fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

16

В какви чаршафи спим?

Все повече хора започват да обръщат внимание откъде идват дрехите им и по какъв начин се произвеждат.

Някой всъщност замисля ли се кой прави текстила на чаршафите, в които спи, халатите, кърпите или завесите? Същата концепция и инициативи от #fashion revolution може да се приложи и в интериора вкъщи.

animals bed calm 57627

Може да сте забелязали, че се случва революция в модата, която се задейства от движението FASHION REVOLUTION и доби международен мащаб, като позитивното в историята е, че има промяна към добро в самата индустрия. Започнахме да се интересуваме как се добиват материалите за нашите дрехи, какъв път минава всяка една дреха от производство до момента, в който се сгъне на щанда в магазина. И това е правилният подход! Ако потребителят го е грижа и прави съзнателен избор, индустрията също ще направи позитивна промяна. Говорим за тъкани и дрехи, но същото се отнася и за текстила вкъщи – спално бельо, кърпи, халати, килими и други. За съжаление все още се говори малко по тази тема, а е равностойно важна.

assorted blurred background boutique 994523

Научете се да казвате НЕ на химикалите!

Химикалите, които се използват за отглеждане, боядисване, пране и поддържане на нашия текстил се озовават в реките и водят до тяхното сериозно замърсяване. Огромно количество вода се изразходва за производството на памук, от който се произвеждат тъкани, които след това се боядисват и обработват допълнително като изразходват още повече вода. Американската текстилна индустрия например е петият най-голям замърсител с CO2 в САЩ. Средно около 75 милиона човека работят в текстилната индустрия и са сериозно експлоатирани в главните производствени градове.

Какъв е проблема с пестицидите?

Пестицидите и торовете, които се ползват за отглеждане на памук заразяват езера, реки и водоеми. Освен че вредят и заразяват памука, отглеждан за производството на дрехите ни, тровят и нашата питейна вода, храна, както и животните. Точно тези пестициди са свързани с причината за появата на респираторни проблеми и дори рак, а постоянния контакт с тези химикали може да постави под риск здравето, както на производителите, така и на потребителите.

Как се третира почвата ли? За да се подготви земята за засаждане на памук се пръска с химикал, който може да повреди централната нервна система на човек и да убие много други живи организми. След като почвата е вече третирана става ‘мъртва’ и са необходими цели 5 години без пестициди, за да се възстанови и да се появят червеи, които са индикатори за здрава земя.

Наясно ли сте, че 70% от произвеждания памук в световно отношение е ГМО?

За съжаление памуковите насаждения третирани с химикали, допринасят сериозно за парниковия ефект на планетата. Да не говорим каква неприятна миризма се усеща покрай тях, и как химикалите горят очите и предизвикват гадене.

cotton 233920 1280

Нищо от това не е необходимо. Памукът не се е отглеждал така преди Втората Световна Война, когато много от тези химикали, които се използват сега в селското стопанство, са се използвали за военни цели.

Органично производство?

Фермите за производство на органичен памук използват нетоксични методи за поддържане на плодородието на почвата и изразходват също така по-малко вода. Прилагат се и различни практики, които намаляват влиянието върху околната среда от памучните насаждения.

Да се върнем на чаршафите!;) Прекарваме доста време в тях и ако средно човек спи по осем часа всяка вечер, в края на годината ще сме прекарали 2920 часа под завивките. Това е ⅓ от годината. Хората, които са по-чувствителни на химикали могат лесно да получат кожни или респираторни реакции. Органичния памук е хипоалергенен благодарение на липсата на химикали, което допринася за по-здрав сън, особено при хора с алергии.

Повишеното внимание към устойчива модна индустрия е наистина важно и става все по-коментирана тема. Нека се предизвикаме и заговорим на глас за устойчив дом и живот като цяло!

#sustainablecompanies #organiccotton

bed bedroom book 916337

Leave
a comment

You don't have permission to register
X