fbpx

Дизайница

43 Lagom

„Нито повече, нито по-малко“ или Лагом

Една още по-нова тенденция за начин на живот, водеща своето начало отново от Скандинавието, но този път от Швеция, това е философията Лагом. Думата „Lagomlandet“ в превoд означава „Страната на лагом“ и всъщност това е и неформалното наименование на Швеция.

Животът на шведите се отличава с това, че те се стремят към простотата на нещата, предпочитат да имат най – необходимото. На шведки „лагом“ означава „уют“ още „достатъчно“, „умерено“. Ключов момент за идеологията е „точното количество“ – нито повече, нито по-малко. В основата на философията е достигането на равновесие или как да намериш баланса между ангажиментите и свободното време.

Нека обърнем поглед към оформлението на интериора в духа на Лагом. През последните години вече можем да говорим и за отражението му в интериора. По–конкретно се наблюдават следните три основни аспекта:

  • Гамата от цветове е семпла. Хармонията от неутрални цветове създава усещане за топлина и уют. Неутрална палитра не означава, че разполагаме с ограничен избор от цветове. Тези цветове са сложна комбинация от различни нюанси, като те не действат активно, а са по – пастелни и служат за фон прекрасно допълващ общата картина.
  • Важно за Лагом е да бъде създаден баланс и в обзавеждането. Лагом ни вдъхновява да направим нещата по – прости и да позволим на естествената им красота да блесне. Обърнете внимание на простите форми, които създават максимално въздействие. Да се насладим на качеството на тъканите от естествени материали, топлината на ествествения дъб и чистотата на мекия памук.
  • Третият неизменен аспект определящ лагом са аксесоарите.  Въздействието им е по – скоро цялостно и допълващо, отколкото индивидуално и доминиращо. Естествената зеленина, скулптурната керамика и деликатната стъклария са перфектно допълнение и създават хармония между празнотата и претрупването. Зеленината идеално приляга на визията на лагом и заедно допринасят за устойчива и естествена красота в дома ни. Като се има предвид, че лагом ни окуражава да живеем по-опростен, по-дисциплиниран живот, важно е да избираме домашните аксесоари, които наистина ще обикнем и ще издържат теста на времето. Вместо да изберем аксесоари, които ще оцелеят само един сезон, нека погледнем класическите форми и елегантните материали, които бихме желали да покажем и да гледаме завинаги.

Постигането на баланс в живота е всеобщ стремеж. Лагом е формула за щастлив живот. Вървейки по стъпките на това направление за нас би било много по-лесно да оценим красотата на заобикалящия ни свят!

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X