fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

29 Valencia 2

Valencia City Guide #02

Дойде време да разкажем и за същинската част от нашето Валенсианско прекарване. Ноемврийското време беше чудесно, а на нас ни се искаше да не сме си взимали палтата.

Ще ви разкажем за нашите любими зони от града, като спестяваме информацията за Стария Град (Ciudad Vella), тъй като на него му е отдавано доста внимание до сега. Ние искахме да усетим града откъм по-цветните и артистични квартали като започнахме от Russafa и El Carmen.

El Carmen – така изрисувано и графитено…

Изненедващо, El Carmen , един от най-популярните и алтернативни квартали във Валенсия, е успял да запази своя дух и автентичност, въпреки централното си местоположение. Намира се в центъра на Стария Град и определено стана едно от любимите ни места.  Кварталът е позападнал и излъскан, но нас ни завладя атмосферата и свободата, която човек изпитва, разхождайки се по изрисуваните му улици.

Две от най-добрите места да започнете вечерта там са Baja Street и La Plaza del Negrito. Просто го направете, и ще видите какво имаме в предвид. По улиците на El Carmen има всевъзможни барчета наредени едно до друго, които отварят по-късно от обикновено, така че определено ще имате време да ги разучите.

Няма как да не стане време и за това вкусно местно удоволствие наречено тапас;) За късмет едно от най добрите местенца се намира в квартала – La Tapeta del Carmen, затова най-добре да минете оттам преди обиколките по барчетата.

Ruzafa

Ако не искате да се натъквате на прекалено много туристи (точно като вас 😉 ) ви препоръчваме да се запътите към небезизвестният квартал Ruzafa.

Кварталът регенерира в последните години и сега е една от най-нашумелите зони. Преди години не малка част от улиците са били опасни и местните са избягвали зоната, докато днес можем да ви кажем от собствен опит, че атмосферата е завладяваща и заслужава да му се обърне подобаващо внимание! За около десетилетие Ruzafa се е превърнал от пропаднал квартал, в мястото където се случват много неща.

Трансформацията е тотална и приканваме повече градове да вземат този пример;) Сградите са реновирани, а по улиците са се оформили пешеходни пътеки, велосипедни алеи, както и се е обособило пространство за много барчета, ресторантчета и кафененца, на които се насладихме. Като цяло oбстановката е много социална и задушевна.

Пазари

Препоръчваме ви да посетите местния пазар – Mercato de Ruzafa, построен още през 50-те години, където определено е раят за любителите на храна. Може да се намери всичко, особено се набляга на свежите сезонни плодове и зеленчуци, занаятчийски испански сирена, всякакви видове морски дарове, които можете да си представите и др.

Ако случайно попаднете във Валенсия за уикенда, горещо препоръчваме да се отбиете на неделния пазар – El Patio De Ruzafa  (Calle Literato Azorin 13), отворен от 10 до 15 часа. Освен свежите местни продукти по сергиите има готова за хапване паеля, организират се тематични уъркшопи, има живи изпълнения на музиканти и като цяло обстановката е доста арт с елементи на алтернативно и хипстърско звучене. Нас ни зареди положително и затова ви приканваме да си сложите тази спирка в графика.

Да пием по нещо в Ruzafa

 Ruzafa е пълен със супер яките кафенца-местенца, като ние скачахме от едно на друго, защото всяко носи нещо различно. Обичаме да разглеждаме не само менютата, а и интериорните и дизайн моменти, които са в изобилие там.

Много харесахме Cafe Ubik,  кафе-книжарница , където можеш, както да закусваш, така и да почетеш, или просто да размениш някоя книга. То се счита и за “виновникът” за Ренесанса на зоната със своя бохемски дух, жива музика, уъркшопи и естествено крафт бира. Така че има за какво да му хвърлите едно око;)

Друго любимо местенце ни стана Jardin Urbano, което е препълнено с растения и зеленина. Чувствахме се като в мини джунгла и усещането ни хареса.

Да хапнем по нещо

Паелята е едно наистина валенсиянско ястие и не пропускайте да я опитате именно там, защото това е и родното и място, а след това се е пръснала и в останалата част на Испания;) За испанците паелята означава много неща в едно, не е просто вкусна храна. Тя символизира семейството, приятелите, социализирането и изобщо идеята за споделянето. Запомнете, че паелята се хапва само през деня от местните, но пък ако ви се прияде за вечеря (както беше при нас), веднага ще разберат, че сте турист;) Пробвайте Asador Coco Pazzo и La Maja. Ако искате да следвате местните ритуали за десерт си хапнете така известните и вкуси chocolate con churros. Посетете също така La mas Bonita, намира се на главната улица Calle De Cadiz и е пълно с всевъзможни вкусотийки – сладки, солени, местни, месни, вегански и каквито ви дойдат на ум.

За дизайн любителите

В Рузафа има изобилие от винтидж магазинчета, като например Kauf  на Calle De Cadiz,  а нас ни привлече дизайн пространството Gnomo , което се намира на ул. Carrer de Cuba, 32. Това е концептуален магазин с оригинални дизайнерски предмети, поп арт постери, тениски с оригинални принтове и какво ли още не.

За тези, които се интересуват от местните артисти могат да се отбият в Sporting Club Russafa, където стар боксъорски клуб се е превърнал в ко-уъркинг пространсво на 10-тина артиста от различни сфери. Ако сте любопитни ще се натъкнете на творческия хаос, който изпълва пространството  и дори можете да се поговорите с някои от артистите.

The Urban Park

Време е за колела! Благодарение на колелата, които наехме, успяхме да видим голяма част от града въртейки педалите. Той е разделен на две части от р. Турия, но едва ли ще видите нейните води, тъй като през 50-те години е имало сериозно наводнение и дори някои зони на града са били потънали във вода до 3 метра.

Сега коритото на реката е трансформирано в прекрасен градски парк, който е перфектен за обиколка с колело и е най-големият в Европа, а по наше мнение и един от най-красивите.

Наехме си колелата в зоната между Рузафа и парка и се насочихме към творението на архитектът Сантяго Калатрава – City of Arts and Sciences.

Футуристичният Град на Изкуствата и Науките е зашеметяващ и сякаш човек попада на друго място. Състои се от различни по функция сгради като паркове и градини, 3D кино, мини воден свят и др. Ние направихме обиколка с колелата на цялата зона, насладихме се на красивите водни басейни, обграждащи сградите, които, както разбрахме могат да се източат много бързо и се превръщат в обширни площи за концерти и събития, а дори и конни представления.

Посетихме и аквариума, който се намира непосредствено до Градът на Изкуствата и Науките, но ако трябва да сме честни препоръчваме повече Биопаркът (Зоогическата градина), в сравнение с аквариума.

След обиколката се отправихме към плажа, продължавайки да въртим педалите. Толкова се бяхме захласнали в това въртене, че незнайно как се бяхме озовали в неурбанизирани и крайно неприветливи райони. Доста време ни отне да излезнем от тази индустриална зона и тотално неприспособена за колоездачи като нас. След около час – два лутане по пътищата ни упътиха и поехме отново към плажа.

Кварталът край плажа La Malva-Rosa е доста симпатичен и цветен, и само можехме да си представим как е в летните месеци. Като за ноември само се поразходихме по широката плажна ивица  и навръщане избрахме правилния път 😉

Има още за споделяне, разбира се, но засега толкова, а следващата номадска статия ще е за една съседска на Испания страна. Сетихте ли се вече?

Leave
a comment

You don't have permission to register
X