fbpx

Дизайница

42

„Малкото е повече“ или Минимализъм

Като естествено продължение на Хюга и Лагом, сега ще ви предствим идеологията на минимализма. Първо ще направим кратка ретроспекция. Минимализмът е направление в съвременното изкуство, което е продължение на модернизма. При него наблюдаваме първо проявата му като стил в изкуството около средата на миналия век, след това като философия за начин на живот.

 

Основната идея на минимализма е да се отървем от излишното, от нещата, които не използваме и от които нямаме нужда. Да организираме пространството около нас, така че да осигурим за себе си и околните свободна, просторна среда.

Не е чудно, че модерният минимализъм е силно повлиян от японския стил и дизайн. През последните години много млади хора в Токио, започват все повече да се интересуват от минимализма и неговите идеи. За да избягат от претовареното и шумно ежедневие, те успяват да създадат удобство в домовете си, чиято площ доста често не надхвърля 30 кв. метра. И всъщност въпреки това за тях се оказват напълно достатъчни само няколко прибора за хранене, няколко чифта дрехи и матрак за спане.

В архитектурата и интериора минимализмът внася простота, изчистеност, елегантност на формите, въздух, светлина, неутралност и хармоничност на цветовете. Създава чувство на спокойствие и отмора.

Да разпознаваме нуждите си е основно послание на минимализма. Да успеем да осъзнаем ясната граница между това, от което наистина имаме нужда и това, което просто искаме да притежаваме само, за да го имаме. В духа на тази философия, не само бихме намалили нашите финансови разходи, но и стреса от ежедневието. Така, че нека внасяме в живота си само това, което ще ни носи положителен емоционален заряд и удовлетвореност!

unnamed 11

Leave
a comment

You don't have permission to register
X