fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

viber image

5 водещи тенденции в интериорното озеленяване през 2019

В интериора определено се забелязва открита тенденция за връзка с природата и опазването й. Това показват отминалите големи изложения и търсенето именно в тази насока. Наблюдават се все повече рециклирани или рециклируеми мебели и материали, доминиращите стилове като Wabi-Sabi и суровите финиши също говорят за тенденцията. За това свидетелстват и мотивите в декора, които са с все по-големи цветни принтове и доста често в зелени нюанси, тъканите са в стремеж към естествените материали, а цветовите решения са в натуралните гами.

Все повече се внася природата у дома под формата на озеленяване, както и обратното – интериорни елементи в градината и терасата. Ако ви е любопитно и искате да научите повече за трендовете насочени към природата прочетете в статията ни по темата.

Това движение се подкрепя и от основателите на Salone del Mobile в Милано, като за събитието през 2018 беше публикуван манифест в сайта им, който говори за морала в дизайна, устойчивите ценности в сферата и е отправен към града, дизайнерите и архитектите от индустрията, с призив да се стремят към устойчивост и иновация на изложението, което доказва сериозността и отговорността ни спрямо планетата. В манифеста се подканя индустрията в посока “да се даде изява на такъв тип дизайн и архитектура, които са по-осъзнати за нуждите на постоянно променящото се общество”. За манифеста може да прочетете по-подробно в статията ни, посветена на него. И така по-долу ще се спрем на водещите тенденции в интериорното озеленяване, което е и едно от решенията за наболелите проблеми, които изброихме и също алтернатива, подходяща за здравето ни на затворено.

photo 2586032 1280 1

Интериорното озеленяване често се използва като декоративен щрих в интериора, който подчертава уникалността на съответния интериорен стил, придава свежест и може да разгърне по интересен начин концепцията за създаване на конкретно пространство. Въпреки, че не трябва да забравяме за качествата на растенията, които правят средата, където работим, живеем, храним се или се забавляваме, все още основна причина да избираме растения в интериора ни е визуалното им допълнение. През последните няколко години растенията имат почетно място в интериора, като го доближават максимално до природата, а хубавото е, че това зелено влияние ще се задълбочава и през следващите години.

Затова днес ще отделим няколко реда за тенденциите в интериорното озеленяване, които смятаме, че ще завладеят интериорния дизайн в следващите 12 месеца, а защо не и за по-дълго.

#01

Следвайки световните тенденции в интериора, интериорното озеленяване излиза от типичната си роля и започва да придобива други функции. Ето защо една от тенденциите през тази година според нас ще е интериорното озеленяване с функция.

Повечето мебели вече се налага да съвместяват няколко функции в услуга на това да бъдат максимално приложими, използваеми и дългосрочна част от интериора. Какво ще кажем за офис бюро, в което е вградено растение и това позволява да имаме зелен офис любимец, който да прави работната ни среда по-здравословна и зелена. В тази посока ни вдъхновява ETTA MODULAR DISPLAY на компанията Zilio A&C

Или пък защо да нямаме растителни паравани, които да разделят отворените офис пространства и да създават интимност и уют на работното място – нещо, което се търси все повече. В този вариант растенията дори могат да се включат и със своето свойство да шумоизолират, което допълва сепариращата им функция в интериора.  В тази посока много харесваме LimbusFloor Subtle GreenFrame и Botanical Planter Screens.

Когато говорим за функция на интериорното озеленяване, то може да се пренесе във вертикалната ос, спестявайки място и да се превърне в част от конструкция с друго предназначение – място за съхранение, място за закачалка и т.н. В този контекст интересни решения са пегборд системите или металните мрежести конструкции като тази.

viber image33 1

Etta Modular Display Unit
yy

Botanical Planter Screens

#02

На второ място бихме поставили тенденция, която се появява провокирана от проблем, а именно замърсяването на въздуха. Растенията се оказват най-красивия и достъпен начин да променим микроклимата в интериора, затова в последните години превес в избора на озеленяване взима желанието ни да живеем в по-добра среда. Ние вече ви споделихме кои са топ растенията, които имат висок коефициент на пречистване на въздуха и могат да ни помогнат с предизвикателства като: вредни токсини, фини прахови частици, ниски нива на влажност.

branch color decoration 281490

#03

Като друга тенденция в интериорното озеленяване може да се посочи търсенето на растения, които изискват малко грижи и отделено време. Нуждата от озеленяване в затворените пространства, където прекарваме много време е типична за градския човек, който обикновено страда от липса на време, както и често няма опит и умения за справяне с растенията. Тук голямата мания по кактуси и сукуленти, макар и по-слабо, продължава да присъства в избора на интериорни растения, особено за дома и офиса.

8 2
Botanic Lab

#04

На следващо място посочваме тенденция в интериотното озеленяване, които е повлияна от начина, по-който са утроени вътрешните пространства в градска среда – все по-малко пространство, все по-малко вещи. Това провокира ландшафтните архитекти да мислят в посока на проектиране на озеленяването на стени и таван, за да оптимизират пространството. Ето някои идеи как може да случи това:

#05

И не на последно място, когато  говорим за тенденции, няма как да подминем технологичното развитие на продуктите и услугите в днешно време. Ето защо последната тенденция ще е посветена на връзката между технологиите и природата. Умни саксии, апликации, които ти подсказват кога да поливаш растенията си, умни вертикални градини за билки, а дори и мултифункционални офис мебели с вградено озеленяване – бюро, call booth и други. Такъв продукт разработват и екипа на българската компания  Botanic Lab – т.нар. botanic room или мултифункционална система за интериорно озеленяване, предназначена за отворени работни пространства, която има 3 основни функции: място за срещи, phone booth и място за обучения.

8 1
Botanic Room

Към този материал добавяме още  една статистика, която ще остане нарастваща тенденция и през тази година, а именно, че младото поколение, което прекарва голяма част от ежедневието си в затворени пространства жадува за връзката си с природата. Този факт води до следните резултати: 27 % от  градските домакинства в световен мащаб са закупили поне едно интериорно растение миналата година, а т.нар. millennials  са отговорни за 31% от продажбите на стайни растения.

Материалът е подготвен в колаборация между Botanic Lab и Дизайница.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X