fbpx

Дизайница

15

Екологичната детска стая

Доста наши приятелки си имат бебчета и често ни разпитват какви са най-подходящите и безвредни материали и мебели при подготвяне на стаята за новия й посетител. По-надолу ще споделим няколко важни правила, които ще помогнат на всяка майка при подготовката на бебешката стая:)


Подготвянето и дизайна на детската стая е много повече от избиране на цвета на боята. Подбирането на финишните повърхности, мебелите и декорациите е много личен момент за всяка една майка при оформянето на стаята на бебето. Дори и да се смятате за експерт в декорирането на дома си, може би ще имате нужда от малко информация за това как да сътворите възможно най-екологична и здравословна среда за вашето дете. Не си мислете, че това е непосилна задача, или че неминуемо означава да похарчите голяма сума пари. Всеки може да живее по-екологично, когато взима информирани решения.

По-надолу можете да се запознаете с нашите съвети за една по-устойчива детска стая:)

pexels photo 1139784

 

Съвет #1: Преизползвайте

 

Много от бебешките и детските предмети се използват за кратък период от време, а в същото време са все още нови и здрави. Затова не му мислете много и се възползвайте от мебели втора употреба. Тези мебели не изискват допълнителни ресурси, за да бъдат произведени и в този ред на мисли са природосъобразни. Като допълнение, вече употребяваните мебели са отделили отдавна във въздуха вредните химикалите от лепилата и покритията и няма да вредят на здравето на детето.

За да придадете характер на старите мебели винаги можете да ги освежите по ваш вкус и идея. Разбира се, търсете покрития, бои и лакове, които не съдържат вредни токсини.  


Съвет #2: Информирайте се, а не разчитайте единствено на ЕКО-етикети

 

На пазара има много хитри маркетолози, които просто се опитват да привлекат вниманието на майките. Това, което искаме да посъветваме всяка майка е да отдели малко време и да разбере какво всъщност означават тези еко етикети.
Както вече сме разказвали в друга наша статия знаете какво означава терминът ЛОС – летливи органични съединения, и можете да търсите продукти без такова съдържание или поне с ниско. В ЛОС се включват най-различни токсини като бензин, толуол,
ксилол, трихлоретан. Всички те влияят отрицателно на въздуха вкъщи и на здравословното ни състояние. За съжаление липсата на летливи органични съединение в описанието или етикета не означава, че няма други с подобен характер. Затова не се доверявайте от пръв поглед, а разгледайте внимателно съставките.Съвет #3: Оставете достатъчно време вредните вещества да се отделят във въздуха


Ако добре сте си планирали времето си и ви остават поне няколко месеца до големия ден, оставете стаята да се проветри стабилно от време. Това означава да подредите мебелите и аксесоарите в бебешката стая и да оставите всички токсини от килими, мебели, матраци, бои и покрития да се отделят и изпарят във въздуха.

Когато говорим за боя не можем да сме сигурни това колко време би отнело, затова при полагането на боя, лак и други мокри материали, вентилирайте продължително пространсвото.

pexels photo 462235Съвет #4: Избягвайте Формалдехид

 

Формалдехидът е вещество, срещащо се в природата, но също така е и химично съединение, произвеждащо се за употреба като дезинфектант, консервант, съставка в лепила, смоли и др. Къде още има? В плоскостите от МДФ, шперплат, врати, шкафчета и др. Това означава, че го има в много от нашите мебели. Някои бои и лепила започват да изпускат формалдехид, когато започнат да съхнат.
Защо да се притесняваме? Ако дишаме въздух, който е наситен дори и с ниски нива на формалдехид очите ни започват да горят и сълзят. При покачване на нивата започва да гори и гърлото, предизвиква се гадене, умора, и затруднения в дишането. Високите нива предизвикват астма пристъпи при хора с такъв проблем. Нивата на формалдехид в началото са по-високи и намаляват с времето.

Когато се очаква да се появи новият член в семейството се започва преустройство на стаята обикновено, което предполага пребоядисване, слагане на нов килим и нови мебели например, смяна на паркет и други. Накрая се прави основно почистване с дезинфектант. Предполагаме схващате накъде бием?! Всички тези неща вкарват токсини там, където ще е новороденото.
Съветът ни е да проверявате етикетите на продуктите и да преценявате какво вкарвате в дома си. Търсете мебели, в които няма добавен карбамид формалдехид. Продукта може да съдържа естествен формалдехид, но производителя не е добавял такова химично вещество към лепилата или свързващите вещества.


Съвет #5: Потърсете източниците на фталати

Фталатите са токсини имитиращи естрогена и следователно са високо токсични, особено при развиващите се ембриони и децата. Заради това те са забранени да се използват при детските играчки и други предмети, които могат да попаднат в устата на малките деца.

Фталатите се класифицират като SVOCs (полу – летливи органични съединения). Те замърсяват околната среда за целия живот на продукта, като се залепват за повърхностите в дома. С времето те се вдишват от всички вкъщи.Съвет #6: Когато избирате материали, имайте наум поддръжката им

 

За да поддържаме чистотата в една детска стая, често прибягваме до употребата на почистващи препарати от различно естество. Силните препарати съдържат сериозни токсични вещества и са сред най-вредните в нашия дом. Типичните препарати редовно съдържат съставки като парфюми, ЛОС (VOCs) и нефтени химикали.

Има много начини, по които да поддържаме хигиената и чистотата вкъщи без да се налага да ползваме химикали. Малките деца прекарват много време на земята, затова е добре подовото покритие е от естествен материал. Препоръчително е килимите да са от естествени тъкани и в същото време да се поддържат лесно.

Всяка майка иска най-доброто за детето си, затова има смисъл да се информираме и да търсим какво се крие зад новото бебешко креватче, килимче или играчка. Нека лека полека ограничаваме токсините в детската стая, а защо не и в целия ни дом, и да бъдем по-осъзнати какво вкарваме у дома.

Ако имате нужда от съдействие за проектирането и обзавеждането на детската стая, ние от Дизайница сме готови да помогнем. За повече инфо вижте тук: https://designista.bg/

Приятно обзавеждане,

Дизайница

Leave
a comment

You don't have permission to register
X