fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

256

5 причини да имате растение на бюрото в офиса

В последните години в световен мащаб се наблюдава тенденция за стремглаво увеличаване на градското население. Това от своя страна води до пренаселване на градовете и все по-малка възможност да сме близо до природата. А природата е важна част от нашия живот, защото ни зарежда с енергия, прави ни по-продуктивни, концентрирани и спокойни.

Именно затова в партньорство с Botanic Lab ще ви представяме интересни, полезни и актуални решения за подобряване качеството ни на живот в градовете. Всеки месец ще споделяме за предимствата на интериорното озеленяване под формата на съвместна рубрика с полезни примери и съвети пречупени през погледа на професионалиста. Този месец обръщаме специално внимание на офиса.

 

pexels photo 213727

 

Всички сме чували за това колко е хубаво да имаме растение на работното си място, но може би не всеки от нас осъзнава по какъв начин нашите зелени приятелчета подобряват работното ни ежедневие.

Животът на градския човек протича предимно в затворени пространства, а това може да доведе до нежелани странични ефекти. Главоболие, гадене, зачервени очи – една част симптоми на така наречения „sick building syndrome”. Това се дължи на липсата на въздушен поток в помещенията, което от своя страна позволява замърсяването на микроклимата и може да причини множество здравословни проблеми.

Можете ли да си представите, че едно средно голямо растение може да прочисти микроклимата на около 10 куб. м. в рамките на едно денонощие?

Това означава, че растението на вашето бюро би повлияло позитивно и на колегите около вас. Ето ги и нашите 5 причини да си имате поне един такъв „зелен любимец“ на работното място:

#01 Прочистват въздуха от токсини

Растенията са един чудесен вариант, чрез който можем да прочистим въздуха от токсини, особено подходящо за пространства без отварящи се прозорци. Въздухът в затворените градски пространства може да бъде от 2 до 5 пъти по-замърсен от този навън, според последни проучвания. Според НАСА някои растения са способни да пречистят въздуха от токсични агенти като бензен, формалдехид, ксилен, трихлороетилен и други, съдържащи се в битовата химия, мебели, бои, техника и други.

 

beach beautiful blur 1084188

#02 Абсорбират електромагнитната енергия

Абсорбират вредна електромагнитна енергия и ни предпазват от „облъчващите“ ни електроуреди. Телевизори, компютри, микровълнови печки, рутери, мобилни телефони…новите технологии напълно са превзели ежедневието ни. В днешните офиси на големите компании дори е често явление служителите да работят на повече от един монитор за дълъг часови диапазон и с малко почивки. Затова растенията са един прекрасен начин да неутрализираме вредните излъчвания от тях.

#03 Подобряват влажността на въздуха

Подобряват влажността на въздуха, която при съвременните системи за отопление в офис средата е с ниски нива. Това качество на растенията е изключително важно за хора, които страдат от сухота в гърлото, проблеми с очите или суха кожа. Растенията успяват да подобрят микроклимата в затворените пространства като отделят влага чрез листата си и подобряват функциите на мозъчната дейност, фокусирането и действат енергизиращо на организма ни.

#04 Създават уют

Всеки би се съгласил, че наличието на растения в дадено помещение създава чувство на уют –  все по-често е търсения елемент в дизайна на новите офис пространства. Съвременният офис интериор е максимално персонализиран и акцентира върху хората – функционално, визуално – как работим, къде работим, какво стимулира работния ни процес, как си почиваме в офиса. Интериорът днес е съвкупност от всички тези особености, за да създаде баланс в живота и работата ни. Дали тенденцията “homeoffice” няма да се превърне в “office likе a home”.

#05 Повишават продуктивността

Намаляват стреса и повишават продуктивността ни. Според проучвания когато нивото на кислород в дадено помещение се повиши, чувството на тревожност при човек намалява. Също така, стресът и тревожността са свързани с високото ниво на токсини в повечето работни пространства. Тук растенията могат да бъдат сладкото ни избавление и да подобрят психо-физичното ни състояние. Изследвания показват, че в почвата на саксийните растения се съдържат микроорганизмни (M.vaccae), които способстват повишаването на хормона на щастието.

 

8 2Photo: Botanic Lab

Ако всички тези причини не са достатъчни, за да ви провокират да изберете растенията като лесен, красив и достъпен начин с малко усилия да подобрите средата, в която работите ежедневно, замислете се как ви влияе близостта с природата в парка, гората, планината. Представете си, че може да донесете частица от това усещане на работното си място и това да повиши качеството ви на живот и работни процеси, а дори и да ви направи щастливи.

Очаквайте скоро да споделим и кои са най-подходящите растения за вашето работно място, което ще превърне офиса в уютен зелен дом, с по-чист въздух и красива атмосфера.

Тази рубрика се осъществява с партньорствотo на Botanic Lab, създаден с грижа за нашата по-зелена, здравословна и красива среда в затворените градски пространства, благодарение на растенията. Botanic Lab създава и предлага продукти и услуги за интериорно озеленяване, които са добавена стойност за нашия по-добър и зелен живот у дома, там където работим, почиваме си, храним се или пък се забавляваме.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X