fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

11 6 основни стъпки при избиране на мебели

6 основни стъпки при избор на еко обзавеждане

Замисляли ли сте се колко време прекарваме в затворено пространство? Дали е у дома или на работа, в повечето случаи оставаме между стените на помещението. А знаем ли всъщност какво е качеството на въздухът, който дишаме? Отделяме толкова внимание на това, което ядем и пием, но не и на това, което дишаме. Качеството на въздуха вкъщи или в офиса оказва огромно влияние на това колко сме енергични, продуктивни и фокусирани. Може би малко от вас знаете, че въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън, и много често мебелите оказват сериозно влияние върху това.
А какво можем да направим по въпроса?! Запознайте се няколко лесни стъпки, които ще доведат до по-устойчив дом.

#01 Търсете мебели с ниско съдържание на токсични вещества

Когато купите нова мебел и я занесете вкъщи и сложите на мястото й, тя не просто стои там в покой, а за съжаление отделя вредни и токсични газове в собствения ви дом. Почти всяка нова мебел отделя газове, особено тези от синтетични материали или третирани с токсични вещества. Веществата, забавящи горенето и формалдехидът са едни от най-разпространените токсини отделящи се от мебелите. Ако домът или офисът ви е добре изолиран (което би трябвало да е стандарт все пак) тези вредни токсини не могат да излязат от помещенията. Колкото и странно да звучи въздухът в затворените помещения е доста по-замърсен от този навън. Затова трябва да сме внимателни и отговорни какви вредни вещества носим вкъщи, особено ако има бебета и малки деца. За да се предпазите, старайте се да търсите мебели, които не са третирани или обработвани с токсични вещества, а с натурални алтернативи като естествени дървени покрития и др. Органичния памук е също добра алтернатива, защото не е третиран с токсини. Купувайки мебели втора употреба спомага също за минимално ниво на токсичност вкъщи. Както вече се досещате новите мебели и продукти изпускат много повече вредни вещества от употребяваните.

pexels photo 154161

#02 Избягвайте мебели с вещества, забавящи горенето

Веществата, забавящи горенето са прахови частици, които падат от тапицериите и се смесват с праха в къщата ни. Това се химикали наречени полибромдифенили и са много опасни за здравето ни. Както можете да се досетите страдат най-вече малките деца и възрастните, които бавно и постепенно, но постоянно вредат на здравето им. Когато разглеждате за нови мебели, проверявайте дали производителят е залагал вещества, забавящи горенето. Можете също така да залагате на продукти от естествени материали като вълна, памук или пух, в които обикновено няма наличие на тези токсични вещества.

#03 Заложете на винтидж или антикварни мебели

Давайки шанс на мебели втора употреба или винтидж вървим с унисон с природата, защото за тях не се изразходват допълнителни ресурси, за бъдат произведени. Много често се намират в близост до нас като транспорта е на кратка дистанция и така се отделя по-малко СО2 в атмосферата. Друго предимство на тези мебели е, че те вече не изпускат отпадъчни газове в нашия дом, защото вече са си свършили работата в по-ранен период.  Също така винтидж и антикварните мебели са много ефектни и дори и да решите да ги продадете, често можете да го направите за доста добра цена, което не може да се каже за новите употребявани мебели.

#04 Подкрепете местните производители

Както често се оказва, че храната в чинията ни е пропътувала хиляди километри, докато се озове при нас, същото се случва и с мебелите в домовете ни. Затова защо да не заложим и подкрепим местните производители на качествени мебели и  декорации за дома. Така подкрепяме местната икономика, независими производители и занаятчии и намаляваме вредните емисии в атмосферата причинени от нуждата на транспортиране.

SAM 0028 1024

#05 Търсете мебели, които са здрави и могат да се поправят лесно

Един от най-важните аспекти на еко продуктите, който важи с пълна сила за мебелите е устойчивостта. Ако даден продукт е достатъчно здрав и може да бъде поправен при необходимост, това намалява шансовете му да бъде изхвърлен на сметището и в същото време може да ни спести пари в дългосрочен план, дори и да е първоначално по-скъп. Дори и да са рециклирани материалите, от които са направени мебелите, ако се счупят и не могат да бъдат поправени ще доведат до производството на нови, за които са необходими ресурси и още енергия. Ако залагаме на мебели, които са устойчиви и от качествени материали, ще им се радваме за дълъг период, а в случай, че им се наситим можем да ги подарим или продадем, за да може някой друг да им се наслаждава.

bank 1426454 1920

#06 Купувайте гъвкаво и мислете в малък мащаб

Диваните на бабите ни бяха доста големи и тежки ако се замислите и би струвало повече да се наеме камион да го премести, отколкото да се купи нов от Икеа. Напоследък все повече хора започват да се замислят за качеството си на живот и за това какво им е най-необходимо, за да се чувстват комфортно. Затова защо не помислите за мебели, които са лесно преносими, по-леки, сгъваеми или модулни. По този начин бързо можете да трансформирате помещението си без допълнителна помощ или просто да ги сложите настрани ако не ви трябват. Гледайте за мебели които могат да имат няколко функции в една, които ще се ползват в зависимост от нуждите ви.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X