с момичетата от Дизайница виждаме H2O навсякъде: водопади и езера, реки, язовири, изворна, бутилирана, чешмяна, в пластмасова бутилка, в стъклена бутилка, в офис диспенсърите и т.н. Да вземем пластмасовата бутилка например (неслучайно). Замисляме ли се как точно стига до нас, какъв път изминава и колко енергия се изразходва, за да я имаме пред себе си на рафтовете в магазините. Нас това ни интересува и ако и вие като нас искате промяна и устойчивост прочетете по-надолу, за да разберете 5 истини за бутилираната вода.

1. Пластмасовите бутилки не са екосъобразни, независимо какво са ни казвали.

Използването на огромни количества изкопаеми горива и вода за производството, пакетирането и транспортирането на бутилките по целия свят в никакъв случай не оставя нисък въглероден отпечатък, а точно обратното. Пластмасовите бутилки причиняват директно или индиректно редица негативни последствия за околната среда. Въглеродния отпечатък на пластмасовата бутилка е огромен, което се дължи на количеството енергия изразходвано в процеса на производство и транспортиране, а също така и на ниско ефективното рециклиране на пластмасите (Надяваме се, че за повечето от вас това не е изненада) . Дори и да има опити за рециклиране, 6 от 7 пластмасови бутилки са изхвърлени на произвола като токсините им се разпръскват в почвите или водоемите.

2. Много бутилирани води съдържат токсини, дори и да са елиминирали Бисфенол А (BPA)

Пласмасата е вредна не само за планетата, но и за нашето здраве. Все повече компании използват пластмаса без наличието силно увреждащия организма ни и вредящ на хормоналния баланс Бисфенол А (BPA), но за сметка на това има други химикали, които се изпускат ако бутилката се загрее до висока температура или престои и не се ползва за повече време. Токсините могат да причинят здравословни проблеми с различни прояви.

3. Местната вода е новото допълнение към производството на местна храна.

Забелязвате ли, че започваме да ставаме все по-осъзнати в избора си на храна напоследък. Това може и да е до една степен модна тенденция, но фактът, че все повече хора се интересуват говори за всеобщото желание за оздравяване. В следствие се появяват все повече био и органични магазини и заведения, и се дава път на местните производители и ферми. Тази местна продукция се отглежда и приготвя с местна вода. Тя е невидимата на пръв поглед част от устойчивата, здравословна храна, която избираме да ядем.

Заради това, любители на местната продукция, време е да заобичате и оцените и близките източници на вода. Не трябва ли да ни е грижа и за нашите водоизточници, както ни е грижа за набавянето на здравословна и питателна храна.

4.  Имаме ли алтернативи?

Да, разбира се!

Можем да изберем бутилки за многократна употреба, които са без наличието на Бисфенол А (BPA) или още по-добре от неръждаема стомана или стъкло. На пазара вече има голям избор и от двете опции, така че оставяме решението на вас. Има всевъзможни дизайни и размери и можете да персонализирате бутилката си, която ще се разхожда с вас навсякъде. Ние от Дизайница бихме избрали стилен и минималистичен дизайн, по-скоро от неръждаема стомана, защото има по-малка вероятност да се счупи.

5. Промяната е лесна и от значение!

Когато се откажеш от пластмасовите бутилки спестяваш пари, живееш по-здравословно и се присъединяваш към опазването да околната среда. А пък и е лесно!

Да, ще се наложи да си купиш бутилка за многократна употреба, но е еднократна инвестиция. В началото ще трябва най-вероятно да си напомняш да я носиш, но ще стане навик, както с ключовете и телефона, така че какво е още едно нещо в допълнение, което ти спестява пари и помага на планетата.

AlisonsAdventures Maldives 09 2048x

Photo © Sarah Lee Alison’s Adventures Maldives

Това са нашите размисли и ще се радваме да споделите с нас в коментарите дали ви се струва смислено да заменим пластмасовите бутилки и колко лесно е това. Е, за нас отговорът е ясен!

Последвайте ни в инстаграм @_designitsa_ , ако искате да следвате нашия път към една по-малко пластмасова планета, а защо не и да се включите в предизвикателството. Тагвайте ни с  @_designitsa_ и използвайте #cangozerowaste!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X