fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

minimal-bedroom-scandinavian-bed

Как да постигнем скандинавско усещане в дома си

Скандинавският дизайн е сред най-популярните в света. Той се уповава на три основни принципа – минимализъм, функционалност и семпли решения. Както името подсказва, това движение в дизайна, произлиза от Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия.

Може да се каже, че скандинавският дизайн, взаимства някои от идеите на модернизма – липсата на орнаментика, мултифукционалността на мебелите, семплите форми и фокуса върху естествените материали.

В основата на този тип дизайн са текстурите и материалите, които се използват в пространството, както и светлината, която ги подчертава. Залага се на качеството на малкото елементи, пред количество. Скандинавското движение залага и на много от принципите за устойчив дизайн – декорациите са минимални, като отново се набляга на естествените и пастелни тонове. Това правило намаля възможността от износване на ярки цветове и опасността те да омръзнат, което обикновено води до заманята им с нови. Така скандинавците дават по-дълъг живот на освновните и декоративните елементи в дома си.

Едно от основните правила е “по-малкото е повече”. Интересно е да се отбележи, че на пръв поглед декоративните елементи, всъщност се използват в ежедневието, което показва, че практичното може да е и красиво.

scandinavian interior minimal

Как да постигнем скандинавското усещане в дома си:

Светло дърво с неутрален тон

Ако сте в начален етап на декориране на своя дом, може да приложите едно от основните правила в сканди дизайна – светлия дървен под. Обикновено този тип под преминава през всички стаи, освен банята.

Неутрални цветове

За да се възползват максимално от естествената светлина, скандинавците залагат на неутрални цветове, които да не я поглъщат, а отразяват. Най-лесният начин да постигнем сканди усещането в дома си е именно с бяла боя.

Разнообразие от текстури

За да има детайли, без нужда от ярки цветове, се залага на текстурите. Одеяла, декоративни възглавници, килими, керамични вази – са сред основните елементи, които допълват този принцип. Една от спецификите на сканди дизайна е комбинирането на модерни компоненти с винтидж и рустикални. Така наречените flea маркети (битак) са много популярно място за откриването на винтидж съкровища.

Светлината е ключът!

Използването на неутрални цветове, липсата на излишни предмети и отворените помещения, са все начини да се създаде добра среда, в която светлината да се задържи възможно най-дълго. Много често се забелязва, че дори мебелите са вдигнати от земята, за да се пропуска светлина. Това е причината и стъклените детайл също да са сред предпочитаните. Свещите също са голяма част от скандинавската култура.

Растенията

Ако има един цвят в скандинавския дом, това е зеленият. Саксийните растения, без цвят, са сред най-предпочитаните в сканди дизайна. Друг вариант са сухите цветя. Те са отново с неутралната гама, придават по-рустикален и приветлив вид, и са вечни.

Минимална декорация

Практичността в сканди дизайна е приоритет. Декорацията обикновено е с функционална цел и повечето елементи се използват в ежедневието. Залага се на семпли решения, които не отнемат фокуса от перфектната комбинация на цветове и текстури, подчертани от светлината.

Акценти

Естествените форми и неутрални тонове, често имат нужда от акцентиращ елемент. В дневната, например, това може да бъде кресло с нестандартна форма и по-смел цвят, който да привлече погледа към себе си. Друга опция е изборът на един цвят, който да бъде представен чрез детайлите – декоративни възглавнички, картини, принтове и др.

 

Казвам се Гергана и съм на 22 години. Завърших интериорен дизайн в Kingston University, което успя да развие разбирането ми за дизайн във всяка форма и го превърна в голяма част от живота ми. Той е средството, което ми позволява да правя света около мен по-функционален, привлекателен и съобразен с нуждите на съвременния живот. В момента прилагам тези знания и върху бранда, на който съм съосновател - "Трето колело".

Leave
a comment

You don't have permission to register
X