fbpx

Дизайница

44 Hygge

Hygge или тайната на щастливия датски живот

През изминалата година интереса към „hygge“ (хюга) нарастна светкавично! Скандинавският народ, и по-конкретно датският, и тяхната устременост за щастлив начин на живот поставиха началото на хюга културата.

Думата се превежда трудно, но най – общо казано хюга е да се радвате на дребните неща в ежедневието си, да бъдете щастливи тук и сега. Това е чувство на блаженство, уют, топлина и сигурност. Да се сгушите в мекото одеяло пред камината и да пиете горещ шоколад, докато навън е студено и вали сняг. Да се забавлявате докато пиете вино с приятели или пък да приготвяте домашни сладки и лакомства с близки и роднини.

Хюга е красиво преживяване, което може да се материализира и в нашия дом. Простотата и функционалността са съществени елементи на типичния скандинавски дизайн.

В ИНТЕРИОРА

За интериора много типични са – меките килими, одеялата, малките възглавнички, свещите, книгите, различните видове растения, лампите, а също така и емблематични предмети, като старо бюро или кресло, които разказват истории за отминали времена.

Свещите са най-важните в създаването на хюга атмосфера, те носят усещането за домашен уют и топлина. Предпочита се в помещението да има по-малки лампи, които да разсейват светлината, в сравнение с това да има само едно централно осветително тяло. Своето място отново намират лампите PH на Хенингсен от 1925 г., лампите Le Klint от 1943 г. и емблематичните Pantone VP Globe на Вернер Пантон Винтидж.

Домовете се обзавеждат с мебели от дърво. Предпочита се материите да бъдат естествени, а цветовете да са меки и пастелни.

Общуването с природата създава усещането за спокоен и хармоничен живот. Отглеждането на билки и цветя у дома, споделянето на градинарските умения със съседите носи чувство на удовлетвореност и щастие.

След всичко казано до тук, напълно оправдан е масовият интерес към „хюга“. Водим забързан и неспокоен начин на живот. Всеки ден си поставяме задачи, които се стремим да изпълним. Но нека поспрем за миг и сами създадем и оценим удоволствието от малките неща в живота си!

Споделяме и рецепта за приятна хюга от нас:

Приятно практикуване на хюга!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X