fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Bathroom blog post

Банята – как да изберем плочки и тяхната подредба

Банята ни предоставя много възможности да разгърнем своята креативност. От цялостния стил, към който сме се насочили, до цвета и усещането, което искаме да постигнем, дизайнът на банята ни предлага хиляди опции. Едно от най-важните решения, които силно влияят на финалния резултат, е формата и подредбата на плочките.

Mетро плочки I Subway tiles

Преди няколко години метро плочките, още наричани subway tiles, се превърнаха в едно от най-търсените и предпочитани решения за баня. Както името подсказва, те стават популярни именно от метрата, в които се използват. От Париж и Лондон до Ню Йорк, правоъгълните бели плочки са сигурният и класически избор. Семплият дизайн, обикновено в бяло, пасва перфектно на всяко пространство, като придава чист и завършен вид. С времето, започна експериментирането в подредбата им. Вече не ги виждаме само метрата и то във хоризонтални редици, а напротив, те станаха основна опция при избора на плочки за баня, което е напълно очаквано, предвид многобройните вариации. Освен в банята, подобен акцент може да се използва и за гърба на кухненския плот, както сме заложили в един от последните ни проекти.

Плочки Рибена кост I Herringbone tiles

 

Сред любимите ни шарки e рибената кост (herringbone). Основата на този вид подреждане е застъпването на плочките, което създава почти триъгълни форми. Рибената кост има своите разновидности, които подреждат плочките вертикално, хоризонтално, по-диагонал, а дори и двойно. При избора на повече от един цвят, се създава възможност да се постигнат интересни форми. Подредбата в стил herringbone, създава текстура и интересен завършек, които всъщност не се нуждаят от цвят.

Плочки Шеврон I Chevron tiles

Подобен ефект създава и шеврона. В този случай, плочките са с малко по-интересна форма, която наподобява правоъгълник, и за разлика от рибената кост, тук не се застъпват, а вървят една до друга. Това е сред най-популярните опции в момента, като изборът на интересен цвят, би допринесъл допълнително за красотата на шарката. И тази подредба позволява да бъде използвана хоризонтално и вертикално.

Тип нареждане на плочки

Какво по-очевидно подреждане на метро плочки от вертикалното? Звучи стандартно и дори скучно, но финалният резултат е далеч от това. В модата вертикалните линии създават илюзията за височина, а в случая, този трик се прилага и в интериора, именно чрез решения като вертикалното подреждане на плочки. По-семпъл, но същевременно много изискан завършек, а при желание да се постигне по-необикновена текстура, може да се заложи на 3D плочки. Самите те могат да бъдат грапави, леко неправилни във формата си или изпъкнали, което допълнително отразява светлината.

Ефектен начин да вкараме цвят или завършващ акцент на стените в банята, в случай че сме заложили на бели плочки, е чрез фугите. Правилото, че фугите трябва да са същия цвят като плочките е в миналото и вече се залага на смели комбинации, като бели плочки и черни фуги. Това е чудесна опция за всички, които искат да запазят минималистичния и семпъл вид на банята, но все пак се стремят да я направят малко по-интересна и различна. Акцентът с тъмните фуги сме заложили и в кухненския гръб, и както забелязвате плочките в банята и кухнята могат чудесно да се допълнят стилово.

Казвам се Гергана и съм на 22 години. Завърших интериорен дизайн в Kingston University, което успя да развие разбирането ми за дизайн във всяка форма и го превърна в голяма част от живота ми. Той е средството, което ми позволява да правя света около мен по-функционален, привлекателен и съобразен с нуждите на съвременния живот. В момента прилагам тези знания и върху бранда, на който съм съосновател - "Трето колело".

Leave
a comment

You don't have permission to register
X