fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

7 Статия с боя

Как да изберем правилната боя за дома?


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/bananazi/public_html/wp-content/plugins/popup-manager/popup-manager.php on line 2748

Какво се случва върху стените вкъщи?

Може би не се замисляте над това каква боя избирате за своята стая вкъщи, освен това в какъв нюанс да е, но повярвайте ни, че е наистина важно да разберете какво всъщност се съдържа в нея, и че е безопасна за вашето здраве.

art close up ecology 886521 Напоследък все повече производители на бои започват да произвеждат бои с ниско съдържание на ЛОС (летливи органични съединения), които може би са ви познати под английската абривиатурата VOC, и би било добре като начало да разберем какво точно означават тези съединения.

Какво е ЛОС (VOC)?

 

ЛОС са летливи органични съединения, което всъщност означава, че боята съдържа течни химикали, които се изпаряват на стайна температура и имат негативен ефект върху здравословното ни състояние. Изненадахте ли се?! Излагането на тези токсини може да доведе до респираторни проблеми, главоболия, гадене и дори да повлияят зле на черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

brush 792069 1280


Стените и таваните са приблизително 70% от нашето интериорно пространство и летливите органични съединения допринасят доста добре за тази ‘свежа’ миризма на прясно боядисана стена. Въпросните химикали в тези съединения допринасят сериозно и за глобалното замърсяване и повишават нивата на смог в градовете. Концентрацията на ЛОС обикновено е до 10 пъти по висока в затворени помещения в сравнение с открити и заради това е наистина важно да ги държим далеч от дома ни.

Етикет: Без съдържание на ЛОС (VOC)

Бои, които не съдържат ЛОС са точно боите, които би било добре да ползвате у дома. Когато комбинирате такъв тип бои с рециклируеми и биоразградими материали все още ще имате възможност дори да ги рециклирате и компостирате. Въпреки всичко е важно да знаете, че дори и да няма летливи органични съединения в боята, която избирате, може да се съдържат други вредни химикали, добавки или разтворители.

paint 933395 1280

Познати марки за бои вече започнаха да предлагат серии, които са без съдържание на ЛОС, за да задоволят нуждите на клиентите, които са заинтересувани от здравето си и състоянието на природата. Старите формули започват да се заместват от нови, в които съдържанието на токсичните съединения са заместени с безвредни за здравето вещества. Има все повече нетоксични и органични марки бои на пазара, които използват растителни масла, млечен казеин, естествен латекс и много други базови съставки, които имат щадящо и слабо влияние върху околната ни среда.

Етикет: С ниско съдържание на ЛОС (VOC):

При боите, които са с ниско съдържание на летливи органични съединения обикновено се изпаряват по-малко количество ЛОС в сравнение със стандартните бои. Важно е да знаете, че въпреки намалето им съдържание, в тях все още се съдържат някакви количества ЛОС, но не знаем колко ниски са те всъщност. Като осъзнати потребители е важно да имате представа от кои производители пазарувате и да се информирате своевременно за техните продукти, а задаването на въпроси да не ви притеснява.

Ако все още имате съмнения по темата след всичко, което споделихме с вас, ще сме на разположение за допълнителни въпроси и съвети или просто попитайте специалиста в близкия магазин за бои.

Приятно боядисване,

Дизайница

blue decorate decorating 1166430

Leave
a comment

You don't have permission to register
X