fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

44 Hygge

Hygge или тайната на щастливия датски живот

През изминалата година интереса към „hygge“ (хюга) нарастна светкавично! Скандинавският народ, и по-конкретно датският, и тяхната устременост за щастлив начин на живот поставиха началото на хюга културата.

Думата се превежда трудно, но най – общо казано хюга е да се радвате на дребните неща в ежедневието си, да бъдете щастливи тук и сега. Това е чувство на блаженство, уют, топлина и сигурност. Да се сгушите в мекото одеяло пред камината и да пиете горещ шоколад, докато навън е студено и вали сняг. Да се забавлявате докато пиете вино с приятели или пък да приготвяте домашни сладки и лакомства с близки и роднини.

Хюга е красиво преживяване, което може да се материализира и в нашия дом. Простотата и функционалността са съществени елементи на типичния скандинавски дизайн.

В ИНТЕРИОРА

За интериора много типични са – меките килими, одеялата, малките възглавнички, свещите, книгите, различните видове растения, лампите, а също така и емблематични предмети, като старо бюро или кресло, които разказват истории за отминали времена.

Свещите са най-важните в създаването на хюга атмосфера, те носят усещането за домашен уют и топлина. Предпочита се в помещението да има по-малки лампи, които да разсейват светлината, в сравнение с това да има само едно централно осветително тяло. Своето място отново намират лампите PH на Хенингсен от 1925 г., лампите Le Klint от 1943 г. и емблематичните Pantone VP Globe на Вернер Пантон Винтидж.

Домовете се обзавеждат с мебели от дърво. Предпочита се материите да бъдат естествени, а цветовете да са меки и пастелни.

Общуването с природата създава усещането за спокоен и хармоничен живот. Отглеждането на билки и цветя у дома, споделянето на градинарските умения със съседите носи чувство на удовлетвореност и щастие.

След всичко казано до тук, напълно оправдан е масовият интерес към „хюга“. Водим забързан и неспокоен начин на живот. Всеки ден си поставяме задачи, които се стремим да изпълним. Но нека поспрем за миг и сами създадем и оценим удоволствието от малките неща в живота си!

Споделяме и рецепта за приятна хюга от нас:

Приятно практикуване на хюга!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X