fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

15

Екологичната детска стая

Доста наши приятелки си имат бебчета и често ни разпитват какви са най-подходящите и безвредни материали и мебели при подготвяне на стаята за новия й посетител. По-надолу ще споделим няколко важни правила, които ще помогнат на всяка майка при подготовката на бебешката стая:)


Подготвянето и дизайна на детската стая е много повече от избиране на цвета на боята. Подбирането на финишните повърхности, мебелите и декорациите е много личен момент за всяка една майка при оформянето на стаята на бебето. Дори и да се смятате за експерт в декорирането на дома си, може би ще имате нужда от малко информация за това как да сътворите възможно най-екологична и здравословна среда за вашето дете. Не си мислете, че това е непосилна задача, или че неминуемо означава да похарчите голяма сума пари. Всеки може да живее по-екологично, когато взима информирани решения.

По-надолу можете да се запознаете с нашите съвети за една по-устойчива детска стая:)

pexels photo 1139784

 

Съвет #1: Преизползвайте

 

Много от бебешките и детските предмети се използват за кратък период от време, а в същото време са все още нови и здрави. Затова не му мислете много и се възползвайте от мебели втора употреба. Тези мебели не изискват допълнителни ресурси, за да бъдат произведени и в този ред на мисли са природосъобразни. Като допълнение, вече употребяваните мебели са отделили отдавна във въздуха вредните химикалите от лепилата и покритията и няма да вредят на здравето на детето.

За да придадете характер на старите мебели винаги можете да ги освежите по ваш вкус и идея. Разбира се, търсете покрития, бои и лакове, които не съдържат вредни токсини.  


Съвет #2: Информирайте се, а не разчитайте единствено на ЕКО-етикети

 

На пазара има много хитри маркетолози, които просто се опитват да привлекат вниманието на майките. Това, което искаме да посъветваме всяка майка е да отдели малко време и да разбере какво всъщност означават тези еко етикети.
Както вече сме разказвали в друга наша статия знаете какво означава терминът ЛОС – летливи органични съединения, и можете да търсите продукти без такова съдържание или поне с ниско. В ЛОС се включват най-различни токсини като бензин, толуол,
ксилол, трихлоретан. Всички те влияят отрицателно на въздуха вкъщи и на здравословното ни състояние. За съжаление липсата на летливи органични съединение в описанието или етикета не означава, че няма други с подобен характер. Затова не се доверявайте от пръв поглед, а разгледайте внимателно съставките.Съвет #3: Оставете достатъчно време вредните вещества да се отделят във въздуха


Ако добре сте си планирали времето си и ви остават поне няколко месеца до големия ден, оставете стаята да се проветри стабилно от време. Това означава да подредите мебелите и аксесоарите в бебешката стая и да оставите всички токсини от килими, мебели, матраци, бои и покрития да се отделят и изпарят във въздуха.

Когато говорим за боя не можем да сме сигурни това колко време би отнело, затова при полагането на боя, лак и други мокри материали, вентилирайте продължително пространсвото.

pexels photo 462235Съвет #4: Избягвайте Формалдехид

 

Формалдехидът е вещество, срещащо се в природата, но също така е и химично съединение, произвеждащо се за употреба като дезинфектант, консервант, съставка в лепила, смоли и др. Къде още има? В плоскостите от МДФ, шперплат, врати, шкафчета и др. Това означава, че го има в много от нашите мебели. Някои бои и лепила започват да изпускат формалдехид, когато започнат да съхнат.
Защо да се притесняваме? Ако дишаме въздух, който е наситен дори и с ниски нива на формалдехид очите ни започват да горят и сълзят. При покачване на нивата започва да гори и гърлото, предизвиква се гадене, умора, и затруднения в дишането. Високите нива предизвикват астма пристъпи при хора с такъв проблем. Нивата на формалдехид в началото са по-високи и намаляват с времето.

Когато се очаква да се появи новият член в семейството се започва преустройство на стаята обикновено, което предполага пребоядисване, слагане на нов килим и нови мебели например, смяна на паркет и други. Накрая се прави основно почистване с дезинфектант. Предполагаме схващате накъде бием?! Всички тези неща вкарват токсини там, където ще е новороденото.
Съветът ни е да проверявате етикетите на продуктите и да преценявате какво вкарвате в дома си. Търсете мебели, в които няма добавен карбамид формалдехид. Продукта може да съдържа естествен формалдехид, но производителя не е добавял такова химично вещество към лепилата или свързващите вещества.


Съвет #5: Потърсете източниците на фталати

Фталатите са токсини имитиращи естрогена и следователно са високо токсични, особено при развиващите се ембриони и децата. Заради това те са забранени да се използват при детските играчки и други предмети, които могат да попаднат в устата на малките деца.

Фталатите се класифицират като SVOCs (полу – летливи органични съединения). Те замърсяват околната среда за целия живот на продукта, като се залепват за повърхностите в дома. С времето те се вдишват от всички вкъщи.Съвет #6: Когато избирате материали, имайте наум поддръжката им

 

За да поддържаме чистотата в една детска стая, често прибягваме до употребата на почистващи препарати от различно естество. Силните препарати съдържат сериозни токсични вещества и са сред най-вредните в нашия дом. Типичните препарати редовно съдържат съставки като парфюми, ЛОС (VOCs) и нефтени химикали.

Има много начини, по които да поддържаме хигиената и чистотата вкъщи без да се налага да ползваме химикали. Малките деца прекарват много време на земята, затова е добре подовото покритие е от естествен материал. Препоръчително е килимите да са от естествени тъкани и в същото време да се поддържат лесно.

Всяка майка иска най-доброто за детето си, затова има смисъл да се информираме и да търсим какво се крие зад новото бебешко креватче, килимче или играчка. Нека лека полека ограничаваме токсините в детската стая, а защо не и в целия ни дом, и да бъдем по-осъзнати какво вкарваме у дома.

Ако имате нужда от съдействие за проектирането и обзавеждането на детската стая, ние от Дизайница сме готови да помогнем. За повече инфо вижте тук: https://designista.bg/

Приятно обзавеждане,

Дизайница

Leave
a comment

You don't have permission to register
X