fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

5

5 растения за пречистване на въздуха в интериора

Замисляли ли сте се колко време прекарваме в затворено пространство?

Дали е у дома или на работа, в повечето случаи оставаме между стените на помещението. А знаем ли всъщност какво е качеството на въздухa, който дишаме? Отделяме толкова внимание на това какво ядем и пием, но не и на това, какво дишаме.

Може би малко от вас знаят, че въздухът вкъщи може да бъде от 2 до 5 пъти по-замърсен, отколкото този навън, и много често мебелите оказват сериозно влияние върху това.

 

Заложете на употребявани мебели, за да дишате по-свободно.

 

pexels photo 916337

 

Много са факторите у дома, които могат да допринесат за качеството на въздуха, който дишаме. Какво виждаме като прекрачим прага на всеки един дом? Едни от основните елементи, които се забелязват са мебелите, декорациите и настилките.

Самите ние сме главните действащи лица при избора им, затова би било чудесно да взимаме информирани решения.

Всеки обича новите мебели, но даваме ли си сметка колко струва това на нашето здраве. Почти всяка нова мебел отделя токсични газове, особено тези от синтетични материали или третирани с токсични вещества. В резултат на това могат да се появят редица здравословни проблеми, защото вдишваме този замърсен въздух у дома.

Давайки шанс на мебели втора употреба вървим в унисон с природата, защото за тях не се изразходват допълнителни ресурси за производството им, а и спомагат за минимално ниво на токсичност вкъщи. Както вече се досещате новите мебели и продукти изпускат много повече вредни вещества от употребяваните.

Освен мебелите, боите и покритията също така влияят върху качеството на въздуха у дома. Затова не пропускайте след ремонта вкъщи да проветрявате често помещенията и да оставите достатъчно време вредните вещества да се отделят във въздуха. За да се предпазите, старайте се да търсите мебели, които са третирани с натурални масла и финишни повърхности.

Ако все пак искате да си купите нови мебели, търсете естествени и природосъобразни материали като ратан, ракита, вълна, които могат да внесат не само уют, а и свеж полъх вкъщи. Естествената дървесина е също прекрасна опция, но в същото време не е бързо възобновяем материал и е добре да търсите такава със сертификат FSC, който гарантира за отговорното управление на горите. Бамбука от друга страна е един от малкото възобновяеми естествени материали, които имаме налични в днешно време. Той е изключително бързо растящ, а и се разпространява много бързо. На пазара вече има не малко мебели и продукти от бамбук и спокойно можем да му се доверим при обзавeждането и декорацията на домa ни.

Като градски хора, прекарваме съществена част от ежедневието си в затворени пространства, а това, както разбрахме, крие определени рискове, тъй като въздухът в тези пространства може да бъде от 2 до 5 пъти по-мръсен от този навън. Главоболие, гадене, зачервени очи, сухота в гърлото – са само една малка част от симптомите на така наречения „sick building syndrome”, за който ви разказахме в предната ни рубрика.

Затова решихме да ви представим 5 растения с най-висок коефициент на пречистване на въздуха и такива, които биха подобрили микроклимата на съответното помещение, в което се намират.

Всъщност модерното обзавеждане, синтетичните строителни материали и дори килима има повече химикали, отколкото очакваме. Тези химикали могат да се съдържат до 90% във въздуха в помещенията.
За щастие НАСА открива лесно решение за този проблем, а именно използването на стайни растения, които се оказват чудесен филтър на въздуха.

 

Chlorophytum

 

05e9924435d4ec5c4d364a235969481d

 

Хлорофитумът е също познат и като “spider plant”, поради причината, че пуска въздушни розетки, които са отделени от майчиното растение, чрез дълги стъбла наподобяващи паяжина.

Изключително лесен за отглеждане, може да оцелее на по – тъмни места и дори да издържа на засушаване. Понякога ви даряват с изключително малки, нежни и бели цветчета.

Елиминира

 • Формалдехид – съдържа се често в шперплат, ПДЧ, HDP, MDF, лакове използвани за лакиране на мебели, тапети и др;
 • Ксилен – използва се за разредител за бои , мастила и лепила.

Някои видове имат свойството да отстраняват мухъл от помещенията.

 

 

Epipremnum aureum

 

f92ca753a2c78c13fc1bbccdc2f22b87

 

Представяме ви едно от любимите ни растения. Epipremnum познат също и като „дяволски брашлян“, представлява сравнително голям род с над 40 вида растения. Екземплярите от този род образуват дълги влачещи се стъбла, а листата могат да бъдат обагрени в жълти, бели и зелени разцветки.

Отглеждането му е истинско удоволствие, може да се отглежда в по – тъмни помещения, а ако забравим да го поливаме от време навреме няма да се разсърди.

Елиминира

 • Формалдехид;
 • Ксилен;
 • Толуен – съдържа се в козметични продукти;
 • Бензен – продукти от почистващи препарати, лакове и бои.

Chamaedorea seifrizii

 

chair 3735168 1920

 

Хамедореите са много изящни палми, произхождащи от тропична Америка. Обичат да растат на осветени пространства, но не на пряко слънчево огряване. Освен, че прекрасно филтрират въздуха в интериора имат способността и да го овлажняват.

Елиминира

 • Формалдехид;
 • Ксилен;
 • Бензен.

 apartment architecture color 1122463

 

 

Hedera helix

 

branch color decoration 281490

 

Род Hedera включва 15 вида катерливи  храстовидни, вечнозелени лиани. Видовете са естествено разпространени в Европа, Северна Африка и Азия, а също се отглеждат и като листнодекоративни интериорни растения. Отглеждането им зависи от сорта, някои от тях предпочитат сенчести пространства, а други светли. Може да се постави в кошница или макраме и да създава усещане на живописна джунгла.

Елиминира

 • Формалдехид;
 • Бензен;
 • Трихлоретилен – съдържа се в бои, лепила, лакове, смоли и др.

 

Spathiphyllum

 

peacelily 1

 

През 1980г, НАСА открива, че видове от род Spathiphyllum са сред топ 3 интериорни растения, които пречистват повечето токсини и химикали в интериора. Изключително красиви интериони растения, с пищна надземна част и красиви бели цветове, които могат да се запазят до 20 дни.

Елиминира

 • Формалдехид;
 • Бензен;
 • Трихлоретилен;
 • Ксилен;
 • Амоняк.

 

Материалът е подготвен в колаборация между Botanic Lab и Дизайница.

 

You don't have permission to register
X