fbpx

Дизайница

13 Фика

Фика – шведският ритуал за пиене на кафе и не само

„В действителност няма точни правила за практикуване на фика, освен едно – да си вземеш почивка от всичко. Мисля, че именно това я прави толкова специална.“ 

обяснява Anna Brones, съавтор на Fika: The Art of the Swedish Coffee Break.

Фика е традиционен шведски обичай за пиене на кафе с нещо сладко за хапване. Но в днешно време Фика е нещо много повече от просто да пиеш кафе – Фика е социален феномен – обичай да си вземеш кратка почивка и да изключиш за момент от всичко заобикалящо те, от забързаното ежедневие и неотложните задачи.

Името Фика идва от Kafi – шведската дума за кафе, но с променен словоред ( тренд през 20-те години). А в днешно време Fik означава кафене.

В Швеция Фика е задължителна част от рабония ден. Всеки служител е длъжен по два пъти на ден да упражнява 15 минутна Фика, в която да прекара време с колегите, да ги опознае и най-важното – да не говори и мисли за работа. И въпреки това ( или по-скоро заради това) задължително работно правило, шведите се нареждат в челните позиции по продуктивност в света.

beverage breakfast brewed coffee 374885

Правилата за правилна Фика са няколко:

  • Първото и най-важно – вземи си почивка от всичко заобикалящо те, спри времето за момент и отдъхни;
  • Избери си подходящо място – няма ограничения-важното е да се чувстваш комфортно. Можеш да си вкъщи на дивана, в офиса на бюрото, в парка на пейка или в любимото кафене.
  • Избери си подходяща компания – отново няма ограничения – с приятели, колеги или сам. Важното е да е компания, която ще те откъсне от рутината на деня и ще ти помогне да опознаеш себе си и заобикалящите те хора.
  • И не на последно място – чаша кафе/чай/ лимонада по избор придружена с нещо вкусно за хапване.

Ето защо обожаваме Фика 🙂 просто е много трудно да не я правиш правилно 😉

Днес пиенето на кафе обикновено е на крак, бързайки за някъде, и е по-скоро необходимост, отколкото осъзнат ритуал. А защо не последваме примера на шведите-едни от най-щастливите хора в света, и не превърнем пиенето на кафе в своеобразна медитация и време за почивка. Ние определено ще опитаме, защото обичаме да живеем осъзнато 😉 и ще споделим мнение.

adult beverage black coffee 374592

И не забравяйте да използвате чаша за многократна употреба или термос при купуването на кафе/чай. Доста от заведенията вече приветстват използването на собствена чаша за кафе, така че можем да направим още една крачка към zero waste начин на живот.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X