fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

7

Как свещите в дома влияят на нашето здраве

Времето застудя, зимата е с пълна сила при нас и все повече време прекарваме у дома. Настройваме се за домашен уют – вино, свещи, чайче и любима книга или филм. Пълна хюга идилия…….

Но преди да запалим ароматните свещи нека се информираме.

Колкото и да ги обичаме и да са редовен гост в нашите интериори и домове, се оказа, че има факти, които ни убягват и не сме се замисляли. А именно колко са полезни за здравето ни.

pexels photo 811575

Според редица изследвания на Американската агенция по опазване на околната среда изгарянето на обикновените ароматни парафинови свещи в затворени помещения отделя токсични елементи и може да повиши замърсеността на въздуха в пъти. Което както се досещате рефлектира сериозно върху нашето здраве. Какви са причините за това?

Основния проблем са суровините, от които са направени свещите – парафинът, фитилите и ароматите.

Най-разпространените свещи около нас са парафиновите. Парафинът е вторичен петролен продукт, който при изгарянето си отделя бензол и тулол – силно токсични и канцерогенни вещества. Разбира се, от запалването на една свещ е малко вероятно ефектът да бъде толкова сериозен върху нас, но редовното използване на ароматни свещи, особено зимния период, когато проветряването на помещенията е по-рядко, може да доведе до наслагване на тези канцерогенни вещества и сериозно да навреди на здравето ни.

Фитилът е другия потенциален проблем. Общоприето е, че фитилите на свещите са от памук или хартия, но много често се добавят и метални нишки, които да подобрят здравината и да увеличат живота му. Както се досещате при изгаряне на такъв фитил във въздуха се отделят метали, често дори олово, които ние вдишваме. Заради вредата на този тип фитили с олово, в някои страни като САЩ и Австралия е забранено производството му, но същото не е сигурно за страните от Азия, които са най-честите производители на свещи.

Ароматите и цветовете са другите често опасни съставки на свещите. А истината е, че те ни привличат, за да изберем дадена свещ за дома си.

В повечето по-евтини свещи се използват синтетични аромати, които при изгарянето отделят фталати, отново познати като вредители на здравето ни. Доказано е, че ароматните свещи отделят много повече сажди от неароматизираните, които сажди ние вдишваме, а натрупването им в организма може сериозно да повлияе на белите дробове или да предизвика астма. Естествено има и свещи ароматизирани с етерични масла, които не вредят на здравето, така че е задължително да поглеждаме етикета преди да изберем. Същото важи и за багрилата. Масово се използват синтетични оцветители, източници на тежки метали, които се отделят във въздуха при изгаряне. В по-редки случаи се използват естествени оцветители.

Много разочароващо ни подейства и на нас тази информация, особено имайки предвид какви хюга любители сме.

aromatherapy aromatic bright 373988

Но за щастие има светлина в тунела 😉 има и безвредни варианти на любимите свещи.

Това са свещите от соя или пчелен восък, направени от естествена суровина, която не отделя сажди при изгаряне.  Друго характерно за тях е, че горят по-дълго от парафиновите. Срещат се мнения, че при отглеждането на соя се използват много ресурси, което я прави не чак толкова щадяща природата, а пчелния восък е напълно естествен продукт, за чието производство не се влагат допълнителни ресурси и е по-екологичния от двата. 

Като заключение можем да кажем, че ако сме любители на свещите и смятаме, че една вечеря не е истинска вечеря ако няма запалена свещ на масата, то за предпочитане е да подбираме свещи от естествени материали – соя или восък, с изцяло памучен фитил, ароматите да са от етерични масла, а оцветителите да са естествени.

Все пак уюта и домашният комфорт не трябва да бъде за сметка на здравето ни.

8ef20bf1a87d124c1e598d50b696725a

Leave
a comment

You don't have permission to register
X