fbpx

Дизайница

2

Trend Report 2018/19 >>>>>> Тенденции в декора

В последната ни статия от серията за тенденциите, които изпращат 2018 и продължават в 2019 ще се спрем на декора. Като условно ги разделяме в три подгрупи: материали, мотиви и форми и декорации. В заключение на прогнозата ни за следващата година, основана на изминалите интериорни изложения можем да кажем, че определено се чете по-голяма заинтересованост към природата оттам употребата на все повече естествени материали и вдъхновения за декора именно от нея.

Материали

 

1 I 12   W I C K E R + R A T T A N   

Бохемския стил щурмува и 2018-та с характерните за него декорации и мебели от ратан. А съчетанието им ще продължи да се развива и през 2019.

1 Wicker Rattan

2 I 12   T E R R A Z Z O

В исторически план мозайката преди се е състояла от малки парченца камък, разпръснати в бетона. Но днес със завръщането и като актуална тенденция има промяна в това, че съставните й части са по-големи, на по-големи разстояния, достигащи забележителен графичен ефект.

2 Terrazzo

3 I 12   Jesmonite  

Jesmonite е изобретен  за пръв път през 1984 г. като алтернатива на бетона. Сега Jesmonite е един от най-популярните материали сред дизайнерите, благодарение на завръщането на ефекта на мозайката в световните тенденции. С него се работи лесно и бързо при нормални условия, като същевременно е удобен за направата на декоративни малки елементи, които иначе са сложни за направа от бетон или мозайка по традиционния начин.

3 Jesmonite

4 I 12   Стъклени блокчета

Говорили сме за завръщането на стъклените тухлички, но пак ще ги споменем. Дълго време бяха извън тенденциите, но сега с навлизането на грубите, незавършени финиши и видимия цимент отново се вписват прекрасно и ще ги гледаме доста близките години.

4 Glass Blocks

5 I 12   Злато и Месинг

Металните акценти като злато и месинг все още са на мода. Това се застъпва от особено от популярното в момента японско изкуство „Kintsugi“, което превръща счупеното на вазата в красив ефект чрез добавянето единствено на златисти стави на мястото на пукнатините. За Kintsugi можете да прочетете повече в статията ни за тенденциите в стиловете за 2018/19.

5 Gold and Brass

 

Мотиви и форми

 

6 I 12   PATTERN

Мотиви и шарки всякакви! Геометрични шарки миксирани с винтидж, пъстроцветни, тропически, абстрактни и етнически мотиви. Абсолютна свобода в избора и съчетанието такова, каквото ни харесва най-много. Това според нас показва колко по-отворени сме за различни съчетания и колко малък е света за нас, също и как всеки е способен да пресъздаде вкъщи кътче с тематика, откъдето пожелае!

6 Pattern

7 I 12   L A Y E R I N G   

През 2018 се наблюдава наслагването на слоеве от платове, материали и текстури от един и същ характер.

7 Layering

8 I 12   Естествени природни краски  

Дизайнерите са вдъхновени от природата и от скалните образувания, които се превръщат в нови цветни органични текстури в мебелите, керамиката и текстилът.

8 Естествени природни краски

9 I 12   C O L O R    B L O C K

Това са цветни блокове все едно част от геометрична задача в пастелни цветове и с линеарни прорези. Служат като съвременник на обшивките и са част от декора.

9 Color Blocks

 

Декорации

 

10 I 12  Органични форми  

Като реакция на стила Мемфис и строгите линеарни геометричните тенденции, които виждаме през последните години – марките и дизайнерите работят все повече и повече изследвайки нови дизайни с много органични и неправилни форми.

10 Organic forms

11 I 12   Облачни мебели от вълна

Изживяването на седемдесетте години връща обратно в тенденциите флоралните мотиви, естествените тъкани и килими. Вълнените финиши добавят нов комфорт и текстура на столовете и диваните ни.

11 Облачни мебели

12 I 12   Килими като картини

Килимите не са само за подови настилки вече, а са доста често в ролята на нов декоративен елемент особено за стените, като със съвременните си сюжетите служат като картини. Последните килими включват геометрични модели и абстрактни форми.

12 Килими на стената

Leave
a comment

You don't have permission to register
X