fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

10 1

По стъпките на българските занаяти с Be Duende и ДизаЙница

В нашата работа ние сме насочени към минимализма и неговите основни приоми, като в проектите си избираме елементите за декорацията чрез специален подбор, целящ те да са най-близки до нуждите на клиента и уникални сами по себе си. И именно на тази основа открихме платформата на Be Duende, в която представените артисти и продукти разказват истории за устойчивото бъдеще и дълговечност като качество и преживяване. Тяхната селекция от продукти се припокри с концепциите зад два от нашите проекти, като решихме съвместно с техния екип да курираме обща сесия.

А каква е идеята зад Be Duende?

Be Duende е онлайн пространство (галерия + магазин) за моден и интериорен дизайн, изкуство и занаяти. Тяхната цел е да създадат “общество” от подобно-мислещи хора, които споделят страстта към неперфектната красота, смисъла и автентичността на ръчната изработка. Авторите и брандовете, които представят са идейни, свободомислещи, креативни и смели, като са ги спечелили със своите решителност и умение да съчетаят вековни занаяти с модерни и иновативни идеи. Сам по себе си този подбор е устойчив и обърнат към бъдещето. Поглеждат отвъд тенденциите, като представят вечни предмети (не вечни физически, а по-скоро идейно), с изключително индивидуален характер. Те вярват, че всеки продукт, създаден индивидуално за всеки клиент носи допълнителна стойност и душевност, която масовата продукция отнема на потребителите. Зад всяка една колекция и творба стоят редица процеси, плод на талант, много старание и любов. Точно затова и авторите, които показват са внимателно селектирани, така че освен да се създаде една обща естетически красива среда, също и да се запази индивидуалността на всеки един, неговата творческа мисъл и история зад продукта. Be Duende е и една виртуална разходка, която среща с интересни хора, от градската джунгла, показва различни културни събития, разкрива един модерен творчески свят, в който се разказва за процеса на работа на всеки автор и животът, който живее всеки продукт до достигането си до крайния потребител.

В днешно време все повече се сблъскваме с проблеми, причинени от човешката дейност и прекомерната консумация, които дават сериозни отражения върху планетата ни и местното производство. Именно тук се проектира пресечната точка зад съвместна ни работа с Be Duende, тъй като имаме възгледи в една посока, зареждащи и вдъхновяващи пространства, оформящи се около пунктови композиционни елементи, а именно зачитането на тези проблеми и позоваването на местните творци, продукти и традиции, което е й част от решението им. Опитваме се да изграждаме проектите си, като интериорните продукти от селекцията на Be Duende перфектно се вписват и допълват с концепцията и линиите в нашите интериорни решения. Препокриваме се и стилово, тъй като наши фаворити са Wabi-Sabi, Минимализъм, Scandenese или по-точно срещата между японския и скандинавския дизайн, Jangalow или съчетанието между бохемски стил и много привнесена зеленина в дома, които открихме и в техните продукти. На тази основа се разви и нашата съвместна кураторска сесия, като ние подбрахме продуктите, така че да се съвместят и заживеят заедно в два от нашите проекти, което допълване изненада дори и нас, а надяваме се и вас 🙂

Спирка Scandenese

Първата спирка от сесията ни се приюти в апартамент с доминиращо скандинавско и японско усещане, който е проектиран с цел постоянно обитаване. По-конкретно за Scandenese стила са характерни завладяващите, изтънчени линии, употребата на естествени материали и натурални цветове, нотката на традицията на двете култури, източния и северния привкус, съчетани с идеологията на минимализма. Търсената концептуална линия е спрямо предпочитанията на клиента към конкретните стилове, на които по-конкретно се е спрял и повлиял след обиколки по света по работа и за удоволствие. Решението е умишлено насочено към минималистичните закони и подредба, като целта е да се образуват множество подгрупи от елементи, които да въздействат самостоятелно. А всяка група да има свой център, около който да се развива композицията. Проектирано е така, за да може спомените и ценностите, върнати от новите пътувания да се откриват и заемат своето място в дома на пътешественика. Като целта е всяка група да препраща към съответно място и спомен, така интериора става зареждащ и вдъхновяващ за нови начинания. Всяка група е подвижна и може да мени мястото си, за да се превърне и дома в едно своеобразно приключение и отражение на клиента ни. Подбраните продукти от Be Duende също са в конкретния стил, като се спряхме точно на тях заради сходството с идеята зад това интериорно решение и търсене.

5 1

24 1

Втора спирка Jungalow

Втората ни спирка е студио в Jungalow стил с Mid-century и Wabi-Sabi елементи. В Jungalow е залегнала употребата на естествените материали, живите цветове, смелите шарки, пресъздаването на дивата природата в дома ни, еклектика от мебели и декорации. Едновременно тропически и бохемски, ретро и уютен! Собствениците са любители на бохемския стил и начин на живот, като също държат на докосването до природата и внасянето й в дома. Целта на проектното решение е максимално близко докосване до възгледите на клиентите, като момента със зеленината се застъпва от тропическия тапет поради липсата на постоянно присъствие в дома. Тук проекта стъпва върху любими мебели на собствениците, които по-конкретно застъпват Mid-century усещането в решението. Като те са реставрирани и са презаредни за нова употреба и живот. Също сме ползвали тяхна любима рамка претърпяла счупване, но с едно залепване в Wabi-Sabi стил отново има главно присъствие в композицията. Тук перфектно се вписаха продуктите на Be duende и в тези стилове, а от тях можеш да се вдъхновиш за дълго и неспирно.

21

23 1

22

В заключение за съвместната ни работа ни може да кажем, че интериорните продукти от подбора на Be duende придадоха нов и уникален вид на проектираните от нас решения и внесоха една нотка на артистизъм и вдъхновение, които трудно могат да се открият в наши дни. Духа на дома застъпен от личното творчество и докосване ни довежда до един другоизмерен уют и разтваряне. Можем да кажем, че тези продукти не могат да се класифицират нито стилово, нито цветово, защото точно и те като нашите проекти и клиенти са строго индивидуални и допринасят за всеки от нас за различно преживяване с тях. Повече снимки и информация за продуктите разгледайте в сайта на Be Duende www.beduende.com, а проектните решения и дизайн идеи на designitsa.bg. От нас ДизаЙница и Be Duende за вас – приятно съпреживяване с прекрасните снимки и поглед по темата на Антония Баръмова и кураторската ни сесия. Благодарим за прекрасните споделени мигове заедно и чудния резултат за финал!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X