fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

13 Фика

Фика – шведският ритуал за пиене на кафе и не само

„В действителност няма точни правила за практикуване на фика, освен едно – да си вземеш почивка от всичко. Мисля, че именно това я прави толкова специална.“ 

обяснява Anna Brones, съавтор на Fika: The Art of the Swedish Coffee Break.

Фика е традиционен шведски обичай за пиене на кафе с нещо сладко за хапване. Но в днешно време Фика е нещо много повече от просто да пиеш кафе – Фика е социален феномен – обичай да си вземеш кратка почивка и да изключиш за момент от всичко заобикалящо те, от забързаното ежедневие и неотложните задачи.

Името Фика идва от Kafi – шведската дума за кафе, но с променен словоред ( тренд през 20-те години). А в днешно време Fik означава кафене.

В Швеция Фика е задължителна част от рабония ден. Всеки служител е длъжен по два пъти на ден да упражнява 15 минутна Фика, в която да прекара време с колегите, да ги опознае и най-важното – да не говори и мисли за работа. И въпреки това ( или по-скоро заради това) задължително работно правило, шведите се нареждат в челните позиции по продуктивност в света.

beverage breakfast brewed coffee 374885

Правилата за правилна Фика са няколко:

  • Първото и най-важно – вземи си почивка от всичко заобикалящо те, спри времето за момент и отдъхни;
  • Избери си подходящо място – няма ограничения-важното е да се чувстваш комфортно. Можеш да си вкъщи на дивана, в офиса на бюрото, в парка на пейка или в любимото кафене.
  • Избери си подходяща компания – отново няма ограничения – с приятели, колеги или сам. Важното е да е компания, която ще те откъсне от рутината на деня и ще ти помогне да опознаеш себе си и заобикалящите те хора.
  • И не на последно място – чаша кафе/чай/ лимонада по избор придружена с нещо вкусно за хапване.

Ето защо обожаваме Фика 🙂 просто е много трудно да не я правиш правилно 😉

Днес пиенето на кафе обикновено е на крак, бързайки за някъде, и е по-скоро необходимост, отколкото осъзнат ритуал. А защо не последваме примера на шведите-едни от най-щастливите хора в света, и не превърнем пиенето на кафе в своеобразна медитация и време за почивка. Ние определено ще опитаме, защото обичаме да живеем осъзнато 😉 и ще споделим мнение.

adult beverage black coffee 374592

И не забравяйте да използвате чаша за многократна употреба или термос при купуването на кафе/чай. Доста от заведенията вече приветстват използването на собствена чаша за кафе, така че можем да направим още една крачка към zero waste начин на живот.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X