fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

coffee-beans-pick-up-colombia-salento

Кафе културата и магията на колумбийското кафе? Най-добрата ферма за кафе в Саленто

Любимото Саленто, където освен приключенските преходи през джунглата, разкриващи гледки към най-високите палми (wax palms)  на света в Cocora Valley, ще имате щастието да навлезете в дебрите на най-доброто кафе на Колумбия. Quindio, района в който се намира Саленто е мястото, където са започнали да култивират кафе за пръв път в Колумбия. Да, бяхме в самия източник и се потопихме във всичко, което можеше да ни предложи (литри висококачествено кафе).

В района има много кафе ферми, а това означава, че там е съсредоточен и целия процес на производство – от засаждането на растението, през процеса на изпичане и до пълна готовност за консумация на кафето.

След Бразилия, която произвежда ⅓  от световната продукция, Виетнам е втората по износ на кафе, а на трето място идва и Колумбия.

The Plantation House (Finca Don Eduardo)

Това според нас ( а и според Trip Advisor) е най-добрата обиколка на ферма за кафе в Саленто. Останете с нас, защото ще ви въведем в магията на кафето и всяка една подробност около него.

Днес, The Plantation House е превърнат в много симпатичен и гостоприемен хостел, който е може би първото място за настаняване на туристи в Саленто от преди 16 години. Оригиналната постройка е на повече от 100 години и е била кафе ферма цял един век. Finca Don Eduardo и The Plantation House са едно цяло, но самата finca (ферма) се намира на около 10 минути от хостела, където между другото може да отседнете по време на престоя си в Саленто. Дворът е много просторен и спокойно може да се наслаждавате на природата и на най-старите кафе растения, които са на по 100 години и са в рамките на старата ферма.  

Finca Don Eduardo Coffee Tour – био кафето на Саленто

Това е наистина най-доброто място, където ще разберете всяка една стъпка в процеса на производство на кафе от началото до края – от момента на засяване на семената, до крайния продукт в чашата ни -тази ароматна и магична напитка. Не знаем дали ви е известно, но процеса по отглеждане и производство на кафе е много специфичен и трудоемък, и определено ще сме още по-съзнателни, и няма да взимаме за даденост чашата ни с ароматно кафе отсега нататък.

Обиколките във фермата са на испански и английски и не е необходимо да резервирате своето място предварително. Ние просто се появихме в 9 сутринта и платихме само $40.000 COP ( ~ 20 лв ) за 4 часа вълшебно преживяване и такава безценна  информация. 

Ако пък ви се прииска да се потопите истински в целия процес, може да останете като доброволец за няколко дни във фермата и да помагате в някои от стъпките – от засаждане на кафе растения и беритба, през смилане и печене. Те ви осигуряват храна, напитки и спане, а пък вие придобивате ценен know how и собственоръчно прясно изпечено и сварено кафе.

Собственикът на фермата и хостела, който лично прави обиколките на английски,  Don Eduardo, се казва всъщност Тим и е Англичанин израснал в Австралия, но по душа с Колумбиец.

Don Eduardo ни въвлече толкова живо и емоционално във всичко, от кафето до личните му разкази, че накрая искахме и ние да се преместим в Колумбия и да имаме ферма за кафе. Той се мести преди повече от 15 години в Саленто и живее своята мечта да отглежда кафе.

Прекарахме половин ден в компанията на Тим от The Plantation House, който сподели толкова любопитни неща за целия процес около производството на кафе, че чак един coffee virgin в компанията каза, че след тези разкази ще пропие кафе. 

Още за кафето и какви са видовете кафе и разликите между Арабика и Робуста?

Тим ни разказваше за разликите между типовете кафе Арабика и Робуста, на какви височини растат, кое оказва влияние на реколтата и още толкова много.

Арабиката има над 1000 разновидности и разбрахме, че е най-масово произвежданото кафе в света, като си има добра причина за това. От една страна е много ароматно и разнообразно като вкусови качества, а от друга, от него можем да пием по-често, защото е с по-ниско съдържание на кофеин. Перфектните условия за неговото отглеждане са между 1100 и 1800 метра надморска височина, тропически и влажен климат. Саленто е на 1895 м и там се отглежда високопланинско кафе Арабика. Самото растение на тази височина израства по бавно и е с по-малки листа.

Робустата от друга страна има доста по-високо съдържание на кофеин, с по-горчив вкус от Арабиката е, но не е толкова ароматно. Расте на по-ниска надморска височина, и цената е доста по-ниска в сравнение с Арабиката. От Тим разбрахме, че често правят блендове с малко Арабика за аромат и основно Робуста. Затова е добре да следим съдържанието на опаковката и да не се подвеждаме.

Какво означава модерно и традиционно кафе?

Модерното е разработено и получено в лаборатория, а традиционното е напълно естествено и се е адаптирало постепенно към условията на района, в който расте. 

Във Finca Don Eduardo, Тим отглежда само традиционно кафе и разхождайки ни из джунглата от всякакви растения там, ни показваше различните видове високопланинско кафе арабика. 

По принцип, за да расте кафееното растение правилно му трябва достатъчно сянка и въздух. Затова различните растения се засаждат на разстояние едно от друго, а за сянката им Тим засажда бананови растения, които помагат за засенчване.

Както споменахме процеса по отглеждането и производство на кафе е доста трудоемък, като си представете, че докато порасне едно растение, за да дава достатъчно плод, трябва да минат поне 5 години. 

Посещението на Finca Don Eduardo си беше една магия от началото до края. Не сме и предполагали, че ще разберем толкова много любопитни неща около кафето. Тим беше толкова енергичен и разпален във всеки един момент, че ни зарази на секундата с неговото настроение. Бяхме следвани навсякъде от неговите диви и любвеобилни кучета, сякаш и те познаваха всяка една от стъпките при отглеждане и производство на кафе наизуст и само чакахме как ще ни налеят по една чаша ароматно колумбийско кафе.

 

Още за нашите приключения в Колумбия може да намерите тук и по-специално за най-високите палми на света.

А в тази статия пък се озоваваме в дивия парк Тайрона и едно бившо военно селце наречено Минка, което сега започва да се възражда в един бохемски рай.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X