fbpx

Дизайница

растения в спалнята

Растения в спалнята за лека нощ

Сънят е основен елемент, за да поддържаме добро качество на живот и да се чувстваме в добро физическо и психическо състояние. Изследвания показват, че за пълно възстановяване на организма са достатъчни оптимално между 7 и 8 часа, а човек прекарва средно около 1/3 от живота си в сън. Затова е важно да се погрижим за здравословната среда в пространствата, където спим.

Този месец Botanic Lab и Дизайница обръщат специално внимание на красивите и полезни решения за предизвикателствата с качеството на въздуха в спалнята, а именно използването на интериорни растения. Как растенията ни помагат да спим по – добре? Проучванията показват, че листата и корените на растенията имат способноста да поемат замърсителите на въздуха в тъканите си и да ги съхраняват. А поставянето им на нощното ни шкафче може да подобри съня и здравето ни, както и да намали стреса и безпокойството.

Подреждаме растенията от светло към тъмно

Кактуси и сукуленти

blur bonsai cactus 1058963

Тези интересни растения се нареждат на първо място в рубриката ни за „лека нощ“. Както знаем растенията поемат въглероден диоксид и отделят кислород по време на процеса фотосинтеза, чрез който те всъщност се хранят. По този начин добавят кислород във въздуха, който дишаме. Всички стайни растения обогатяват въздуха с кислород и го овлажнянат. Важно е да се знае обаче, че голяма част от тях правят това „упражнение“ през светлата част на денонощието. През нощта обаче те обръщат този процес и както човека, се нуждаят от кислород. Идва обаче изненадата и тя е, че някои от растенията са се приспособили да фотосинтезират на тъмно, тоест през нощта, което ги прави подходящи и за спалнята – сред тях са и нашите любимци кактусите и сукулентите.
Така вече можем да сме сигурни, че тези растения не само оцеляват дори и да забравим да се грижим за тях известно време, но и ни помагат да спим в по-богата на кислород среда нощем. Условието обаче да са щастливи нашите кактуси и сукуленти е да ги поставим на възможно най – светлото кътче в нашата спалня.

Алое вера

aloe vera 2559701 1280

На второ място в „зеленият доктор“на градския човек – алое вера. Всички сме запознати с ползите на това чудно растение – гелът в листата му намира широко приложение във фармацефтичната и козметична промишленост. Сигурни сме, че на всеки един от нас му се е случвало да прибягва към алое вера, за да облекчи проблеми като изгаряния и наранявание, а дамите да го използват като естествена маска за лице и коса.

Този вид алое също така е обявено за едно от най–добрите растения за пречистване на въздуха от НАСА. Защо? Освобождава кислород непрекъснато през цялата нощ, което го прави идеално допълнение към спалнята. Освен това е изключително лесно за отглеждане, единственото условие е да му предоставите светлина и да не го поливате често.

Нефролепсисът (Nephrolepsis)

brendan church 414524 unsplash

Това е любимата ни папрат, позната още и като Boston Fern. Атрактивното растение е украсявало затворените пространства от викторианската епоха и за това има добра причина – пищната му форма и листа създават прекрасен зелен акцент в интериора. Освен това то се нарежда на девето място в списъка на НАСА за растения прочистващи въздуха. Той способства за премахване на токсините във въздуха, а най-вече редуцира т.нар формалдехид.
Нефролепсисът също действа и като естествен овлажнител и може да помогне за възстановяване на влажността на въздуха. Така че те да са идеални за тези, които страдат от суха кожа например. Растението ще се чувства най – щастливо на полусянка, а ако от време на време пулверизирате листата му ще е много благодарно.

Драцена (Dracaena)

90b206402299bece748df0865f9bbae0

Ето и един род, сред който ще успеете да намерите подходящо растение, което да пасва на вашата спалня. Различните видове от род Dracaena се различават по формата и цвета на листата, височина и сме сигурни, че могат да намерят място във всеки интериор. Известно е, че растеията от род Dracaena премахват токсини като формалдехид и бензен от околната среда. Ако спалнята ви е по- тъмна, то Dracaena е растението за вас. Отглеждането им е изключително лесно, предпочитат полусенчести места и рядко поливане на 1-2 седмици.

Сансевиера (Sansiviera)

snake plant mother in laws tounge in basket modern design mid centry modern plant stand 1

Последното растение за „лека нощ“ е прекрасната Sansiviera. Тя се нарежда на последно място, именно защото е едно от малкото растения, които се чувстват добре на по–тъмните кътчета в нашите спални. Растенията от род Sansiviera са едно от най – добрите пречистватели на въздуха у дома. Те имат способността да премахват най – малко 107 известни замърсители, включително въглероден диоксид, формалдехид, бензол, силен и трихлоретилен. Sansiviera също произвежда голямо количество кислород през цялата нощ, което прави тези растения отличния обитател на нашите спални.

Най – прекрасното за растенията от род Sansiviera е, че са изключително устойчиви – могат да издържат седмици без вода, а и интересната форма на листата им ги правят прекрасен акцент в интериора.

charles 271648 unsplash

Това е нашата селекция от цветя подходящи за спалнята. Освен, че са полезни за здравето несъмнено внасят допълнителна нотка свежест и уют в дома, които да ни зареждат в ежедневната почивка.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X