fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Trend Report 2018/19 >>>>>> 7 интериорни тренда в стиловете

Продължаваме пълен напред с тенденциите, като в тази статия в няколко стъпки ще се спрем на стиловете, които вълнуваха и още вълнуват 2018. А също и какво ще е продължението в стилово направление за 2019. За 2018 характерни са Japandy, Scandi-boho, Lagom и  Memphis, а ето и малко повече за тях.

 

1 I 7   J A P A N D Y  

Japandy е стил, сливащ основните идеи зад японския и скандинавски дизайн. Тук не става въпрос само за стил, а за философии на живот и обединяването им въз основа на минимализма, като това пряко свидетелства стремежа ни към ползване на толкова, колкото ни е нужно. Общ корен Japandy има с Минимализма , Лагом , Хюга и Scandenese, а за тях можете да прочете по-подробно в статиите ни отделно за всеки стил.

Japandy

 

2 I 7   S C A N D I – B O H O

Какво би ни звучало по-далечно от скандинавски стил, съчетан с бохемски? Но това е направление, което миксира прекрасно двата стила, като запазва изчистените линии от скандинавския и внася естествени елементи от бохемския. Вдъхновяващата комбинация се получава между тях и все по-често е срещана и в България. Тук търсенето на идеята, залегнала зад тенденцията според нас има корен в свободното изразяване без ограничения, разгръщането на пространствата и смесването на стилове от далечни места като свидетелство на това, че всички сме граждани на света.

Scandi Boho

 

3 I 7   L A G O M

„Не малко, не повече, а точно колкото ни е нужно“ или Лагом се обособи като една от основните стилове за 2018. Общия стремеж тук е към простотата на нещата и търсенето на най – необходимото без излишно презатрупване. А в основата на философията е достигането на равновесие или как да намериш баланса между ангажиментите и свободното време.  Прочетете повече за Лагом и интериорните му прийоми в статията ни, посветена изцяло на него.

lagom

 

4 I 7   M E M P H I S  

Мемфис или сблъсък на шарки, геометрични форми и черни очертания. А също и бунт на стила „Sharpie“ от 80-те години срещу пуританските дизайнерски теми на 70-те години. Мемфис е италианско архитектурно сдружение, създадено от Еторе Соцас през 1980 г., което проектира постмодерни мебели, тъкани, керамика, стъкло и метални предмети. Вдъхновението зад движението идва от Арт Деко и Поп Арт, включително черпи идеи и от футуристични теми от театъра.

Memphis

2019: След стиловете характерни за тази година и в логично продължение от наблюденията ни от изминалите големи интериорни изложения забелязахме, че стиловете на 70-те, Kintsugi и Wabi Sabi ще пренесат отношението към опазването на природата и в 2019.

 

5 I 7   70-те отново на Мода  

Може да се каже, че 70-те са вече тук заради Бохо стила с типичните за него ратан, цветя и мотиви. Това с което ще застъпят присъствието си през 2019 са меките тонове и обемни структури за мебелите, които са характерни за периода.

70те

 

6 I 7   Wabi Sabi  

Да намерим красотата и в несъвършенството или Wabi Sabi. Това е японска философия, в която не става въпрос за перфектните интериори, а по-скоро се цели обратното като асиметрично оформление, сурови и естествени материали и ръчно изработени продукти. Това към настоящия момент, а и за напред в световен аспект е най-търсената естетика в интериора. Може да прочетете наша подробна статия по темата Wabi Sabi.

wabi sabi

 

7 I 7   Kintsugi

Kintsugi в превод от японски означава „златен ремонт“ и е японско изкуство за ремонт на счупена керамика с лакиран прах или смесено с прахообразно злато, сребро или платина, метод, подобен на техниката maki-e. Като философия той третира разрушаването и ремонта като част от историята на даден обект, а не нещо, което да се прикрива. Kintsugi е по-скоро изкуство, насочено към декорациите в дома, но и философия на живот. Накратко – ние мечтаем един ден да имаме една идеално хармонична връзка, дълбоко изпълняваща работа, щастлив семеен живот и уважение към другите. Но животът има навика да променя плановете ни и да ни предава поредица от удари – и в общия случай всичко се изменя до основи, като ни оставя белези на някои разбити и на други безполезни вече аспекти. През вековете дзен майстори смятали, че саксиите, чашите и чиниите, които са били повредени, не трябва просто да бъдат пренебрегвани или изхвърлени. Те трябва да продължат да привличат нашето уважение и да бъдат ремонтирани с огромна грижа – този процес, символизиращ помирението с недостатъците и злополуките на времето, подсилва  основополагащите теми на Дзен. В естетиката на Дзен не се цели да се прикрият щетите, а целта е да се направят линиите красиви и силни. Скъпоценните златни вени са там, за да подчертаят, че прекъсванията притежават градивни и философски заслуги, както за съда, так и за нас самите и преживяванията ни през живота.

Kintsugi style

Можете да видите и тенденциите в интериора основани на връзката ни с природата в статията Trend Report 2018/19: 7 интериорни тенденции в търсене на природата.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X