fbpx

Wabi-Sabi или да прегърнем несъвършенствата

Какво е Wabi-Sabi?

След посветените години на движенията Lagom и Hygge идва ред на Wabi-Sabi. Той е най-влиятелния стил за 2018. Wabi-sabi е японска философия, която се среща от 15-ти век. Зараждането му е в реакцията на доминиращите тенденции по това време, които разчитат в голяма степен на прекомерното орнаментиране, разточителност и използване на редки материали. В контраст на общите нагласи тогава Wabi-Sabi застава зад откриването на красотата в несъвършенството, което може да се каже, че важи с пълна сила и в наши дни. Идеологията стъпва върху индивидуалното преживяване на всеки и формирането на дълбока връзка със земята и насладата от обикновените удоволствия от живота. Преди всичко тя се фокусира върху разпознаването на важността на автентичността и стремежа да останем такива във всички аспекти на живота. Има общ корен с идеите зад Минимализма, Lagom и Zero Waste. Стила започна да влияе по глобално през изминалите няколко години, но за 2018 ще е доминиращ. Също присъства в съчетания с други стилове, като най-известната негова комбинация е със Скандинавския стил, наречен още Japandi.

За някои, Wabi-Sabi е по-скоро начин на живот, отколкото тенденция в дизайна. Става въпрос за приемането на нещата, каквито са, в противовес на това да прекарваме времето си, като желаем и се целим към нещо по-добро, не обръщайки внимание на настоящия момент. Философията ни учи как да прекроим не външните обстоятелства, а себе си и фокуса си към това да откриваме позитивите и в ситуациите, които не са съвършени.

Да използваме естествени материали

Тъй като голяма част от Wabi-Sabi се свързва със земята, не е изненадващо, че тази тенденция в дизайна на интериора се основава на използването на естествени материали. Стила дава свобода на личното усещане, изява и вкус. Например, ако сте почитатели на Скандинавския стил може да изградите своя дизайн на основата на светла дъвесина, или ако сте симпатизанти на Средиземноморския, може да включите в решението си повече теракот.

Независимо от материалите, които използвате – автентичността е ключовия момент! Подборът на мебели и материали в стил Wabi-Sabi застава зад местното занаятчийство и като цяло всичко, което може да се намери на ръка разстояние 😉

Wabi-Sabi принцип:

„Да не усложняваме“

Щом разполагаме с дизайнерските си елементи от решаващо значение е да помислим как да сглобим всички парчета. В Wabi-Sabi простотата е другата ключова дума! Основно е да позволим на отделните елементи да изпъкнат и да заблестят в пространството със своята индивидуалност. Друг характерен аспект е да вкараме колкото можем повече природа в дома си като завършващ акорд на композицията. Функционалните елементи са фокусната точка на стила. Стаята се изгражда около мебелите, а не обратното и също така Wabi-Sabi приом е да оставим много свободно пространство около тях. Когато сме готови за аксесоарите, нужно е да обърнем специално внимание на елементи, които имат функционална цел. Декоративните купи и подноси са винаги добър избор, както и стайните растения, които могат да добавят свежест. Отправно е фриволната, свободна концепция на оформлението, така както ни идва от вътре и ни вдъхновява да се развихрим в собствения си дом!

Да прегърнем несъвършенствата

Обикновено при довършителни работи в интериорния дизайн, говорим за това как да го накараме да изглежда завършен или как да му се даде професионално оформен завършек. В този случай обаче стремежа е точно към обратното, защото Wabi-Sabi е замислен с идеята да представя красотата в съществуващите несъвършенства. Ако стила ви е спечелил, имайки предвид всичко до тук, нека без колебания да оставим грубия финиш за акцент!

Скоро сте счупили любимата си декоративна ваза? Ами залепете я обратно и се чувствайте свободни да й дадете подобаващо място или дори главна роля в интериорната ви Wabi-Sabi композиция. Сред съкровищата на тавана ви се е скрило старо, разскърцано легло? Wabi-Sabi има разрешение – да го наречем „изкусно раздвижено“ и да му вдънем нов живот, претворявайки празната си гостна с него. Има обаче едно „НО“, че има разлика между прегръщането на същността на Wabi-Sabi и изгубването на дизайна в ежедневния еклектичен хаос. Къде е точната граница вече се определя от личното ни изживяване със стила, но да не забравяме, че естетическия избор винаги остава в устрем към една обща хегемония!

Тенденциите в дизайна могат да идват от различни места, в този случай имаме японска философия от 15-ти век, на която да благодарим, че донесе компонентите на Wabi-Sabi до наши дни. В нашето съзнание през 2018 на фокус са прегръщането на несъвършенствата и личната автентичност, правейки тенденцията на Wabi-Sabi от особено значение за интериора и живота ни особено в този момент. Wabi-Sabi за нас е поредна нужна промяна в дома и съзнанието ни, а на вас допадна ли ви?

Leave a Comment