fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

kids room eco materials 1

Детската стая. Как да изберем екологични материали за нея?

Детската стая е място за мечти, игри и вдъхновение. Пространство, в което търсим, откриваме и понякога се скриваме. Всяко дете създава собствен свят, но може ли този свят, освен по детски приказен и магичен, да следва принципите на екологично създаден интериор?

В следващите редове ще ви разкажем как с няколко лесни стъпки и малко внимание можем да създадем екологична детска стая, в която децата да растат в чиста и спокойна среда.

Материали от пода до тавана

Създаването на екологична детска стая обхваща всички етапи на оформянето на интериора – от избора на облицовките на стени и под, до текстила, използван в акцентите и декоративните елементи. Затова е важно да обмислим внимателно процеса на проектиране и създаване на уютна стая за нашето дете. 

Нека започнем от стените – кои са алтернативите за мазилка и облицовка на детската стая, които можем да използваме за нашата екологична детска стая?

Ако държите на еко вариант за мазилката на детската стая, можете да  разгледате различните видове земни мазилки – те се предлагат под формата на инертен прах, който се смесва с вода и залепва към стената. Освен че са с по-нисък екологичен отпечатък, земните мазилки имат и други предимства. Глинените мазилки например изпълват помещението с отрицателни йони, които подпомагат производството на серотонин и предизвикват положителни биохимични реакции, които подобряват настроението и помагат да преодоляването на стреса.

Що се отнася до боите, за да се смятат те за екологични, не трябва да съдържат летливи органични съединения (VOC), олово или други вредни химикали и примесr, които застрашават здравето ни. – препратка към статията в блога https://designitsa.bg/kak-da-izberem-pravilnata-boq/ Най-често използваните еко бои са на водна или маслена основа. Важно е обаче винаги да се проверява съдържанието на избрания продукт, за да се уверим, че той е безвреден и екологично чист. Безспорно най-практичният избор обаче остава латексът на водна основа, а как да изберем безвреден такъв можете да прочетете по-подробно в материала ни, посветен на темата – препратка към статия https://designitsa.bg/v-izbor-na-lateks-za-doma/

Разбира се, боята не е единственото възможно решение за интериора на детската стая. Ако сте решили да използвате друг вид облицовка за стените, който да даде различен облик на помещението, можете да се спрете на стенни панели и плоскости (ламперии) или тапети. Какво трябва да знаем за тях обаче?

Съществуват различни видове екологични стенни панели, които се произвеждат от рециклирани материали, като например рециклирана дървесина, бамбуков пулп, от пресована пшенична слама, от рециклиран метал, от органични, естествени тъкани. Освен че създава уют, ламперията помага и за създаване на допълнителна топло- и звукоизолация. Отново обаче трябва да внимаваме за наличието на химикали като формалдехид и летливи органични съединения, използвани в обработката на продуктите.

Друга алтернатива за покритие на стените са тапетите. Те от своя страна предлагат разнообразие от цветове и принтове за детската стая, като същевременно подобряват шумоизолацията на помещението. За детски стаи екотапетите са за предпочитане, тъй като не съдържат PVC. Препоръчително е и избраният продукт да е с по-голяма дебелина (т.нар. двойни тапети), заради по-големия риск от отлепване и надраскване. При тапетите обаче е важен внимателният подбор на подходящо лепило за поставянето им – то трябва да бъде безвредно. 

Подовите настилки следват същите правила – за предпочитане са естествените материали, които изолират помещението, но са и устойчиви на механични въздействия и лесни за поддръжка. Като пример можем да дадем дървените и в частност бамбуковите настилки заради тяхната гъвкавост и издръжливост. Освен масивен паркет, съществува и шперплат от бамбук, който също може да бъде използван за пода на детската стая. Алтернатива за подова настилка е и коркът – корковите настилки са здрави, комфортни и с добри изолационни качества.

Мебели

След като сте избрали материали за пода и стените на стаята, е време тя да бъде запълнена с мебели. Кои мебели могат да бъдат счетени за екологични? Накратко, те трябва да отговарят на всички изисквания за липса на вредни химикали и емисии. Ако сте се спрели на ново обзавеждане за детската стая, за предпочитане е то да бъде от рециклирани материали, а лаковите продукти, с които са покрити, да притежават сертификация за екологичен произход и липса на вредни съединения. В най-добрия случай, ако материалът позволява, мебелите могат да бъдат обработени със специални био масла, които да са съобразени с вида дърво и предназначението им.

Декорация

Да не забравяме, че детската стая ще се изпълни с различни декорации и текстил в различните му форми – одеяла, възглавници, килими, за част от които вече сме говорили в тази статия.

Освен че създават уют, те са и част от идентичността на стаята. Отново, важно е текстилът да е от естествени влакна – памук, вълна и лен. 

Има огромно разнообразие от текстилни изделия, които можете да поръчате онлайн за вашата детска стая, като например ленена постелка за деца за най-малките, достъпна в нашия магазин или ленено одеяло с пълнеж от вълна

, подходящо за всеки интериор и възраст.Ако стаята е решена в по-ярки цветове или търсите цветен акцент, можете да разгледате различните предложения за ръчно тъкани килими с традиционни мотиви, направени изцяло от памук и вълна. Килимите могат да бъдат направени и по поръчка и да са съобразени със стила и цветовата гама, подходяща за вашия интериор. Красива селекция от ръчно тъкани котленски килими можете да намерите на https://kotlenski-kilimi.bg/

Няколко съвета, които ще направят проектът за детска стая приятен, забавен и екологичен

Ако имате възможност, използвайте стари мебели – много от тях имат нужда от леко освежаване, което да им вдъхне нов живот. Хубаво е детето от ранна възраст да разбере принципите на re-use и колко важно е да ценим и пазим вещите и пространството, в които живеем. 

Предвидете достатъчно място за съхранение – по-голямата част от малките деца няма да могат да разберат концепцията за токсични химикали или естествени материали. Те обаче могат да разберат благодарността. В това отношение покажете им колко е важно да се грижат за играчките си, да ги пазят и подреждат. Хубаво е децата да знаят, че не се нуждаят от всяка нова играчка, която виждат и да са доволни от това, което имат. Поддържайки нещата си в ред, те ще могат по-лесно да възприемат и принципите на екологичния начин на живот, като например разделно събиране на отпадъци.

Създавайте заедно – направете детето част от процеса на създаването на интериора на детската стая. Има много материали в интернет, които да ви покажат как да създадете стъпка по стъпка различни декорации и предмети, които детето ви да използва в ежедневието си. Отново – обърнете внимание на материалите, които използвате – нека те да бъдат естествени или, ако е възможно рециклирани, изберете ги заедно с малките помощници, така те могат да станат част от творческия процес и да развият своите креативност и въображение.

 

екологична детска стая колаж с легло и бюро, вълнен ръчно тъкан килим и естествени декорации

 

А в рубрика Moodboards, може да научите откъде да се сдобиете с всички мебели и декорации от този колаж, които са от естествени материаи.

Казвам се Яна Кюркчиева. Архитект по образование, любител на всичко красиво. Вярвам, че красотата е в малките неща, в детайлите, във времето. Тя е индивидуално възприятие, но има универсални принципи като баланс, хармония и съзнание. Точно тази връзка между лично възприятие и универсални принципи ме накара да се насоча към интериорната архитектура като професия. Какво е дом и какво е уют и как да създадем усещане за дом и уют във всяко едно пространство, как средата, в която живеем и/или работим може да ни помогне да създадем една по-добра и хармонична версия на себе си – това са въпросите, на които се опитвам да намеря отговор в практиката си. И тук ще вмъкна един от любимите ми цитати на един от любимите ми архитекти, Дейвид Чипърфийлд - „Разликата между добрата и лошата архитектура е времето, което й е отделено.“ Вярвам, че в момента наблюдаваме пробуждане по отношение на тези въпроси и искрено се надявам, че то ще доведе до една по- красива и хармонична среда за всеки един от нас и за всички нас, заедно.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X