fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

14 Малта

Малта Winter City Guide

Време е да споделим нашите скорошни впечатления от една не толкова далечна дестинация, намираща се във водите на Средиземно море и на по-малко от час и половина полет с Wizzair.

Малта е една наистина малка държава, дори е най-малката в ЕС, но пък с очите си видяхме, че е доста гъсто населена. Полетите са доста удобни от София – 2 пъти на седмица, като на нас идеално ни стигнаха 3 дни да разузнаем обстановката и да разгледаме и още един остров, на ферибот разстояние от Малта.

В Малта усещанията са доста смесени. Разхождайки се по улиците се чува всякаква реч – от английски и италиански, до сръбски и немски. Малтийският (арабска основа с италиански и английски добавки;)) и английският са официалните езици, така че няма да имате затруднения да се разберете с местните ако ви се наложи.

Все пак до 1964 г. Малта е била част от Британската империя, но след това става независима държава. Освен езика има и други британски белези, като лявото шофиране например, от което се стряскахме в началото, но бързо отминава. Освен споменатите официални езици, италианският се явява като наистина много говорим за Малта, дори до 1931 именно той е бил официален. Искаме да кажем, че просто няма начин да не се оправите с езиците. На нас италианският ни дойде много удобен.

Относно придвижването на острова, препоръчваме да си наемете кола ако искате да го обиколите (като си имате наум лявото движение;)), защото ще сте доста гъвкави. Транспортната мрежа им е доста разработена и точна, и дори ползвайки Google Maps, лесно можете да видите кои автобуси да използвате.

Като цяло се разочаровахме от мръсния въздух на острова, но няма как при такава гъстота на населението и това, че се ползват много автомобили. Дори и за зимен период имаше не малко туристи и шумотевици, а и течаха строителните дейности за лятото.

Успяхме да разгледаме и другия населен остров – Гозо, който е доста по-зелен и спокоен от Малта. Препоръчваме ви да прекарате един ден на острова, до който се стига с ферибот за около 30 мин, а билета в двете посоки е около 5 евро.

Атракция на Гозо са праисторическите мегалити и някои от най-добрите места за гмуркане в Средиземно море. Ние си взехме Hop on Hop off автобусчетата и спирахме, където си пожелаем, но естествено ще сте най-мобилни ако си наемете кола. На място, при слизане от ферибота предлагат също така джипове за сафари и мотопеди, за тези които предпочитат по-нестандартно преживяване.

А между Малта и Гозо се намира един малък остров, наречен Комино, където е и Синята Лагуна (blue lagoon), но понеже е зима – решихме да не рискуваме с температурата на водата.

Да се върнем малко на остров Малта и по-точно столицата Валета, която беше на 5 мин ферибот от нашия град – Силема (Silema). Поради гъсто населения остров отделните градове са се слели и по-скоро са станали квартали. Ние дори се придвижвахме пешеходно от град на град, когато ни се разхождаше повечко.

Валета се обхожда доста бързо, но има интересни места за посещение като катедралата “Свети Йоан”, където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, дворецът на Малтийския орден. На нас много ни хареса разходката в Casa Rocca Piccola, която показва домът на аристократичните малтийски семейства.

Историята на Валета е пряко свързана с рицарите от ордена на Свети Джон, основан в Йерусалим от периода на кръстоносните походи. В последствие рицарите намират убежище в Малта, като през 1565 г. успяват да предпазят града от набезите на Отоманските турци.
Крепостните стени от това време все още са там и са едни от популярните забележителности на града.

Това са нашите впечатления от зимна Малта и бихме се радвали да споделите вашите.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X