fbpx

Дизайница

35 Terrazzo

Мозайка в интериора?!? – Защо не…

Мозайка?!?!?

Много смесени чувства нахлуват в повечето хора при споменаването на мозайката като материал за интериора – повечето не я одобряват, защото я свързват със соц миналото и я асоциират с нещо остаряло и непривлекателно.

Сега ще ви представим един нов прочит на позабравената мозайка, така че да се влюбим отново в странните цветови комбинации, сблъсъка на материалите и усещането за движение и жизненост, които тя носи.

THREAD Artist Residency Senegal by Toshiko Mori Yellowtrace 14

 

Този интересен материал води началото си от Венеция през 16-ти век. Майсторите по това време са търсели начин да използват отново стари късове мрамор и са открили, че могат да ги използват за терасите на къщите си. Така създават известната Венецианска мозайка. След миграционната вълна на италианци към САЩ през 20-те години на 20-ти век, мозайката става позната и в останалата част от света. Запознавайки се с нея, архитектите по това време осъзнават огромния и потенциал в дизайна, и бързо го прилагат в модерния за това време стил Art Deco.

 

 

Мозайката съществува в продължение на векове, но сега с нова сила се завръща в ежедневието ни, за да ни покаже, че освен за обществени сгради, където главно се е използвала в миналото, е подходяща и за жилищните интериори. С неограничен набор от цветове и форми е наистина удивително какво може да се създаде от този evergreen материал. Онези от вас, които още гледат скептично на мозайката, ще оставим да разгледат проектите от цял свят по-долу, които демонстрират нейните изящни и неограничени възможности.

А ние се обзалагаме, че ще се впечатлите, така както ние.

 

Източник

Leave
a comment

You don't have permission to register
X