fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

5-те принципа на Монтесори в интериора

Дом с мисъл и място за всеки

 

montessori bed 01

Тази статия е изготвена в партньорство с Галита Дечева от le.montessori и е част от рубриката ни Екологична детска стая, в която представяме добри, здравословни и устойчиви решения и брандове за детската стая и среда.

 

 

В планирането и проектирането на дома си, всички се стараем да съчетаем интересите и желанията на живеещите в него, но често нуждите на децата остават нечути.

Преди три години започнахме да планираме нашето жилище, а тогава дъщеря ни беше само една малка точица на ехографко изображение. Знаейки, че в този апартамент ще премине нейното детство, искахме да го организираме така, че тя да се чувства уверена и способна във всяко едно пространство. За отправна точка използвах познанията си за Монтесори метода – научен педагогически подход за подпомагане на естественото развитие на децата, така че да разгърнат максималния си потенциал. В метода се обръща голямо внимание на средата, в която детето живее като тя се нарича Подготвена среда. На възрастните се пада отговорността да я подготвят спрямо нуждите и уменията на децата, за да бъде тя безопасна, функционална и приканваща. В такава среда детето инстинктивно проявява инициатива да стане активен участник в семейното ежедневие.

 

Основните принципи на Подготвената среда са:

  • Свобода – на движение, взаимодействие със средата и избор
  • Структура и ред – спомагащи на детето да организира действията и мислите си
  • Красота – изграждаща у детето усещане за хармония и естетика
  • Социална среда – взаимодействието на детето в социалните взаимоотношения изгражда у него чувство за отговорност и умения за работа в екип
  • Интелектуална среда – съвместно с гореизброените принципи се развива и интелектът на детето, благодарение на предизвикателствата, които средата му предлага, то натрупва нови знания и умния

Тези 5 принципа бяха в основата на всеки план свързан с организацията в жилището ни, като ги вплитахме във всяко едно помещение. Общият подход, който приложихме в цялото жилище, беше желанието ни да се усеща простор и да има достатъчно свободни пространства, много нужни за живота с малко дете, което строи крепости и палатки от одеяла, кара колело вкъщи и почти всеки ден иска да играем на гоненица. За да се улесним максимално, избрахме подовата ни настилка да е еднаква във всяка стая и да нямаме лайсни между стаите, за да улесним движението.

Детската стая – първото собствено пространство на Ле

В детската стая се постарахме да съобразим всичко с нейните умения, интереси и не на последно място – размери. Избрахме легло на пода, от което да може да става и ляга самостоятелно. Направихме и малък отворен гардероб, до който има огледало и столче за обличане. Обособихме кът за игра, кът за творчество и кът за четене. Когато е в стаята си има възможност да достигне и използва всичко в нея без да има нужда от помощ. Почти всички мебели направихме сами, за да отговарят на нуждите и пространството. Стените оставихме бели, с изключение на една, на която залепихме декоративни стикери – цветни точки. Изкуството в стаята ѝ e в рамки без стъкло на видима от нея височина. Поставихме и нощна лампа, която да може сама да включва и изключва. На разположение има и декорации с практично приложение, като кошче до работната ѝ маса, четка и меткичка за почистване след работа, плетен кош за пране, които тя бързо свикна да използва.

Холът и кухнята стая за цялото семейство

Вкъщи холът и кухнята са едно общо помещение, за него искахме да съчетаем както личните си предпочитания и стил, така и нужите на Ле, защото знаехме, че това е мястото, на което ще прекарваме най-много време всички заедно. Избрахме и в хола ниските части на шкафовете да са отворени, за да нареждаме в тях играчки за нея и така да избегнем нуждата от специален кош или кутия за тях. Ниските рафтове от етажерката за книги отново са отделени за нея и там са наредени голяма част от нейните книжки. Кухнята също планирахме с идеята Ле да може да се включва в готвенето и подрежднето. Поставихме чиниите в ниските чекмеджета, обособихме нейн кът за закуска, а помощната кула е ежедневен помощник, без който не преминава нито едно готвене. Столчето за хранене също избрахме да е такова, което расте с нея, за да може да се качва и сяда сама, когато е готова за това.

Коридорът – свободен избор преди излизане

В него също отделихме специално място за нейните якета, аксесоари и обувки, за да си избере с кое да е преди излизане, а има и столче, на което сяда за обуване и обличане.

Лична грижа в банята

Поставихме ниско огледало с панерче за нейните принадлежности, за да започне да изгражда здравословни навици за лична грижа. За мивката използваме стъпало, с което тя да я достига, като в едната баня избрахме смесителя да е по-дълъг, за да е удобен за самостоятелно миене от малко дете, а на удобна височина сме окачили и кърпа.

Предизвикателства при планирането на дома ни

Както при всеки ремонт и ние се сблъскахме с немалко предизвикателства. По отношение на преплитането на Монтесори принципите и обзавеждането на апартамента, обаче, много се изненадахме колко често се опитваха да ни разубедят, че идеите ни не са практични и дори са опасни за живот с малко дете. Равносметката ни след вече една година в нашия дом са 4-5 счупени чаши и чинии и едно спокойно, свободно и самостоятелно 2-годишно дете. Ле с желание се включва в домашните задължения, вече активно участва в поддържането на реда вкъщи и има любими занимания и навици във всяка стая. А тази година ни предстои ново предизвикателство- да подготвим последната необзаведена стая за второто ни детенце, което очакваме през пролетта.

 

_____________________

Тази статия не е спонсорирана и е изготвена в партньорство с Галита от le.montessori като част от рубриката ни Екологично в детската стая, в която представяме добри, здравословни и устойчиви решения и брандове за детската стая и среда.

Темата за детската стая е необятна, затова тук може да намерите още полезна информация относно изграждане на здравословна среда за детето у дома:

Казвам се Галита, на 28 години съм и живея със семейството ми в родния ми град- Пловдив. Завърших медицина в Медицински университет Пловдив, където припознах любовта си към децата в Педиатрията и ранното детско развитие. След което станах майка и по пътя и времето на майчинството ми задълбочих интереса си като завърших курс за Монтесори педагогика, Консултант по кърмене към НАПК и Захранване и ЗВБ към SolidStarts.Всички тези знания, съчетани с опита ми на родител и лекар предоставям на семейства, които се нуждаят от подкрепа, под формата на консултации. А част от ежедневието ни- със забавните, предизвикателните и реалните моменти от пътя ми като родител и личност споделям в Инстаграм страницата ми- @le.montessori.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X