fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Избери боя за дома си отговорно с Benjamin Moore

 

IMG 2902

 

Тази статия е изготвена в партньорство с Benjamin Moore и е част от рубриката ни Екологично в интериора, в която представяме добри, здравословни и устойчиви решения и брандове за дома и интериора.

Какво трябва да знаем при избора на боя за дома?

Изборът на конкретния цвят далеч не е единственото решение, което трябва да вземем, когато се спираме на боя за дома. Какво означава “яйчена черупка” или “сатен”, на маслена или водна основа е за предпочитане да изберем и какво трябва да знаем за VOC. Всичко това ще опишем в нашия гайд за боите и за финал ще препоръчаме конкретен бранд, на който бихме се доверили.

Химично съдържание и формула:

На пазара се предлагат най-общо казано боя на водна основа – позната като латекс или акрил, и боя на маслена основа – позната и като алкидна, полиуретанова или лакова. При боята на водна основа пигментът и свързващото вещество се смесват с вода, а при маслените – с масло или други синтетични химикали. 

Препоръчително е да се спираме на бои на водна основа – латекс, особено когато става въпрос за използване у дома, което ги прави и толкова популярни. Този тип бои са по-малко опасни за здравето ни, при изсъхването им отделят по-малко миризми и VOC, и са по-безвредната алтернатива. Недостатъкът им е, че по-бързо изсъхват и са по-трудни за работа, което напоследък много производители са елиминирали като недостатък, и по-лесно се нараняват. Но в името на здравето бихме приели тези компромиси. 

Наличието на летливи органични съединения (VOC):

За летливи органични съединения (VOC) сме споделяли вече – на какво влияят и защо трябва да избягваме наличието им в продуктите за дома, може да прочетете тук: Как да изберем правилната боя за дома?

Каква структура на боята да изберем – мат или гланц, и какво означава”яйчена черупка”?

Това са наименования на различната способност на боята да отразява светлината или нейната гладкост, която оказва влияние и на наситеността на цвета, здравината и способността за миене. Накратко ще преминем през различните опции: 

Мат 

Tози тип структура на боята отразява най-малко светлината, не е толкова устойчива и здрава, и по-трудно се почиства. По тази причина не е подходящ за помещения с голяма натовареност като коридори, кухни, бани и дневни. Предимството му е, че добре прикрива несъвършенства и неравности по повърхностите. Препоръчва се да се използва за тавани, където не е необходима добра здравина, лесно почистване и отблясък. 

“Яйчена черупка” (egg shell)

Различните производители предлагат различни продукти под това наименование, но най-общо може да се каже, че е една идея по-отразяваща светлината, а в същото време не прекалено лъскава като Сатен. Тя е нещо средно между матовите и сатенените бои – отразява светлината повече от мата, като подчертава и наситеността на цвета, а лекият гланц я прави по-лесна за почистване. Умереният гланц все още позволява да се прикрият неравностите, но не толкова умело, колкото мата би се справил. От гледна точка на нанасяне е по-лесна за употреба спрямо сатенените или други по-гладки бои. Може би за това е един от най-популярните избори – лек блясък, по-лесно почистване и здравина, в същото време “скрива” несъвършенства в повърхностите. 

Сатен

Това е следващата по отблясъци боя – с около 15-30% по-лъскава от “яйчената черупка”. Съответно тя е и по-здрава и по-лесна за почистване. Полагането ѝ е по-трудно спрямо по-матовите бои, тъй като бързо изсъхва и предвид гладкостта си може да се забелязват ивиците от валяка например. Но добрите и опитни майстори не биха се затруднили 🙂 Предимството ѝ е, че отразява повече светлината и прави цвета по-сияен. Подходяща е за помещения с голяма натовареност като дневни, спални, кухни и коридори, но да не забравяме, че колкото по-лъскава е боята, толкова по-безупречно гладка повърхност изисква, т.к. не е толерантна към кривини в стените. 

Полугланц

Тук процента на отблясъците е 50% и е подходящ за по-акцентни елементи от интериора, като рамки на прозорци, врати, первази и корнизи. Разбира се ако се търси силно отразяващ ефект при стените също е възможно, но трябва да сме сигурни, че стените ни нямат кривини и са безупречни. Лесно се почистват и са здрави, което ги прави подходящи за кухни и бани – помещения с повече влага и възможност за лесно зацапване. 

Гланц 

Това покритие рядко се използва за стени, по-скоро е подходящо за мебели или акцентни елементи от интериора, които изискват огледално отразяваща повърхност. Лесно се почистват и са устойчиви и здрави, което ги прави идеални за покритие на врати, парапети или мебели. 

 

Надяваме се да сме внесли повече яснота в тази необятна тема и да сме полезни в избора ви за боя за дома. Изборът на конкретен цвят и как да ги съчетаем ще оставим за следващ път, а днес ще ви запознаем с един, бранд, който бихме препоръчали от нашия опит. 

____

IMG 2908

 

Като част от рубриката ни Екологично в интериора искаме да разкажем повече за боите Benjamin Moore. Benjamin Moore е компания лидер в производството на бои в световен мащаб и има защо. Компанията е създадена 1883 от двамата братя Benjamin и Robert и винаги е била пионер и иноватор в развитието на технологиите при боите. 

Компанията в годините се отличава с изследователския си център с лаборатории за научноизследователска и развойна дейност, чийто резултат са много първи постижения в индустрията. 

Benjamin Moore създава за пръв път интериорното покритие “яйчена черупка“.

Първи изобретяват компютърната система за съчетаване на цветовете (сега стандарт в индустрията) и е първата в САЩ, която въвежда на пазара система за оцветяване на водна основа без съдържание на VOC: тяхната патентована технология Gennex® Color

 

Екипът осъзнава, че ако създаде собствени оцветители, предназначени специално за техните бои, ще могат да премахнат ненужните химикали, които отслабват боята – създавайки формула, която е по-добра, по-силна и по-проста.

 

Иновативността на технологията Gennex позволява на боите с ниско съдържание на VOC да останат такива, дори след оцветяване с колоранти Gennex, което е невъзможно при обикновените и универсални оцветители. Така успяват да минимизират количество VOC при тонирането на боите, което рядко се среща при повечето бои на пазара. Не много известен е фактът, че след тониране на боите съдържанието на VOC многократно се повишава, дори и да е използвана Zero VOC основа. В същото време това не се отразява на качеството или наситеността на цвета и можете да изберете точния цвят сред над 3500+ нюанса и да знаете, че сте били екологично отговорни с всеки един от тях. 

 

Повечето от боите на Benjamin Moore в рамките на различни продуктови линии са с нулеви или ниски нива на летливи органични съединения (VOC). Такива може да откриете в сериите AURA®, Regal® Select, ben®, Eco Spec® WB и Ultra Spec® 500, и други. По-голямата част от рецептурите за архитектурни покрития варират в диапазона 0-100 грама на литър (g/L) VOC. За сравнение – допустимата стойност в Европа е 500g/L. 

 

А Benjamin Moore’s Eco Spec Premium е идеалният избор ако имате алергии или астма и е сертифицирана като безопасна за подобни случаи. Повече може да научите тук: Asthma and Allergy Friendly®

За да докажат усилията си за намаляване на емисиите на VOC, Benjamin Moore се стремят да отговорят на условията за сертифицирането на техни продукти по различни стандарти. Ето кои други стандарти покриват те:

  • Environmental Product Declaration (EPD)
  • U.S. Green Building Council (USGBC) LEED®
  • Declare Label/The Living Building Challenge Imperative 11
  • Master Painters Institute (MPI) Green Performance® Standard
  • Green Seal®  https://greenseal.org/splash/
  • Asthma and Allergy Friendly®

 

И не на последно място – отвъд техническата информация, Benjamin Moore предлагат над 3500 различни цветове, които сами разработват и нямат аналог. Дори и ние често пъти прекарваме много време лутайки се сред мострите и избирайки най-подходящия цвят.

В техния шоурум може да разгледате богатото разнообразие и да вземете мостри за вкъщи, които да наложите на конкретната стена, така че да прецените дали избраният цвят е подходящ. Още по-точна представа може да се добие ако си направите малко количество от избраната боя и боядисате на място част от стената или парче гипсокартон, което пак да огледате на място в помещението спрямо светлината през деня. За всичко това много професионално могат да ви асистират в шоурума на Benjamin Moore, а в сайта им също ще намерите полезна информация.  

В шоурума можете да се възползвате и от 7% отстъпка за всички бои с промокод Designitsa.

А ние продължаваме с търсенето на безопасни и устойчиви алтернативи за дома.

____________

Тази статия не е спонсорирана и е изготвена в партньорство с Benjamin Moore като част от рубриката ни Екологично в интериора, в която представяме добри, здравословни и устойчиви решения и брандове за дома и интериора.

Вечно търсещи, Ваши Дизайници 🙂

Leave
a comment

You don't have permission to register
X