fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

2

Как да планираме ремонта?

Преди да започнем ремонт има няколко важни стъпки, които не трябва да пропускаме, за да сме сигурни, че ще сме удовлетворени от крайния резултат. Най-важното е да решим какво точно искаме да постигнем с ремонта – дали само освежаване на жилището, дали искаме преустройство, за по-удобно и функционално ползване, дали искаме да сменим стила на обзавеждане, защото старият ни е омръзнал, или предвиждаме цялостен ремонт.

КАКВО ИСКАМЕ ДА ПОДОБРИМ С РЕМОНТА?

За да решим тези въпроси можем да отговорим на няколко други такива, които ще ни помогнат. Например, до колко жилището, в което живеем удовлетворява нашите нужди, и има ли необходимост от функционална промяна. Ще променяме ли съществуващите стени или ще правим освежителен ремонт.

Друго важно условие е да се замислим върху начина, по който живеем и използваме жилището си, за да може максимално ефективно да го преправим. Например, ако живеем динамичен живот и нямаме време да готвим или не обичаме, съответно нямаме нужда от голяма кухня, и така част от средствата могат да се преориентират към друго перо от ремонта, което ни е по-важно. Важно е да се знае какво най-често се прави в дома, който ще се ремонтира – дали се готви, дали се почива, дали се работи, посрещаме ли често гости или обичаме да се уединим, по-парти ли сме настроени или обичаме да релаксираме в дома, обичаме ли да четем книги или предпочитаме домашно кино в свободното си време и още куп основополагащи въпроси. Знаейки отговорите и замисляйки се над тях можем по-лесно да преценим какви точно промени да предвидим и съответно как да разпределим бюджета за изпълнението им. Защото е излишно да създадем дом по еталон, така “както се прави”, който обаче не пасва на нашия начин на живот.

Друго над което може да помислим е какво от съществуващото жилище искаме да запазим. Много често имаме сантиментална привързаност към любимото кресло, или стария грамофон на баща ни, както и снимките от всичките ни пътешествия, които ни вдъхновяват и зареждат през цялата година. Подберете вещите, които са ви скъпи и значат нещо в живота ви, и ги запазете в новия дом. Така ще спестите средства, а и ще запазите скъп спомен.

От тук нататък работата по ремонта може условно да се раздели на две части – проектна и строителна. Много често сме склонни да пропуснем проектната част, като я подценяваме, но истината е, че в проектната част се обмисля и залага всичко необходимо за ремонта, което впоследствие ни спестява много главоболия и средства от непредвидени ситуации.

ПРОЕКТНАТА ЧАСТ

За целта е необходимо да се наеме архитект или интериорен дизайнер, който да направи проекта.

Накратко процеса изглежда така. В проектната част се предвижда разположението на мебелите, така че те да паснат на наличното ни пространство. Изготвя се чертеж с нанесени местата им и така нагледно можем да добием представа за колко големи мебели имаме място в помещението. Честа грешка е да се поръча обзавеждането, което на око сме преценили, че ще се побере, а след като го наредим да се окаже, че не остава място за минаване.

На базата на разположението на мебелите се създава и 3д визуализация, скица или друг визуален материал, който да показва каква е концепцията за стил, материали и цветови гами на интериора.

arrangement color colors 159045 1024x680

След като финално се уточни и визията на жилището се подготвят техническите чертежи, чрез които майсторите ще изпълнят интериора. Освен разположението на мебелите, в техническите чертежи се показват местата на осветлението, ключовете и контактите, така че да паснат на предвиденото обзавеждане. Тук ако не е предварително обмислено е възможно лампата над трапезарната маса да не е точно над нея или да се окаже, че не сме предвидили контакти до нощните шкафчета, където всяка вечер зареждаме телефоните си. Наред с електро схемите се приготвят и ВиК схемите – отново с точните места на мивки, тоалетни чинии, изводи за пералня и т.н. Важна част от интериорния проект са чертежите за настилките и тавани – така с предварително подготвения чертеж няма да се налага майстора да твори на своя глава и да ви изненадва неприятно понякога.

Създават се и чертежи на всички мебели, които ще се правят по поръчка, както и опис на всички, които ще се закупят от магазинната мрежа. Така преди да сме започнали същинския ремонт вече сме наясно какво да очакваме и можем да пристъпим към избор на изпълнител на ремонта. На базата на вече създадения проект може лесно и приблизително точно да се оферира самия ремонт и обзавеждане.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА РЕМОНТА

За изпълнението на ремонта съществуват няколко опции: да наемем отделни майстори или да наемем строителна бригада/фирма, която да поеме целия ремонт.

В първия случай – когато наемаме отделни майстори, трябва да сме наясно, че голяма част от работата ще трябва да свършим сами – от намиране на майстори, напасването им във времевия график, поръчване и доставяне на материали, следене за правилното изпълнение и т.н., което е много времеемко и често се проточва във времето повече от предвиденото.

Във втория случай – наемане на строителна бригада, ще елиминираме голяма част от недостатъците на първия – няма да се ангажираме с доставяне и поръчване на материали или с търсене на майстори. Тук важно е техническият ръководител на бригадата да се запознае подробно с проекта, за да може да се изпълни всичко максимално точно според предвиденото. Друг плюс на този вариант е, че когато е един изпълнителя, той поема цялата отговорност за свършената работа и трудно може да стане “измиване на ръце”. Но риска дали проекта ще се изпълни точно отново остава.

За целта може да се наеме интериорния дизайнер да упражнява авторски надзор, т.е. да проследява дали всичко заложено с проекта се изпълнява коректно. Често интериорните дизайнери предлагат комплексна услуга – проектиране и изпълнение, като поемат цялата отговорност по организация и качество на ремонта, и така спестяват излишни време и нерви на клиентите си.

blueprint designing diagram 834892 1024x683 1

В случай, че решим да пропуснем проектната фаза трябва да сме подготвени за евентуални непредвидени ситуации. Дори и да наемем строителна фирма, ако няма цялостна визия за ремонта често се случва да се преправят по няколко пъти вече направени операции, което съответно оскъпява ремонта. Например, в процеса на работа сме се сетили, че искаме контакт в банята, а такъв не е оставен, или, че нямаме контакт за кафемашината на кухненския плот. Важно е в този случай да отделим време и да обмислим добре всяка една част от предвиждания ремонт, така че да не се налага да правим компромиси със собствения си дом.

В случай, че всичко изброено ви се струва сложно упражнение, винаги можете да разчитате на нас.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X