fbpx

Дизайница

17 Пласт Заплаха Инфографика

Пластмасова Заплаха – Инфографика

В поредицата от статии за Zero Waste следва още полезна информация относно заобикалящата ни пластМАСОВА среда.

В тази статия ще дадем малко яснота относно символите използвани за означение на видовете пластмаса и защо е важно да ги разпознаваме!

Има начин да разберем какъв вид пластмаса използваме във всекидневните продукти, които употребяваме, особено кутиите за съхранение на храна, опаковките и бутилките. Много от тях, но не всички, имат номер – “код за идентификация на вида пластмаса “, който е заграден със стрелки. 

Обикновено този символ се намира на дъното или гърба на продукта (шише, опаковка, контейнер).

Тези кодове ( от 1 до 7) не гарантират, че продукта може да бъде рециклиран, въпреки че е означен с дадения символ.По-надолу ще ви поясним процента рециклируемост на всеки един от седемте кода, за да можете да се ориентирате по-лесно.Кодовете също така не означават нивото на токсичност или безопасност.

Те не предоставят никаква информация и за съдържанието на токсините в конкретната пластмаса и дали те са безопасни или не – кода единствено означава типът пластмаса.От производителите на пластмаса не се изисква да оповестяват други химикали, които добавят към полимерите, но в тях има много синтетични добавки.

След нашето проучване от различни източници и публикации по темата ви представяме малко полезна информация за нивото на токсичност в различните кодове.

Надяваме се, че занапред ще сте по-внимателни какви пластмаси използвате, защото могат да носят сериозни рискове за здравето ни. Най-доброто решение би било да изключим пластмасата от нашето ежедневие, но като начало можем да подбираме по-безопасните варианти и стъпка по стъпка да намаляваме употребата им изцяло. 

Това е обобщение на видовете пластмаси и техните кодове. Обърнете внимание, за да разберете кои са по-безопасни при употреба с храна и напитки и кои са токсични и опасни за здравето ни:

По-безопасни: #2, #4, #5

(за ограничено използване!)

 

ИЗБЯГВАЙТЕ:  #1, #3, #6 И #7

(поликарбонати)

 

Plant A Trees 5

Leave
a comment

You don't have permission to register
X