fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

patagonia-torres-del-paine-guanaco

Патагония и Национaлният парк Torres del Paine

Ако наистина сте решили да покорите Национален парк Торес дел Пайне (Torres del Paine), Патагония (Patagonia), можем само да ви приветстваме. За нас беше едно от най-вълнуващите преживявания до момента. Има от всичко. Изсечените и заострени гранитни върхове, спиращите дъха глетчери, лазурно сините ледникови езера, а да не говорим за дивите животни, които изглеждаха така свободни.

Началото

 

Това е първата от трите статии, които сме ви подготвили на тема Патагония, а те са крайно недостатъчни, за да покажем всичко, което преживяхме за времето ни там, но все пак е едно леко загатване. Това, което ще намерите по-надолу е обща информация за това как стигнахме до парка Torres Del Paine и как функционира той. Оставили сме доста конкретни и надяваме се полезни съвети, които да ви послужат при бъдещо планирене.

За да стигнем до Чилийска Патагония взехме полет от Буенос Айрес до Рио Галегос, който е най-южния град в Аржентина с летище, като нашата цел беше оттам да вземем кола под наем и да стигнем до град Пунта Аренас в Чили, разположен на Магелановия проток.

Чилийците пазят много своята природа и като минавахме границата с кола имахме сериозна проверка и попълвахме декларации какво точно вкарваме в страната. В забранените продукти са плодове, зеленчуци, месо (може само пакетирана шунка, но да не е сурова).

Тук е момента да споменем, че бяхме направили доста богат пазар в Аржентина, точно преди да преминем границата и трябваше да изхвърлим (или изядем) цялата храна.  Е, имаше едно изостанало авокадо на дъното на раницата и стана голям проблем като се стигна до там, добре обученото полицейско куче да го надуши измежду целия ни багаж. За щастие се разминахме със сериозната глоба, но не правете този експеримент и вие. Идеята е да не се вкарва флора, различна от чилийската, за да не се наруши естествената екосистема.

Пристигнахме късно в Пунта Аренас и се настанихме в много уютна дървена къщичка, а отвън беше все така светло до 23:00 часа. Много странно усещане е почти да няма нощ, имайки предвид, че ние идвахме от зимното часово време, и както знаем при нас се стъмва още в 18:00 часа. Е, не се оплакваме, че спечелихме няколко часа светлина отгоре.

Ако имате малко няколко свободни часа препоръчваме да отидете до остров Магдалена в самия Магеланов проток. Там е естествен хабитат на пингвини, които свободно се разхождат из целия остров и могат да се видят на свобода. Има фериботи, които за около час и половина ще ви закарат дотам. Все пак ако времето е бурно и има много вятър пътуването не се осъществява. Цената на билетите е около 50.000 чилийски песос ( около 58 евро).

Следващите дни минаха много динамично и вълнуващо. Емоцията няма как да се опише, защото станахме свидетели на такива зашеметяващи гледки, които едва ли могат да се видят на друго място.  Всеки път, когато се озовем сред природата е един малък празник, а този беше голям.

Дисциплината и ранното ставане бяха много важни по време на дните прекарани в Торес дел Пайне и трябваше да планираме добре дневните преходи, защото някои бяха по 11-12 часа. Всяка сутрин си приготвяхме храна за из път и след това се качвахме на колата и карахме около час и половина по черен път, за да стигнем до входните станции парка и до стартовата точка на прехода. Ще има подробен разказ за отделните дневни трекинги, защото няма как да съберем всичко в една статия:)

Настаняване и транспорт

 

На следващия ден се придвижихме за около 3 часа с колата от Пунта Аренас до Пуерто Наталес, който е може би най-близкия град до Торес дел Пайне. Там си бяхме запазили хостел, защото в момента, в който започнахме да плануваме пътуването вече нямаше почти никакви свободни места за настаняване на територията на целия парк. В последствие разбрахме, че е добре да се планува най-малко 6 месеца предварително. Това е така, защото има умишлено ограничено предлагане на хотели, хижи и къмпинги, за да не се променя облика на парка.

За щастие ние си бяхме взели кола под наем и всяка сутрин ставахме много рано и пътувахме час и половина по черен път, за да стигнем до парка и до стартовата точка на прехода ни за деня. Ако няма да взимате кола под наем, може да ползвате автобусите, които си имат съответното разписание.

Организация на Национален парк Торес дел Пайне

 

В Чилийска Патагония (Torres del Paine) има 2 основни маршрута, в зависимост от времето което сте си отделили: W treck, който отнема около 3-4 дни и O (circuit) treck, който може да се направи за около 5-6 дни. Има и вариации по темата, в зависимост какво искате да видите. Ще оставим и полезни връзки с описание на маршрутите.

Полезно е да се знае, че има такса за престой в парка Торес дел Пайне, която се заплаща в 4 обособени станции и то само в брой в чилийско песо, американски долари или в евро, така че не разчитайте на кредитните или дебитните си карти. 

През високия сезон (1 октомври до 30 април), билетът за чуждестранни граждани струва CLP $21 000 ( около €27.67), а през ниския (1 май до 30 септември) CLP $11 000 (около €14.50). Билета важи 3 дни, но трябва да има печат и на задната страна. Важно е да си носите и паспортите, за да ви издадат билет. Освен входната такса, се подписва и декларация, че няма да нарушиш фауната и флората. Природата се уважава,  разбира се, и не се хвърлят никакви отпадъци, дори и органични, така че всичко в раничката по пътя, а вода си пълнехме от поточетата и рекичките, които видяхме. Интересно е, че Торес дел Пайне се посещава от около 200 000 туристи годишно, но сякаш няма и следа от тях, а природата е така непокътната.

Времето

Ако не сте правили до момента няколкодневни планински преходи може да ви се натрупа умора, защото се ходи по около 30 км. на ден, а пък времето е изключително променливо. В нашия случай стискахме палци всеки следващ ден, защото дори и по прогноза да излиза слънце за деня, времето може рязко да се смени. Това означава, че е препоръчително да сте подготвени за 4 сезона в един ден. Вълнуващо, нали! През лятото средната температура е около 11 градуса, а през зимата около нулата. Не бяхме преживявали по-силен вятър от Патагонския до момента, като често духа с над 100 м/сек. Това което от опит можем да препоръчаме е да се обличате на слоеве. Задължително е да имате термо бельо, непромокаеми панталони (дори 2 чифта), shell (непромокаемо ветроустойчиво яке), телескопични щеки, ръкавици, шапка, шал, непромокаеми обувки с Gore-Tex. Вятърът е много силен и суров, както споменахме и може да е гарниран със сняг и дъжд, преживяхме и това. Последната актуализация за времето излиза към 10 вечерта и е препоръчително да я проверявате, за да знаете какво ви очаква на следващия ден. Това беше много полезен съвет от местен хижар.

Интересно!  Денят е ужасно дълъг и се стъмва към 22 – 22:30 часа, а изгрева е доста рано – към 5:30. Все пак е лято в Южното полукълбо и се намираме близо до Южния полюс и Антарктида.

Полезно:

Транспорт в Торес дел Пайне (Тorres del Paine)  

Настаняване и маршрути

В тази статия разказваме за дневното ни приключение до Las Torres

А тук за вълнуващите гледчери Грей и Перито Морено в аржентина и Чили

 

Comments

 • Avatar

  Цвети

  Здравей, прекрасна статия. ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ИМАХТЕ ЛИ НЯКАКВИ ПРЕМЕЖДИЯ ОТНОСНО КОВИД? И КОЛКО ПО-РАНО КУПИХТЕ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ?

  22.11.2020
  reply
  • Avatar

   Дизайница

   Здравейте! Много се радваме, че ви е харесала статията ни:) Самото пътуване не се случи тази година, а предишна, затова реално нямахме премеждия относно Ковид. Но така или иначе препоръчваме да се започне подготовката за такова пътуване поне 6 месеца по-рано. Билетите като цяло са на високи цени, затова колкото по-рано, толкова по-добре. Колкото до настаняването, самите хижи, които са вътре в парка Торес дел Пайне са също доста малко на брой и много бързо се запълват местата, затова и на нас самите ни се наложи да спим извън територията на парка и всеки ден се придвижвахме с кола до изходните маршрути. На разположение сме ако можем да помогнем с още нещо:)

   16.12.2020
   reply

Leave
a comment

You don't have permission to register
X