fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

1 Заглавни    Статии

Килим у дома? Как да го изберем?

7SC 8208

Килимът е много важна част от всеки дом, той е като бижу, което дава завършек и същевременно внася уют. Както и с бижутата, важно е да изберем правилния килим, за да подчертаем красотата на нашия дом, за това сме подбрали някои основни принципа за следване при избора му.

Една от най-често срещаните грешки, които може да се направи при закупуване на килим е това той да се окаже твърде малък за пространството. Точно като при покупка на нова дреха, намирането на подходящ размер килим е свързан с това как приляга на мебелите. Хубавото е, че има няколко основни неща, за които да следите и за нула време ще станете експерти по избирането на килим.

Какъв материал да изберем?

7SC 8225

Със сигурност материала, който изберете за вашия килим ще влияе на цената и качеството му. Но преди всичко друго, вашият приоритет при избора на килим трябва да бъде към материал, който ще е устойчив във времето. Обикновено килимите се поставят на места, където има доста трафик, затова помислете за материи, които са по-лесни за почистване. Ако искате обаче, усещане за повече уют и комфорт, килими с по-дълги нишки и влакна веднага ще създадат това чувство.


Тези, които имат алергии, трябва да са много внимателни при избора на материала, от който е направен килима. Може да опитате килим от органична юта, памук или морска трева. Много е важно какъв е материала, защото в днешно време голяма част от изкуствените килими съдържат токсични вещества, а според изследвания има около 60 опасни за здравето съставки като тежки метали и канцерогенни вещества, които водят до онкологични и ендокринни заболявания. Най-потърпевши са бебетата, малките деца и бременните. Затова винаги се интересувайте от какво е направен килима и гледайте внимателно етикета.


Колкото повече знаете за плюсовете и минусите на всеки материал, толкова по-информирано решение ще вземете при покупка. Без значение какъв тип килим имате, малко грижи и внимание ще го поддържат в добро състояние за дълго време.

А цвета на килима?

Ето и няколко бързи съвета:

  1. Ако стените и мебелите ви са в по-неутрални тонове, опитайте с килим, който привлича вниманието, за да добавите в пространството малко енергия и цвят.
  2.  За повече зрялост и дълбочина, пробвайте с модел с орнаментални детайли, като ориенталски и персийски килим, или марокански мотив, които напоследък са доста популярни.
  3. Ако стените или мебелите ви са по-цветни или има акценти по стените, заложете на  килим с по-неутрална гама, за да не отвличате вниманието от другите елементи. 
  4. Намерете красотата в простотата. Може да заложите на семпъл и едноцветен модел, който обаче да има богата текстура и плетка. Така веднага ще внесете характер и автентичност в помещението.

Какъв размер килим да изберем спрямо зоната за сядане?

Оразмерете предварително

Първото нещо, което може да направите в процеса на избора на килим е да се ориентирате за размера. Лесно е, и просто вземете хартиено тиксо и разчертайте на пода габаритите на бъдещия килим. След това вземете рулетката и измерете страните, за да знаете към какъв размер ще се стремите, когато търсите в търговската мрежа.

Насоки за позициониране на килима:

Всички мебели стъпват

IMG 3324
Източник: Pinterest

Като общо правило, килимът трябва да е приблизително с размера на зоната за сядане във вашия хол. Върху него трябва свободно да се настаняват дивана и креслата и да остават поне още 30-тина см до ръбовете на килима.

Само предните крака стъпват

Ако нямате достатъчно пространство в помещението, за да могат всички мебели да стъпват на килима, може да организирате зоната като само предните крачета на дивана и креслата стоят върху килима. По този начин отново се постига завършен вид и композицията е цялостна.

Краката са извън килима (с едно условие)

Макар че тази опция обикновено не се препоръчва, понякога изборът на малък килим може да бъде благоприятен за бюджета и пак да добави стил и комфорт във вашия хол. Ако пространството е малко, или пък бюджета не позволява да внесете по-голям килим, дефекта може да стане ефект. Така едно малко килимче, което “плува” в центъра на вашия кът за сядане, може да изглежда много добре, стига да е правилно центрирано спрямо вашите мебели.

Кръгъл килим

Ако сте си харесали по-нетрадиционна форма като кръг например, препоръките, които дадохме по-горе са все така валидни. Изберете килим със стандартен размер, който е достатъчно голям, за да побере всичките ви мебели с няколко сантиметра екстра за въздух, или поне достатъчно голям, за да побере предните крака на всяка мебел. Тук добавяме, че когато позиционираме кът с кръгъл килим е добре да имаме повече свободно пространство и той да не е притиснат от стени.

Как да позиционираме килимът в спалнята?

Всички мебели стъпват върху килима

IMG 3360
Източник: Pinterest

Ако спалнята е достатъчно голяма, помислете за размер килим, достатъчно голям, за да пасне под  вашето легло и двете нощни шкафчета, като отново да останат 20-30 см свобода до ръбовете на килима. Това не се отнася за стената към която е подпряно леглото. 

Само леглото стъпва на килима

IMG 3319
Източник: Pinterest

Ако имате красива подова настилка, но искате да добавите повече комфорт, поставете килимче под леглото, стигащо, но не минаващо под нощните шкафчета. По-малките килими са ценово по-икономични, а и няма да скрият напълно вашата красива настилка. Краката ви трябва да стъпват на мекия килим, когато ставате от леглото. Това се отнася и за долния край на леглото.

Фланкиране на леглото от двете страни

IMG 3361
Източник: Pinterest

Един чудесен бюджетен начин за постигане на комфорта на по-голям килим е да поставите килимче тип пътека от двете страни на леглото. Така всяка сутрин будейки се, ще стъпвате не нещо мекичко и комфортно.

Подчертаване на долния край на леглото с пейка

Друг вариант, който доста ни допада е поставянето на килима в долния край на леглото, далеч от нощните шкафчета. По този начин, може да ви се оформи  пространство пред леглото, където да настаните пейка за сядане, която да подчертае леглото и да придаде още повече уют. Този вариант е подходящ, когато имате достатъчно свободно пространство пред леглото.

Полезни съвети:

  • Поставянето на подложка под килима ще попречи на изместването и хлъзгането на килима. 
  • Директната слънчева светлина може да доведе до избеляване на вашия килим, така че може да го завъртате редовно, за да има равномерен цвят.
  • Може да ползвате по-голям и плосък килим за основа, а върху него да сложите по-малък. Така се рамкира зоната и в същото време е бюджетно решение.
IMG 3329
Залагане на двоен килим, за рамкиране на зоната

Килимът е един от елементите, който внася най-много уют и завършеност в дома. Въпреки, че изборът му изглежда сложен на пръв поглед, със сигурност си заслужава “риска” и силно препоръчваме да направите този избор и за вашия дом. А ние винаги сме готови да помогнем 🙂 До скоро!

Leave
a comment

You don't have permission to register
X