fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

растения в спалнята

Растения в спалнята за лека нощ

Сънят е основен елемент, за да поддържаме добро качество на живот и да се чувстваме в добро физическо и психическо състояние. Изследвания показват, че за пълно възстановяване на организма са достатъчни оптимално между 7 и 8 часа, а човек прекарва средно около 1/3 от живота си в сън. Затова е важно да се погрижим за здравословната среда в пространствата, където спим.

Този месец Botanic Lab и Дизайница обръщат специално внимание на красивите и полезни решения за предизвикателствата с качеството на въздуха в спалнята, а именно използването на интериорни растения. Как растенията ни помагат да спим по – добре? Проучванията показват, че листата и корените на растенията имат способноста да поемат замърсителите на въздуха в тъканите си и да ги съхраняват. А поставянето им на нощното ни шкафче може да подобри съня и здравето ни, както и да намали стреса и безпокойството.

Подреждаме растенията от светло към тъмно

Кактуси и сукуленти

blur bonsai cactus 1058963

Тези интересни растения се нареждат на първо място в рубриката ни за „лека нощ“. Както знаем растенията поемат въглероден диоксид и отделят кислород по време на процеса фотосинтеза, чрез който те всъщност се хранят. По този начин добавят кислород във въздуха, който дишаме. Всички стайни растения обогатяват въздуха с кислород и го овлажнянат. Важно е да се знае обаче, че голяма част от тях правят това „упражнение“ през светлата част на денонощието. През нощта обаче те обръщат този процес и както човека, се нуждаят от кислород. Идва обаче изненадата и тя е, че някои от растенията са се приспособили да фотосинтезират на тъмно, тоест през нощта, което ги прави подходящи и за спалнята – сред тях са и нашите любимци кактусите и сукулентите.
Така вече можем да сме сигурни, че тези растения не само оцеляват дори и да забравим да се грижим за тях известно време, но и ни помагат да спим в по-богата на кислород среда нощем. Условието обаче да са щастливи нашите кактуси и сукуленти е да ги поставим на възможно най – светлото кътче в нашата спалня.

Алое вера

aloe vera 2559701 1280

На второ място в „зеленият доктор“на градския човек – алое вера. Всички сме запознати с ползите на това чудно растение – гелът в листата му намира широко приложение във фармацефтичната и козметична промишленост. Сигурни сме, че на всеки един от нас му се е случвало да прибягва към алое вера, за да облекчи проблеми като изгаряния и наранявание, а дамите да го използват като естествена маска за лице и коса.

Този вид алое също така е обявено за едно от най–добрите растения за пречистване на въздуха от НАСА. Защо? Освобождава кислород непрекъснато през цялата нощ, което го прави идеално допълнение към спалнята. Освен това е изключително лесно за отглеждане, единственото условие е да му предоставите светлина и да не го поливате често.

Нефролепсисът (Nephrolepsis)

brendan church 414524 unsplash

Това е любимата ни папрат, позната още и като Boston Fern. Атрактивното растение е украсявало затворените пространства от викторианската епоха и за това има добра причина – пищната му форма и листа създават прекрасен зелен акцент в интериора. Освен това то се нарежда на девето място в списъка на НАСА за растения прочистващи въздуха. Той способства за премахване на токсините във въздуха, а най-вече редуцира т.нар формалдехид.
Нефролепсисът също действа и като естествен овлажнител и може да помогне за възстановяване на влажността на въздуха. Така че те да са идеални за тези, които страдат от суха кожа например. Растението ще се чувства най – щастливо на полусянка, а ако от време на време пулверизирате листата му ще е много благодарно.

Драцена (Dracaena)

90b206402299bece748df0865f9bbae0

Ето и един род, сред който ще успеете да намерите подходящо растение, което да пасва на вашата спалня. Различните видове от род Dracaena се различават по формата и цвета на листата, височина и сме сигурни, че могат да намерят място във всеки интериор. Известно е, че растеията от род Dracaena премахват токсини като формалдехид и бензен от околната среда. Ако спалнята ви е по- тъмна, то Dracaena е растението за вас. Отглеждането им е изключително лесно, предпочитат полусенчести места и рядко поливане на 1-2 седмици.

Сансевиера (Sansiviera)

snake plant mother in laws tounge in basket modern design mid centry modern plant stand 1

Последното растение за „лека нощ“ е прекрасната Sansiviera. Тя се нарежда на последно място, именно защото е едно от малкото растения, които се чувстват добре на по–тъмните кътчета в нашите спални. Растенията от род Sansiviera са едно от най – добрите пречистватели на въздуха у дома. Те имат способността да премахват най – малко 107 известни замърсители, включително въглероден диоксид, формалдехид, бензол, силен и трихлоретилен. Sansiviera също произвежда голямо количество кислород през цялата нощ, което прави тези растения отличния обитател на нашите спални.

Най – прекрасното за растенията от род Sansiviera е, че са изключително устойчиви – могат да издържат седмици без вода, а и интересната форма на листата им ги правят прекрасен акцент в интериора.

charles 271648 unsplash

Това е нашата селекция от цветя подходящи за спалнята. Освен, че са полезни за здравето несъмнено внасят допълнителна нотка свежест и уют в дома, които да ни зареждат в ежедневната почивка.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X