fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

33 NCS

Вдъхновяващи цветови тенденции на NCS за 2018

Статията за тенденциите в цветовете представя част от лекцията на Карл Йохан Бертилсън от NCS Color Academy, Швеция. Тази лекция бе представена по времето на седмицата на дизайна в Стокхолм. Засягат се не само актуалните цветове за 2017 и 2018, а и целия процес на създаване и откриване на цветните тенденции и закомерността им спрямо световния прогрес, състоянието на планетата, етапа на развитието ни и общо глобалните проблеми, засягащи всички ни. Основен извод от лекцията: „Цветовете стават все по-тъмни в сравнение с 2016 и 2017 и това е най-важния знак за смяната на цветовите тенденции. “Проучванията на академията се основават на задълбочена работа в сферата на социалните феномени и глобални промени.


Тенденция # 01

High Tech Flower Power

или „Довеждане на зеленината в градския ни хабитат“

Едно от основните влияния, които засягат всички нас и то е в основата на всички тенденции, това е урбанизацията … и това не е нещо ново. Хората се преместват в градовете от години. Предвижда се през 2018 година всеки 7 от 10 души да живеят в градовете. Първата тенденция, разгледана по време на лекцията е повлияна именно от това движение, презастрояването и нуждата от довеждането на природата в нашите градове. Движението към градовете се основава на апокалиптичното усещане от промените в климата, войните, терористичните атаки, емиграцията и още ред други в глобален аспект. В обозримо бъдеще в градовете ще се налага да оцелеем, а за да оцелеем, ще се налага да отглеждаме зеленчуците и храната си в градовете и домовете си. В днешния технологичен свят думата SMART е променила своя смисъл и вече се свързва с цифровата ера, докато преди е била съкращение в бизнеса. В наши дни ние живеем в този цифров свят и съкращението е получило нови имена – SMARTPHONES, SMARTHOME.. През 2018 г. се очаква пробив на SMARTHOME в световен мащаб като ще бъде достъпен за всички. Така че скоро нашият HIGH TECH дом ще замести нуждата ние да бъдем фермери, като сам ще отглежда храната ни.

Заключението от тази глобална тенденция е присъствието на много Зелено, защото е видно, че зеленото, става наистина важно за 2018-та заедно с Лилавото. Това е една красива комбинация от цветове и накрая, за да е пълна картината на тенденция #01 се нуждаем от земен тон за балансиране на палитрата и ето я „High Tech Flower Power“ тенденцията.

xgyxgj


Тенденция # 02

Luxurious Minimalism

или „Луксозен минимализъм“

Нека разгледаме тенденциите в проектирането. Живеенето в градски условия и стремглавата градска урбанизация означава, че ще  живеем във все по-тесни пространства, много близо един до друг. Има и нова вълна във функционалното планиране на домовете ни, съобразена с това, че има все повече хора, които не са обвързани. Вече жилищата се проектират с предвидени общи части за съседите, за да могат да се хранят и забавляват всички заедно. Домовете ни ще бъдат по-малки и поради това ще имаме по-малко мебели и вещи. Размера на жилището няма да е социална проекция, а по-скоро отражение на презастрояването на големите градове и вертикалното им развитие. Акцентите в синхрон с тази тенденция са детайли от злато, сребро, метал и мрамор. Основната идея на тенденцията е – малко пространство, минималистично обзаведено, а детайлите, са тези които придават луксозното усещане. Това наричаме „Луксозен минимализъм“. Минимализмът като концепция дава отражение във всяка сфера на живота – в архитектурния облик, философията ни за живот и интериора, в който през 2018 ще доминира скандинавския дизайн.

Комбинацията между белите и златните цветове тук е основна. Можем да забележим, че цветната палитра започва от неутрално Бяло, през Златно и Метално и задължителното Синьо от скандинавския дизайн, като акценти в някой части от дома ни.


Тенденция # 03

Urban Pride

или „Градски апогей“

2018 е годината на пробуждането и това е времето, когато хората искат да спрат да сънуват и да се изправят пред действителността. Това е голямото различие между последните години и това, което се случва в момента. Част от „пробуждането“ е и в това, че имаме нужда от лидери, от хора, които говорят на висок глас. Виждаме, че все повече хора говорят и поемат отговорност за действията си. За 2018 г. се нуждаем от супер герои, защото когато се изправим пред реалността, имаме нужда от силни хора, които могат да ни защитят и вдъхновят. 2018 е година на пробуждането и на женската енергия. Все повече жени лидери започват да оказват влияние в световен мащаб. Дори кино индустрията напоследък залага на жени супер герои в главните роли.

И така третата тенденция, която се нарича „Urban Pride“ е много енергична, става въпрос за бунта на настоящето. Искаме да поемем надмощие над градовете. Пробуждаме се. Правим демонстрации. Асоциира се с взрив, пожар, борба, но по положителен начин. Влиянието идва от предградията под формата на графити и други, които внасяме в домовете си с ярките им цветове. Основната инспирация за цветовата гама на тенденция #03 идва от цветовете на познатите ни супер герои.

„Working class revolutionary styled art“ или „Революцията на работническата класа оформя изкуството “ можем да наречем тази надигаща се вълна в интериорния дизайн. Драматичната палитра от огън и дим, която символизира движението на надеждата, разцвета и креативността. Цветовете са Синьо, Червено и Жълто в ярки и опушени тонове.

ccdk


Тенденция # 04

New Africa

Докато всички говорят за Китай, за Близкия изток, за „Тръмп“, за изграждане на стени, за „Брексит“, в сенките остава цял континент, който се разраства, и важното е че става все по-модерен, изключително успешен, изпълнен с иновации и инвестиции. Виждаме, че Африка се развива. Африка се стреми да има единна валута и обща централна банка в следващите пет години. Работят заедно, за да направят успешна Африка. Можете да видите огромни иновации в дизайна, основаващи се на необходимостта от оцеляване. От векове Африка е беден континент без никакви ресурси. Хората например свързват Нигерия с терористите “Boko Haram”, но ако отидем в Лагос, ще видим един от най-модерните градове в света. Преди този подем африканският дизайн не оказваше влияние върху световните тенденции. Днес влиянието на Африка е осезаемо и се наблюдава най-вече в шарките и цветните принтове. Цветната палитра на „Нова Африка“ е комбинация от традиционните цветове – жълто, оранжево, червено, лилаво, кафяво, зелено, като най-силно влияние имат – Лилавото, Червеното.

fhsfr


Цветната палитра на NCS за 2018-та, която ви представихме в статията е базирана именно на тези четири влияния. Вдъхновяващ за нас беше задълбочения анализ, преплетен в тази интересна презентация, обoбщаващи всички световни проблеми, тенденции и решения за по-добър живот. Оттенъка на интериорния дизайн върху качеството ни на живот е безспорен. 2018 година е наречена  „Годината на Пробуждането“, а изборът за това е наш. Това е времето, когато хората искат да спрат да сънуват и да се изправят пред действителността, защо не като първо се инспирираме от цветовете на 2018-та за дома ни.

Източник и снимки

Leave
a comment

You don't have permission to register
X