fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Вълната в интериора и дома

интериор-детска-стая-вълнени-материали-палатка-детско-легло-килим-матрак-вълна-завивка-картини-възглавница-designitsa.bg

Не веднъж сме разказвали за ползите от естествените материали в дома. Днес ще насочим поглед към вълната – материал с много приложения, който е традиционен за българския бит и култура. Още в миналото прадедите ни са използвали вълната с различни приложения – за дрехи, килими, завивки, та дори за изработка на палатки, заради влагоустойчивата и функция.

Днес с радост наблюдаваме как този традиционен материал с широко приложение се завръща отново в дома и то под различни форми. 

Какви са предимствата и какво прави вълната предпочитан материал за дома и интериора?

стадо-овце-designitsa.bg

Photo: Jonathan Borba

  • Естествен материал – напълно естествен материал, биоразградим, за чиято употреба не е необходимо допълнително третиране с химикали
  • Дишащ – благодарение на структурата на вълната тя е изключително дишаща материя, предпазваща от спарване
  • Влагорегулиращ материал- вълната отблъсква водата, в същото време абсорбира влагата и така регулира телесната температура
  • Терморегулиращ материал – вълната регулира телесната температура, като държи топло през зимата, а прохладно през лятото
  • Антистатичен – не задържа статично електричество, съответно домашен прах
  • Антибактериален, антимикробен и хипоалергенен материал – вълната има влагоустойчиво свойство и не позволява задържането на влага и развиването на различни микроорганизми, в това число и домашни акари, които са най-честият причинител на астма или други здравословни проблеми. Подходящ материал е за хора с алергии или непоносимост към химия
  • Не се третира с химикали, без ЛОС – не е необходима изкуствена третировка на материала и не излъчва летливи органични съединения в дома
  • Местен материал – традиционен материал, познат и наличен от векове у нас
  • Дълговечен и здрав – изключителната здравина на вълненото влакно го прави предпочитан материал. Влакното може да се огъне 20 000 пъти преди да се счупи, за разлика от памука, който се чупи при 3200 пъти огъване. 
  • Огнеустойчив – вълната има свойството да не пламва и да не се топи – тя забавя горенето и предпазва от разпространението на пламъка. Това и свойство е предпоставка да не се използват допълнителни химии за забавяне на горенето.

Как да използваме вълна в интериора?

В съвременния живот все по-често наблюдаваме завръщането на вълната в дома и интериора. Най-често я срещаме под формата на завивки, матраци и възглавници. Специфичните и свойства като антибактериалност, добра терморегулация, влагорегулация и здравина, я правят много подходящ материал за продукти за съня. Знаем, че прекарваме 1/3 от денонощието в сън и е важно да си осигурим възможно най-благоприятна и здравословна среда за този процес.

интериор-кът-за-четене-деца-скачат-възглавници-килим-прозорец-щори-вълна-designitsa.bg

Photo: Home of Wool

Друго разпространено приложение на вълната срещаме при килими – отдавна познато приложение у нас, с многогодишни традиции. Топлоизолационните и качества, здравината, антистатичността и уюта, който създава вълната, я правят предпочитана за покритие на пода. Използвайки традиционните методи за изработка, днес с радост можем да внесем и съвременни интериорни решения чрез вълнения килим у дома. 

А защо не и лампи? Единствено идеите и въображението са лимита в приложенията на вълната. Съществуват и лампи направени от вълна, така че сме в очакване на още изненади от този толкова впечатляващ материал.

Къде в България да намерим качествени продукти от вълна?

Днес ще разкажем за един български бранд, който умело създава продукти от 100% естествени материали, и главно от вълна – Home of Wool. Познаваме бранда от преди няколко години, когато се наложи да проучим за по-здравословна и екологична алтернатива на матраците, тъй като една от нас Дизайниците очакваше бебче и като всяка майка искаше най-доброто за новото човече. 

Изключително много ни грабна тяхната философия, техните ценности и вниманието, което влагат в производството на продуктите си. И така в търсене на най-добрия, чист и екологичен матрак, се запознахме по-подробно с работата на Home of Wool.

вълнен-матрак-шиене-капитониране-игла-конци-designitsa.bg

Home of Wool е българска компания за производство на матраци, завивки, възглавници и др. продукти за здравословен и качествен сън за малки и големи. В производството използват изцяло естествени материали, които не са обработени с химикали, в най-чист и натурален вид. За пълнеж на продуктите залагат на българска вълна, която те лично обработват механично, без употребата на химия. Всички платове, които използват, са също от естествени материали – вълна, памук, лен, коприна, като по-голямата част са с български произход. Всички продукти са ръчно направени в работилницата им в София с много любов и старание, което се открива в детайла и прецизността на продуктите. 

Историята им започва преди години, когато основателката Росица се сблъсква със здравословен проблем при детенцето си. Това налага да създадат нов дом за семейството, направен изцяло от естествени материали, който да елиминира вредните въздействия на химикали и токсини в заобикалящата ги среда. В процеса откриват липсата на матраци и мека мебел, направени от естествени материали и решават сами да си ги изработят – от вълна. Както не веднъж сме споменавали, наличието на химикали в строителните материали, мебелите, индустриалните текстили и т.н. създават нездравословна среда и са предпоставка за развиването или обострянето на здравословни проблеми. Благодарение на така изчистената среда, която са създали в дома си, детенцето им преодолява проблема и алергиите изчезват. Това дава стимул на Росица да продължи да развива идеята за продукти за сън от естествени материали, които да помагат и на други хора с подобен проблем. В този дух Home of Wool продължава и до днес 🙂

 

Освен фокуса на компанията върху натуралния произход на материалите, друг техен приоритет е да бъдат внимателни към природата, намалявайки отпадъка. На първо място фактът, че матрака е направен изцяло от вълна и естествени материали го прави много по-дълговечен спрямо масовите на пазара. Един вълнен матрак може да ни служи 50 или дори повече години, в сравнение с 10 години живот за стандартните такива. Естествените материали не замърсяват природата с химикали или микропластмаса, за разлика от конвенционалните матраци, които са много трудно, почти невъзможно да бъдат рециклирани или разградени. В работата си се стараят да оптимизират и отпадъците от платовете, като остатъците след кроенето използват за други по-малки продукти като възглавници и детски продукти. А имат и серия матраци Zero Waste, в които също влагат остатъчни парчета от платовете. 

Разбирате, че няма как да не са ни на сърце 🙂 С радост приветстваме такива брандове, и с удоволствие ги препоръчваме. В случая продуктите им са лично изпитани от нас и една малка девойка спи на вълнения си матрак вече почти 2 години.

Повече за Home of Wool може да откриете тук на сайта им, а с промокод Designitsa да използвате 10% отстъпка от продуктите им. 

____________

Тази статия е изготвена в партньорство с Home of Wool и е част от рубриката ни Екологично в интериора, в която представяме добри, здравословни и устойчиви решения и брандове за дома и интериора. Споделеното мнение е лично наше в следствие на тестване и употреба на продуктите. 

 

Вечно търсещи, Ваши Дизайници 🙂

 

Leave
a comment

You don't have permission to register
X