fbpx

Дизайница

1

Trend Report 2018/19 >>>>>> Тенденции в цветовете

Тенденциите в цветовете отразяват проекцията на социалния етап, в които се намираме. В кратко резюме ще се спрем на цветовете на 2018, а после и на идната 2019.

 

1 I 2018   M A R R S G R E E N

Нюанс на зелено, определен за любим цвят за 2017 след проучване. Цветът за пръв път е представен от Ани Марс, вдъхновена за него от реката Тей и така това тъмно зелено става известно под името Marrs Green. Цвят на миналата година става след анкета, в която 30 000 от над 100 държави са гласували за него. И така вълната на Marrs Green се пренесе и усети още по-силно през 2018.

Marrsgreen

 

2 I 2018   M I L L E N N I A L   P I N K

Още известен като Tumblr Pink или Scandi Pink, това е тонирана и по-мека версия на “Барби” розовото. Тренда властва от няколко години. За цветовете на 2019 можете да прочетете повече в статията ни прогноза – Interior Trends 2019 >>> ПАСТЕЛНИТЕ ЦВЕТОВЕ СА НОВИТЕ НЕУТРАЛНИ.

Millennial Pink

 

3 I 2018   UNICORN TREND  

Вижда ли ли сте някога еднорог? Дори и да няма как това да се случи, то този цвят или ефект вече ни залива като принтове, мотиви, върху декорации, по дрехите ни и отвсякъде. Неслучайно са един след друг с Millenial Pink, защото стъпва на общо съставни нюанси на розовото 😉

Unicorn

 

4 I 2018   G R E I G E

Неутрално като сивото, но не толкова студено като него. Топло като бежовото, но не толкова топло като него. GREIGE или смесицата между тях е перфектният среден тон, на които можем да се спрем докато се чудим на кой неутрален цвят да заложим за доминиращ, а и лесно се съчетава с всички останали цветове.

Greige

 

5 I 2018   Интензивно синьо  

От „Klein Blue“ през „Pantone Marina“ до „Frakta Ikea blue“. Сините са главният герой на цветовите тенденции, в светли и силни нюанси.

Intensive Blue

 

6 I 2018   T O N E – O N – T O N E   

„Тон в тон“ тенденцията е обратното на идеята за контраста. Избира се един основен цвят за стаята например, а оттам мебелите и декорациите са в различни нюанси на същия този цвят. Това е един от любимите ни похвати за тази и миналата година. Стига да си имаме любим цвят сме готови да творим и да се развихрим.

Tone on tone

 

7 I 2018   V I O L E T

Лилавите нюанси популярни през 80-те години сега отново са на власт, връщането към тренда дължим на Pantone и цвета, определен от тях за цвят на 2018 или Ultra Violet. Лилавите се разпростират от модата, през декорациите, десените и до стени в лилаво. Така че смело напред за запалените по цвета!

 

8 I 2018   D A R K

След годините на всичко в бяло е ред на тъмните нюанси, на който е по вкус да действа със замах 😉

Dark

 

Сега е време за тенденциите в цветовете за 2019 >>

 

1 I 2019 Living Coral by Pantone

След разходката в мистериите на космоса с Ultra Violet през 2018 >> Pantone се потопи дълбоко до недрата на Земята и океана, като определи за цвят на 2019 Living Coral. И както знаем определянето му за цвят на годината е основано на множество фактори като социално-икономически условия, модни тенденции, нови технологии, както и нови тенденции в сферата на живота, изкуството, музиката, пътуванията и социалните медии. Pantone обосновават цвета на 2019 като казват: „Кораловите рифове, както знаем са източник на препитание и подслон за морския живот, а жизнерадостния, но мек Pantone 16-1546 или Living Coral ни прегръща с препратката си за топлина и храната на дълбините, за да ни осигури комфорт и пластичност в непрекъснато променящата се среда“. Според тях е подходящото време да се обърнем към природата и нейните красиви цветове. И така да приветстваме Living Coral – цвета на надеждата за 2019!

Living Coral

 

2 I 2019   Пастелни цветове  

Пастелните цветове като на млечния сладолед са топ тенденденция за 2019. Не само за аксесоарите, а по-скоро дори в замяна на традиционните цветове като бяло, сиво, бежово или по-точно може да се каже, че те ще играят ролята на новите неутрални.

Pastels

 

3 I 2019   BEIGE

Доминантното бяло на стените в стила на скандинавския дизайн е заменено освен от пастелните тонове и от бежовото. По време на Стокхолм дизайн седмицата се забелязваха навсякъде различни съчетания и конфигурации с бежово.

Beige

 

4 I 2019  Шоколад  

Шоколадово кафявото заедно с всички зелени и блестящи цветове са топ за сезона и още едно потвърждение за завръщането и на 70-те години в интериора.

 

5 I 2019   Венецианско червено

В исторически план, венецианското червено е често използвано в италианските ренесансови картини. Това е ярък и смел оттенък на червеното често срещан, като акцент между неутрални декорации заедно с бургундско червено.

червено

 

6 I 2019   Прасковено оранжево

Може да се каже, че оранжевото навлиза с пълна сила, но дали ще замести розовото – скоро ще разберем.

Orange Peach

 

7 I 2020   Neo mint

Последният цвят, който ще разгледаме е със стъпка напред към тенденциите за 2020. WGSN (компания за прогнозиране и анализ на тенденциите) разкри, че през 2020 в света на модата и интериора ще доминира пастелният нюанс на зеленото „neo mint“. Според WGSN– „нео-ментата“ е неутрален по пол цвят и още е „окисляващ, свеж тон, който съчетава науката и технологиите с природата“. И „той/тя/то“ точно се явява като прекрасен завършек за статията ни за трендовете в цветовете, тъй като се върнахме до природата и етапа на технологично развитие, в който се намираме, а нео-минт е доказателство за възможното съчетаване и работа между тях в хармония!

Neo mint

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X