fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

16 7 лесни ZW промени

7 лесни Zero Waste промени, които можете да направите през 2018

1. Намалете покупките на нови дрехи.

Рециклирането е добро начало, но многократната употреба на продукти и материали, и като цяло предотвратяването от отпадъци е нормата, към която би трябвало да се стремим занапред.

В Европа се изхвърлят повече от 7 милиона тона дрехи всяка година. Замислете се, че както има fast food, има и fast fashion, където дрехите са направени умишлено от неустойчиви изкуствени материи, за да можете да тичате към магазина всеки път, когато се разшие или скъса новата ви дреха. Това е порочен кръг и вие имате правото да не участвате в него.

Започнете 2018 с претършуване на гардероба, като прецените кои любими дрехи да запазите и от кои нямате нужда повече. Нежеланите или непотребни за вас дрехи могат да зарадват някой друг като ги дарите за благотворителност, подарите или продадете онлайн. (В тази връзка готвим статия за философията на подреждането и ще ви разкажем подробно за метода КонМари.) Ние си купуваме дрехи втора употреба, където има страхотни находки от естествени материи, единствено трябва да сте по-упорити в търсенето. Да не говорим колко пари спестява това.

2. Отървете се от пластмасовите бутилки и кафе-чашите за еднократна употреба.

Средностатистическият европеец използва около 150 пластмасови шишета и 162 еднократни чаши за кафе годишно.

Заменяйки пластмасовите бутилки с такива за многократна употреба, като стоманени или стъклени, както и носенето на собствена чаша за кафе са едни от най-лесните промени към нулев отпадък. В допълнение, приготвяйки кафето си вкъщи и взимайки го със себе си, заедно със собствено шише за вода, което може да се допълни и навън, отстранява нуждата от купуване на бутилка след бутилка, а и би ви спестило доста пари занапред.

bottles metal vintage old

3. Яжте по-малко навън.

Вдигнете ръка, ако смятате, че услугата за доставка на храна по домовете е едно от най-добрите иновации в последно време!

Придобивайки навика да поръчвате за вкъщи – особено, когато сте облечени с пижама у дома и доставката е до вратата е подлъгващо лесно. Но повечето поръчки за вкъщи идват в пластмасови кутии и прибори, непотребни сосчета, найлонови торбички, салфетки и т.н.  Опитайте се през 2018 да готвите и хапвате повече вкъщи или ако искате все пак да излезнете с приятели навън, можете сами да си носите кутия от неръждаема стомана например, в случай, че ви остане храна за вкъщи.

pexels photo 704971

4. Подновете своя сутрешен ритуал по миене на зъби.

Огромни количества пластмасови четки за зъби отиват на сметищата всяка година.

Каква е алтернативата? Преминете на бамбукова четка за зъби, чиято дръжка се компостира.

Конците за зъби също се нуждаят от подмяна за съжаление. Повечето опаковки не са рециклируеми, а и голяма част от конците за зъби на пазара са покрити със субстанция, която позволява по-лесно приплъзване между зъбите, но действа като химически замърсител (ужас!) . Затова препоръчваме да потърсите в био магазините конци за зъби и опаковки от естествени материали.

Следваща в списъка е пастата за зъби. Опаковките за паста за зъби обикновено са пластмасови тубички, които са нерециклируеми, а съставките в самата паста са думи, които най-вероятно няма да успеете да произнесете. Ние не искаме тези неща в устите си, предполагаме и вие. Скоро ще ви представим една много лесна рецепта за домашна паста за зъби, която би свършила прекрасна работа.

5. Научете се да пазарувате насипно.

Може да звучи трудно, но пазаруване насипно без опаковки е всъщност лесно. Само трябва да придобиете няколко навика. Когато отивате на пазар носете със себе си торбичка за многократна употреба, от плат например, за да не се налага да взимате найлонова на касата.

Фокусирайте се на храни, като плодове и зеленчуци, които не са пакетирани и носете със себе си торбички от плат или мрежести памучни чанти, като тези на бабите ни, за да сложите и измерите продуктите. Някои зеленчуци като банани и портокали няма нужда дори да са в отделни торби, понеже са с по-дебели кори и няма да се наранят.

Ако все пак е необходимо да вземете някои пакетирани продукти, търсете такива в стъклени или метални бурканчета, защото са 100% рециклируеми.

За да пазарувате Zero Waste, може да означава да направите малко проучване пъвоначално, за магазините от които да пазарувате, но ви обещаваме, че ще споделяме лични препоръки занапред. Например ако ви се прияде месо е много по-добре да си го купите от месарница с истинско месо, където го продават увито в хартия, отколкото пилешките гърди опаковани в стиропорени чиниики и фолио. Така ще знаете, че подкрепяте местната продукция и спомагате за околната среда.

pexels photo 743984

6. Обещайте си никога повече да не използвате найлонови торбички.

Около 365 найлонови торбички преминават през ръцете на всеки отделен човек за година. Преминаването към торбички за многократна употреба може да даде огромен ефект.

Има различни варианти, а ние ползваме торбички от естествени материи като памук. Можете да си сложите една такава в дамската чанта (знаем, че е голяма:)), в колата или на закачалката в коридора. По този начин винаги ще е около вас, дори и да решите да правите пазар в последния момент.

7. Направете си сами продукти за почистване.

Зачитали ли сте се в надписите на гърба на опаковките за почистващи препарати? Почти всички са пълни с химикали, които мислим, че убиват бактериите като междувремено вредят и на нас. Всъщност има прекрасни естествени алтернативи, които не са вредни за телата ни, а пък успяват да заличат бактериите.

Скоро ще споделим лесна рецепта за универсален препарат с напълно натурални съставки и само 3 продукта.

Ако купувате по-големи количества от продуктите или ако намерите някои от тях насипно можете да имате и занапред за миксиране на препарата. Можете да напълните сместа в стъклена бутилка с пулверизатор и да я ползвате при почистване, вместо да купувате нови препарати в пластмасови бутилки всеки път.

Ако ви харесва това, което четете, последвайте ни в инстаграм @_designitsa_ , където ще споделяме нашия път към една по-малко пластмасова планета, а защо не и да се включите в предизвикателството. Тагвайте ни с  @_designitsa_ и използвайте #CanGoZeroWaste!

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X