fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

ecological-paint

В избор на латекс за дома

От доста време получаваме запитвания за избор на по-екологичен латекс за дома. 

Вече сме разказвали за летливите органични съединения, техните вреди, и как може да ги намалим в дома си. Но сега ще обърнем специално внимание на ЛОС в латексовите бои. 

Опитахме се да сравним няколко различни марки латекс, които се предлагат на пазара у нас, и ще разкажем за проучването ни по темата. 

Изказваме личното си мнение и впечатление, то не е спонсорирано и не е с претенции за изчерпателност 🙂 


екологичен латекс за стени

Малко предистория >>> От 2017г Европейският съюз налага мярка за намаляване на летливите органични вещества (VOC) в боите за вътрешна употреба, като точното допустимо количество зависи от вида боя, дали е мат, сатен, гланц, дали е оцветена и т.н. За това решихме да сравняваме един тип латекс – на водна основа, бял цвят с матов ефект, с възможност за почистване, за да сравняваме все пак сравними показатели. 

На пазара при стандартните латекси, които се предлагат, почти няма интериорна боя без летливи съединения. Изключение правят латексите на Бенджамин Мур, които имат създадена собствена технология и за оцветяването на боите, при което също запазват нулевото ниво на VOC. При повечето стандартни латекси цветните варианти са с в пъти по-високи нива на VOC, отколкото бялата. Цената на латекса Бенджамин Мур е по-висока от средната и не толкова масово достъпна за повечето хора, за това решихме да тестваме някои от по-популярните и достъпни ценово латекси в България. 


Изискването за максимално допустимо количество на летливи съединения за този тип боя (бяла, устойчива на почистване, с матов ефект) е то да бъде <30g/l. 

Ето кои марки проверихме и сравнихме:

– Fluger Flutex 10 – 10g/l от 30g/l

– Fluger Flutex 4 – до 2,5g/l

– Oikos Super Mat – 25g/l

– Vivechrom Neopal Eco Mat  – 12g/l, 

– Vivechrom Neopal Ultra Resist (Mat) – макс 10g/l

– Levi’s Muur Mat – max 30g/l

– Леко Оргахим – max 30g/l

– Jupol – <1g/l

*Информацията е извадена от спецификациите, които предоставят официалните сайтове на производителите.


 

Направихме и няколко проби на място с част от латексите, за да видим как стоят нанесени на стената и колко лесно се почистват с мокър парцал. 

 

Финално се спираме на латекс Jupol – изглежда добре при нанасяне на стената, а също е с най-малко летливи органични съединения, което също ни грабна. Не сме работили до сега с него, но ще го използваме за последния ни проект и ще споделим след това впечатления 🙂 

Съвремието ни е предоставило удобството да имаме боя, която да може лесно да се мие, да се тонира в хиляди различни цветове, да изсъхва бързо и лесно да се нанася, ноооо за жалост това е за сметка на химичното съдържание в тях, което не е най-безопасното за здравето ни и природата. 

Но да не завършваме много черногледо – съществуват и по-екологични алтернативи от масовите латекси, разбира се, например боите на варова основа и глинените мазилки (ще разкажем скоро и за тях). Не случайно нашите баби и дядовци са ги използвали масово в строителството на старите български домове ;).

И да не забравяме, че ЛОС освен в боите за стени се отдават и от много други елементи на интериора – мебели, текстил и т.н и е важно да сме информирани и да взимаме информирани решения, за да подобряваме качеството на средата около нас 🙂

Ваша Дизайница

Leave
a comment

You don't have permission to register
X