fbpx

Дизайница

10 1

По стъпките на българските занаяти с Be Duende и ДизаЙница

В нашата работа ние сме насочени към минимализма и неговите основни приоми, като в проектите си избираме елементите за декорацията чрез специален подбор, целящ те да са най-близки до нуждите на клиента и уникални сами по себе си. И именно на тази основа открихме платформата на Be Duende, в която представените артисти и продукти разказват истории за устойчивото бъдеще и дълговечност като качество и преживяване. Тяхната селекция от продукти се припокри с концепциите зад два от нашите проекти, като решихме съвместно с техния екип да курираме обща сесия.

А каква е идеята зад Be Duende?

Be Duende е онлайн пространство (галерия + магазин) за моден и интериорен дизайн, изкуство и занаяти. Тяхната цел е да създадат “общество” от подобно-мислещи хора, които споделят страстта към неперфектната красота, смисъла и автентичността на ръчната изработка. Авторите и брандовете, които представят са идейни, свободомислещи, креативни и смели, като са ги спечелили със своите решителност и умение да съчетаят вековни занаяти с модерни и иновативни идеи. Сам по себе си този подбор е устойчив и обърнат към бъдещето. Поглеждат отвъд тенденциите, като представят вечни предмети (не вечни физически, а по-скоро идейно), с изключително индивидуален характер. Те вярват, че всеки продукт, създаден индивидуално за всеки клиент носи допълнителна стойност и душевност, която масовата продукция отнема на потребителите. Зад всяка една колекция и творба стоят редица процеси, плод на талант, много старание и любов. Точно затова и авторите, които показват са внимателно селектирани, така че освен да се създаде една обща естетически красива среда, също и да се запази индивидуалността на всеки един, неговата творческа мисъл и история зад продукта. Be Duende е и една виртуална разходка, която среща с интересни хора, от градската джунгла, показва различни културни събития, разкрива един модерен творчески свят, в който се разказва за процеса на работа на всеки автор и животът, който живее всеки продукт до достигането си до крайния потребител.

В днешно време все повече се сблъскваме с проблеми, причинени от човешката дейност и прекомерната консумация, които дават сериозни отражения върху планетата ни и местното производство. Именно тук се проектира пресечната точка зад съвместна ни работа с Be Duende, тъй като имаме възгледи в една посока, зареждащи и вдъхновяващи пространства, оформящи се около пунктови композиционни елементи, а именно зачитането на тези проблеми и позоваването на местните творци, продукти и традиции, което е й част от решението им. Опитваме се да изграждаме проектите си, като интериорните продукти от селекцията на Be Duende перфектно се вписват и допълват с концепцията и линиите в нашите интериорни решения. Препокриваме се и стилово, тъй като наши фаворити са Wabi-Sabi, Минимализъм, Scandenese или по-точно срещата между японския и скандинавския дизайн, Jangalow или съчетанието между бохемски стил и много привнесена зеленина в дома, които открихме и в техните продукти. На тази основа се разви и нашата съвместна кураторска сесия, като ние подбрахме продуктите, така че да се съвместят и заживеят заедно в два от нашите проекти, което допълване изненада дори и нас, а надяваме се и вас 🙂

Спирка Scandenese

Първата спирка от сесията ни се приюти в апартамент с доминиращо скандинавско и японско усещане, който е проектиран с цел постоянно обитаване. По-конкретно за Scandenese стила са характерни завладяващите, изтънчени линии, употребата на естествени материали и натурални цветове, нотката на традицията на двете култури, източния и северния привкус, съчетани с идеологията на минимализма. Търсената концептуална линия е спрямо предпочитанията на клиента към конкретните стилове, на които по-конкретно се е спрял и повлиял след обиколки по света по работа и за удоволствие. Решението е умишлено насочено към минималистичните закони и подредба, като целта е да се образуват множество подгрупи от елементи, които да въздействат самостоятелно. А всяка група да има свой център, около който да се развива композицията. Проектирано е така, за да може спомените и ценностите, върнати от новите пътувания да се откриват и заемат своето място в дома на пътешественика. Като целта е всяка група да препраща към съответно място и спомен, така интериора става зареждащ и вдъхновяващ за нови начинания. Всяка група е подвижна и може да мени мястото си, за да се превърне и дома в едно своеобразно приключение и отражение на клиента ни. Подбраните продукти от Be Duende също са в конкретния стил, като се спряхме точно на тях заради сходството с идеята зад това интериорно решение и търсене.

5 1

24 1

Втора спирка Jungalow

Втората ни спирка е студио в Jungalow стил с Mid-century и Wabi-Sabi елементи. В Jungalow е залегнала употребата на естествените материали, живите цветове, смелите шарки, пресъздаването на дивата природата в дома ни, еклектика от мебели и декорации. Едновременно тропически и бохемски, ретро и уютен! Собствениците са любители на бохемския стил и начин на живот, като също държат на докосването до природата и внасянето й в дома. Целта на проектното решение е максимално близко докосване до възгледите на клиентите, като момента със зеленината се застъпва от тропическия тапет поради липсата на постоянно присъствие в дома. Тук проекта стъпва върху любими мебели на собствениците, които по-конкретно застъпват Mid-century усещането в решението. Като те са реставрирани и са презаредни за нова употреба и живот. Също сме ползвали тяхна любима рамка претърпяла счупване, но с едно залепване в Wabi-Sabi стил отново има главно присъствие в композицията. Тук перфектно се вписаха продуктите на Be duende и в тези стилове, а от тях можеш да се вдъхновиш за дълго и неспирно.

21

23 1

22

В заключение за съвместната ни работа ни може да кажем, че интериорните продукти от подбора на Be duende придадоха нов и уникален вид на проектираните от нас решения и внесоха една нотка на артистизъм и вдъхновение, които трудно могат да се открият в наши дни. Духа на дома застъпен от личното творчество и докосване ни довежда до един другоизмерен уют и разтваряне. Можем да кажем, че тези продукти не могат да се класифицират нито стилово, нито цветово, защото точно и те като нашите проекти и клиенти са строго индивидуални и допринасят за всеки от нас за различно преживяване с тях. Повече снимки и информация за продуктите разгледайте в сайта на Be Duende www.beduende.com, а проектните решения и дизайн идеи на designitsa.bg. От нас ДизаЙница и Be Duende за вас – приятно съпреживяване с прекрасните снимки и поглед по темата на Антония Баръмова и кураторската ни сесия. Благодарим за прекрасните споделени мигове заедно и чудния резултат за финал!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X