fbpx

В какви чаршафи спим?

Все повече хора започват да обръщат внимание откъде идват дрехите им и по какъв начин се произвеждат.

Някой всъщност замисля ли се кой прави текстила на чаршафите, в които спи, халатите, кърпите или завесите? Същата концепция и инициативи от #fashion revolution може да се приложи и в интериора вкъщи.

Може да сте забелязали, че се случва революция в модата, която се задейства от движението FASHION REVOLUTION и доби международен мащаб, като позитивното в историята е, че има промяна към добро в самата индустрия. Започнахме да се интересуваме как се добиват материалите за нашите дрехи, какъв път минава всяка една дреха от производство до момента, в който се сгъне на щанда в магазина. И това е правилният подход! Ако потребителят го е грижа и прави съзнателен избор, индустрията също ще направи позитивна промяна. Говорим за тъкани и дрехи, но същото се отнася и за текстила вкъщи – спално бельо, кърпи, халати, килими и други. За съжаление все още се говори малко по тази тема, а е равностойно важна.

Научете се да казвате НЕ на химикалите!

Химикалите, които се използват за отглеждане, боядисване, пране и поддържане на нашия текстил се озовават в реките и водят до тяхното сериозно замърсяване. Огромно количество вода се изразходва за производството на памук, от който се произвеждат тъкани, които след това се боядисват и обработват допълнително като изразходват още повече вода. Американската текстилна индустрия например е петият най-голям замърсител с CO2 в САЩ. Средно около 75 милиона човека работят в текстилната индустрия и са сериозно експлоатирани в главните производствени градове.

Какъв е проблема с пестицидите?

Пестицидите и торовете, които се ползват за отглеждане на памук заразяват езера, реки и водоеми. Освен че вредят и заразяват памука, отглеждан за производството на дрехите ни, тровят и нашата питейна вода, храна, както и животните. Точно тези пестициди са свързани с причината за появата на респираторни проблеми и дори рак, а постоянния контакт с тези химикали може да постави под риск здравето, както на производителите, така и на потребителите.

Как се третира почвата ли? За да се подготви земята за засаждане на памук се пръска с химикал, който може да повреди централната нервна система на човек и да убие много други живи организми. След като почвата е вече третирана става ‘мъртва’ и са необходими цели 5 години без пестициди, за да се възстанови и да се появят червеи, които са индикатори за здрава земя.

Наясно ли сте, че 70% от произвеждания памук в световно отношение е ГМО?

За съжаление памуковите насаждения третирани с химикали, допринасят сериозно за парниковия ефект на планетата. Да не говорим каква неприятна миризма се усеща покрай тях, и как химикалите горят очите и предизвикват гадене.

Нищо от това не е необходимо. Памукът не се е отглеждал така преди Втората Световна Война, когато много от тези химикали, които се използват сега в селското стопанство, са се използвали за военни цели.

Органично производство?

Фермите за производство на органичен памук използват нетоксични методи за поддържане на плодородието на почвата и изразходват също така по-малко вода. Прилагат се и различни практики, които намаляват влиянието върху околната среда от памучните насаждения.

Да се върнем на чаршафите!;) Прекарваме доста време в тях и ако средно човек спи по осем часа всяка вечер, в края на годината ще сме прекарали 2920 часа под завивките. Това е ⅓ от годината. Хората, които са по-чувствителни на химикали могат лесно да получат кожни или респираторни реакции. Органичния памук е хипоалергенен благодарение на липсата на химикали, което допринася за по-здрав сън, особено при хора с алергии.

Повишеното внимание към устойчива модна индустрия е наистина важно и става все по-коментирана тема. Нека се предизвикаме и заговорим на глас за устойчив дом и живот като цяло!

#sustainablecompanies #organiccotton

Leave a Comment