fbpx

Дизайница

Trend Report 2018/19 >>>>>> 7 интериорни тренда в стиловете

Продължаваме пълен напред с тенденциите, като в тази статия в няколко стъпки ще се спрем на стиловете, които вълнуваха и още вълнуват 2018. А също и какво ще е продължението в стилово направление за 2019. За 2018 характерни са Japandy, Scandi-boho, Lagom и  Memphis, а ето и малко повече за тях.

 

1 I 7   J A P A N D Y  

Japandy е стил, сливащ основните идеи зад японския и скандинавски дизайн. Тук не става въпрос само за стил, а за философии на живот и обединяването им въз основа на минимализма, като това пряко свидетелства стремежа ни към ползване на толкова, колкото ни е нужно. Общ корен Japandy има с Минимализма , Лагом , Хюга и Scandenese, а за тях можете да прочете по-подробно в статиите ни отделно за всеки стил.

Japandy

 

2 I 7   S C A N D I – B O H O

Какво би ни звучало по-далечно от скандинавски стил, съчетан с бохемски? Но това е направление, което миксира прекрасно двата стила, като запазва изчистените линии от скандинавския и внася естествени елементи от бохемския. Вдъхновяващата комбинация се получава между тях и все по-често е срещана и в България. Тук търсенето на идеята, залегнала зад тенденцията според нас има корен в свободното изразяване без ограничения, разгръщането на пространствата и смесването на стилове от далечни места като свидетелство на това, че всички сме граждани на света.

Scandi Boho

 

3 I 7   L A G O M

„Не малко, не повече, а точно колкото ни е нужно“ или Лагом се обособи като една от основните стилове за 2018. Общия стремеж тук е към простотата на нещата и търсенето на най – необходимото без излишно презатрупване. А в основата на философията е достигането на равновесие или как да намериш баланса между ангажиментите и свободното време.  Прочетете повече за Лагом и интериорните му прийоми в статията ни, посветена изцяло на него.

lagom

 

4 I 7   M E M P H I S  

Мемфис или сблъсък на шарки, геометрични форми и черни очертания. А също и бунт на стила „Sharpie“ от 80-те години срещу пуританските дизайнерски теми на 70-те години. Мемфис е италианско архитектурно сдружение, създадено от Еторе Соцас през 1980 г., което проектира постмодерни мебели, тъкани, керамика, стъкло и метални предмети. Вдъхновението зад движението идва от Арт Деко и Поп Арт, включително черпи идеи и от футуристични теми от театъра.

Memphis

2019: След стиловете характерни за тази година и в логично продължение от наблюденията ни от изминалите големи интериорни изложения забелязахме, че стиловете на 70-те, Kintsugi и Wabi Sabi ще пренесат отношението към опазването на природата и в 2019.

 

5 I 7   70-те отново на Мода  

Може да се каже, че 70-те са вече тук заради Бохо стила с типичните за него ратан, цветя и мотиви. Това с което ще застъпят присъствието си през 2019 са меките тонове и обемни структури за мебелите, които са характерни за периода.

70те

 

6 I 7   Wabi Sabi  

Да намерим красотата и в несъвършенството или Wabi Sabi. Това е японска философия, в която не става въпрос за перфектните интериори, а по-скоро се цели обратното като асиметрично оформление, сурови и естествени материали и ръчно изработени продукти. Това към настоящия момент, а и за напред в световен аспект е най-търсената естетика в интериора. Може да прочетете наша подробна статия по темата Wabi Sabi.

wabi sabi

 

7 I 7   Kintsugi

Kintsugi в превод от японски означава „златен ремонт“ и е японско изкуство за ремонт на счупена керамика с лакиран прах или смесено с прахообразно злато, сребро или платина, метод, подобен на техниката maki-e. Като философия той третира разрушаването и ремонта като част от историята на даден обект, а не нещо, което да се прикрива. Kintsugi е по-скоро изкуство, насочено към декорациите в дома, но и философия на живот. Накратко – ние мечтаем един ден да имаме една идеално хармонична връзка, дълбоко изпълняваща работа, щастлив семеен живот и уважение към другите. Но животът има навика да променя плановете ни и да ни предава поредица от удари – и в общия случай всичко се изменя до основи, като ни оставя белези на някои разбити и на други безполезни вече аспекти. През вековете дзен майстори смятали, че саксиите, чашите и чиниите, които са били повредени, не трябва просто да бъдат пренебрегвани или изхвърлени. Те трябва да продължат да привличат нашето уважение и да бъдат ремонтирани с огромна грижа – този процес, символизиращ помирението с недостатъците и злополуките на времето, подсилва  основополагащите теми на Дзен. В естетиката на Дзен не се цели да се прикрият щетите, а целта е да се направят линиите красиви и силни. Скъпоценните златни вени са там, за да подчертаят, че прекъсванията притежават градивни и философски заслуги, както за съда, так и за нас самите и преживяванията ни през живота.

Kintsugi style

Можете да видите и тенденциите в интериора основани на връзката ни с природата в статията Trend Report 2018/19: 7 интериорни тенденции в търсене на природата.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X