fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

9 Бамбук

Какво знаем за бамбукa?

 В тази статия отделяме специално внимание на един не толкова алтернативен материал, който е бил познат и използван години назад и започва да придобива все по-голяма популярност сред архитекти и дизайнери днес, заради прекрасните си свойства. В предишна статия ‘3 екологични алтернативи на мебелите вкъщи’ го представихме, но днес ще обърнем по-специално внимание именно на бамбука като един от малкото възобновяеми естествени материали, които имаме налични в днешно време.

Далечният Изток има дълга традиция на строене с бамбук, а днес дизайнери и архитекти преоткриват този материал не само заради някак забравените му свойства, а и заради усещането за история и цел. В миналото бамбукът се е използвал при ранните рибарски къщи в Хонг Конг като често се е използвал заедно с дървото за конструктивен елемент. В по-тропическите зони на Азия като Тайланд, Виетнам, Филипините и Индонезия дори цели села са се изграждали изцяло от бамбук, заедно с прозоречните рамки, декорациите и самата конструкция на къщите. В Китай, Япония и Кореа бамбукът се използва непрестанно като строителен материал повече от 1000 години.

А кои са предимствата му?

Той започва да става все по-популярен като строителен материал в архитектурата, интериора и индустриалния дизайн. Все повече дизайнери и архитекти най-вече от Азия започват да го използват в проектите си и да експериментират със свойствата му. Основно предимство, особено за азиатския пазар е, че е много евтин материал, има го в големи количества, лесен е за отглеждане и  култивиране. Огромно преимущество е, че е изключително екологичен, не обремянява природата и дори може да бъде компостиран в случай, че не се използва.

bamboo 3028709 1920

Кои са свойствата на бамбука?

Причините да се използва все повече бамбук в интериора и дизайна са свързани най-вече със състоянието на околната ни среда. Той е изключително бързорастящ и екологичен за засаждане и отглеждане като в същото време е много устойчив и лек. Ако това са по-скоро свойствата на материала има и друга причина да бъде използван, а именно естетиката. В интериорни или архитектурни проекти той изглежда по същия начин, както и в природата, поради това имаме по-близко усещане до околната ни среда.

chair 2436892 1920

Говорейки за свойствата на материала ще споменем, че той расте 2-3 пъти по-бързо от най-бързо растящите растения. Някои разновидности дори израстват по повече от 2 метра на ден. Можете ли да си го представите?! Това означава, че е необходима сравнително малка територия, на която да бъде засаждан и отглеждан, за да се произвежда голямо количество материал, а в същото време да щади природата.

Какви са неговите качества?

Бамбукът е сравнително бавно горим сравнен с дървения материал. Заради това е предпочитан пред металните скелета за почти всяка строяща се сграда в Китай например. В Хонк Конг сгради от 5 до 100 етажа се изграждат с бамбукови скелета.

Когато строителството приключи, скелето се разглабя или дори може да се компостира, за отглеждането на още бамбук.

bamboo construction

За какво може да се използва бамбукът?

Заради неговата здравина, устойчивост и възможност за завършек с най-различни цветове и покрития от зелен и сух бамбук до лакиран, опциите и приложенията му са многобройни. Той може да е ажурна преградна стена или параван в интериорно пространство, да действа като конструктивен елемент, да е изработена мебел от него и  какво ли още не. В Бали има цял комплекс от няколкоетажни ваканционни къщи, за които ще ви разкажем скоро, направени изцяло от бамбук – от конструкцията до последната мебел. Бамбукът има огромен потенциал и все още не са тествани всичките му приложения и докъде са границите на материала.

бамбук

Надяваме се, че ви убедихме какво еко чудо е бамбукът, а ако не сме ще продължим да ви представяме иновативни негови приложения за бита и дома.

Comments

Leave
a comment

You don't have permission to register
X