fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

43 Lagom

„Нито повече, нито по-малко“ или Лагом

Една още по-нова тенденция за начин на живот, водеща своето начало отново от Скандинавието, но този път от Швеция, това е философията Лагом. Думата „Lagomlandet“ в превoд означава „Страната на лагом“ и всъщност това е и неформалното наименование на Швеция.

Животът на шведите се отличава с това, че те се стремят към простотата на нещата, предпочитат да имат най – необходимото. На шведки „лагом“ означава „уют“ още „достатъчно“, „умерено“. Ключов момент за идеологията е „точното количество“ – нито повече, нито по-малко. В основата на философията е достигането на равновесие или как да намериш баланса между ангажиментите и свободното време.

Нека обърнем поглед към оформлението на интериора в духа на Лагом. През последните години вече можем да говорим и за отражението му в интериора. По–конкретно се наблюдават следните три основни аспекта:

  • Гамата от цветове е семпла. Хармонията от неутрални цветове създава усещане за топлина и уют. Неутрална палитра не означава, че разполагаме с ограничен избор от цветове. Тези цветове са сложна комбинация от различни нюанси, като те не действат активно, а са по – пастелни и служат за фон прекрасно допълващ общата картина.
  • Важно за Лагом е да бъде създаден баланс и в обзавеждането. Лагом ни вдъхновява да направим нещата по – прости и да позволим на естествената им красота да блесне. Обърнете внимание на простите форми, които създават максимално въздействие. Да се насладим на качеството на тъканите от естествени материали, топлината на ествествения дъб и чистотата на мекия памук.
  • Третият неизменен аспект определящ лагом са аксесоарите.  Въздействието им е по – скоро цялостно и допълващо, отколкото индивидуално и доминиращо. Естествената зеленина, скулптурната керамика и деликатната стъклария са перфектно допълнение и създават хармония между празнотата и претрупването. Зеленината идеално приляга на визията на лагом и заедно допринасят за устойчива и естествена красота в дома ни. Като се има предвид, че лагом ни окуражава да живеем по-опростен, по-дисциплиниран живот, важно е да избираме домашните аксесоари, които наистина ще обикнем и ще издържат теста на времето. Вместо да изберем аксесоари, които ще оцелеят само един сезон, нека погледнем класическите форми и елегантните материали, които бихме желали да покажем и да гледаме завинаги.

Постигането на баланс в живота е всеобщ стремеж. Лагом е формула за щастлив живот. Вървейки по стъпките на това направление за нас би било много по-лесно да оценим красотата на заобикалящия ни свят!

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X