fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Как да изберем перде за дома?

Продължаваме темата за текстила в интериора – този път внимание обръщаме върху пердетата. Безспорно е, че пердетата в дома създават усещане за уют и завършеност. Има няколко основни правила при избора им, които могат много да ни улеснят.

Плътност

При избора на перде основен фактор е помещението, за което избираме пердето, и това до каква степен искаме да го засенчим. По принцип в спалните са подходящи по-плътни завеси, които да спират слънчевата светлина, особено ако тя нарушава съня ни. За дневната и кухнята обаче е важно да пропускаме дневна светлина и за това там по-ефирните и тънки пердета са за предпочитане. Естествено можем да комбинираме тънка и по-плътна завеса поставени в два реда улеи на корниз.

Материал

IMG 30333

Тук темата може да бъде дълга. Избора на материал зависи и от бюджета, с който разполагаме, и дълготрайността, която очакваме. На пазара се предлагат много различни варианти. Като препоръка можем да направим за завесите от естествени материали като памук и лен. За тях се знае, че не задържат статично електричество – съответно прах, не задържат бактерии и са подходящи за хора с алергии. Разбира се зависи и визията дали предразполага да изберете такъв тип материали, но ако имате тази възможност не се колебайте. 

Избор на корниз

IMG 3051

При корнизите съществуват различни разновидности. Можем да ги обобщим до няколко – корниз с улеи или корниз релса. Корниза с улеи се монтира на тавана и е подходящ за по-ниски помещения (примерно 2,60м височина). Така завесата може да стигне до пода и оптически да направи помещението да изглежда по-високо. Корниза тип релса се монтира на стената над прозореца. Добре е да се монтира поне на 20см над прозореца. Този корниз е подходящ за по-високи помещения, защото в помещения с височина 2,60м оптически го-смалява.

Как да определим размера на пердето?

Това звучи като най-сложния момент при избора. Сега ще ви споделим няколко общи принципа, които можете да спазвате при определяне на размера. За ширината най-общо се приема дължината на прозореца + по 10-20см от двете му страни. Това ще е и размерът на корниза. От тази ширина можем да изчислим и набора – това показва колко “набрано” ще бъде пердето. Обикновено за по-плътните завеси се приема набор 1,5, т.е. ширината, която сме определили умножена по 1,5. За по-тънките пердета набора може да бъде 2,5 или 3 – т.е. ширината умножена по 3. За щастие в магазините за пердета могат да ви консултират по този въпрос и ще ви дадат подходящо предложение. 

7SC 8413

За дължината има няколко опции – може да започва от тавана и да стига до пода – препоръчва се за по-ниски височини, така оптически се увеличава височината. В този случай пердето е добре да достига до 2-3см от пода. Ако търсите по-винтидж визия може да бъде с 15-20см по-дълго и да се влачи по земята. Но това много зависи от стила и визията, която искате да се постигне. 

Съществува вариант и за къси пердета, които покриват само прозореца, но пак ще кажем, че тази опция е подходяща за високи и просторни помещения и е добре да се избягва при височина на помещението по-малка от 2,80м. 

Цвят

IMG 2217

Темата е много обширна, но ще нахвърлим накратко някои най-основни правила. Светлите и неутрални тонове създават усещане за простор и са подходящи за по-малки и тъмни помещения. Тъмни завеси са подходящи за по-големи пространства. Ако се спрете на пердета с шарки, то имайте предвид, че вертикалните шарки издължават помещението, а хоризонталните го уширяват и оптически могат да създадат илюзия за по-ниска височина. Големите шарки са подходящи за по-големи пространства, а малките шарки са за по-малки пространства.

7a7ef0eb3f9821c64cbf10f7a4711652
Източник: Pinterest

Ако се спрете на едноцветни завеси може да заложите на 2 различни подхода – да се сливат със стените или да са в по-отчетлив цвят и да са акцент в помещението. Ако решите да са акцент може да се съчетаят и с декорации в същия цвят.

При съчетаването на тънко и дебело перде може да се търси контраст между тях – по-светло тънко с по-отчетливо дебело. А друг вариант е да се избере концепция за тон в тон – така тънкото и дебелото перде са в един цвят, но различни тонове. 

И още една препоръка от нас – важно е при избора на цвета да поставите пердето до прозореца, за да видите как се променя цвета му с преминаването на светлината. В идеалния вариант направете това на конкретния прозорец у вас, за където предвиждате пердето (в повечето магазини дават мостри и за вкъщи). Така ще видите реално каква и колко светлина преминава и как би повлияла тя на цвета на завесата.

Накратко това са нашите препоръки при избора на завеси. Успокоителното е, че във всеки магазин за пердета ще могат да ви консултират за тънкостите при размерите, ушиването и видовете материи. Ако пък се затруднявате с избора и съчетаването им с интериора на дома ви – ние сме насреща.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X