fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

8 Wabi Sabi

Wabi-Sabi или да прегърнем несъвършенствата

Какво е Wabi-Sabi?

След посветените години на движенията Lagom и Hygge идва ред на Wabi-Sabi. Той е най-влиятелния стил за 2018. Wabi-sabi е японска философия, която се среща от 15-ти век. Зараждането му е в реакцията на доминиращите тенденции по това време, които разчитат в голяма степен на прекомерното орнаментиране, разточителност и използване на редки материали. В контраст на общите нагласи тогава Wabi-Sabi застава зад откриването на красотата в несъвършенството, което може да се каже, че важи с пълна сила и в наши дни. Идеологията стъпва върху индивидуалното преживяване на всеки и формирането на дълбока връзка със земята и насладата от обикновените удоволствия от живота. Преди всичко тя се фокусира върху разпознаването на важността на автентичността и стремежа да останем такива във всички аспекти на живота. Има общ корен с идеите зад Минимализма, Lagom и Zero Waste. Стила започна да влияе по глобално през изминалите няколко години, но за 2018 ще е доминиращ. Също присъства в съчетания с други стилове, като най-известната негова комбинация е със Скандинавския стил, наречен още Japandi.

За някои, Wabi-Sabi е по-скоро начин на живот, отколкото тенденция в дизайна. Става въпрос за приемането на нещата, каквито са, в противовес на това да прекарваме времето си, като желаем и се целим към нещо по-добро, не обръщайки внимание на настоящия момент. Философията ни учи как да прекроим не външните обстоятелства, а себе си и фокуса си към това да откриваме позитивите и в ситуациите, които не са съвършени.

Да използваме естествени материали

Тъй като голяма част от Wabi-Sabi се свързва със земята, не е изненадващо, че тази тенденция в дизайна на интериора се основава на използването на естествени материали. Стила дава свобода на личното усещане, изява и вкус. Например, ако сте почитатели на Скандинавския стил може да изградите своя дизайн на основата на светла дъвесина, или ако сте симпатизанти на Средиземноморския, може да включите в решението си повече теракот.

Независимо от материалите, които използвате – автентичността е ключовия момент! Подборът на мебели и материали в стил Wabi-Sabi застава зад местното занаятчийство и като цяло всичко, което може да се намери на ръка разстояние 😉

Wabi-Sabi принцип:

„Да не усложняваме“

Щом разполагаме с дизайнерските си елементи от решаващо значение е да помислим как да сглобим всички парчета. В Wabi-Sabi простотата е другата ключова дума! Основно е да позволим на отделните елементи да изпъкнат и да заблестят в пространството със своята индивидуалност. Друг характерен аспект е да вкараме колкото можем повече природа в дома си като завършващ акорд на композицията. Функционалните елементи са фокусната точка на стила. Стаята се изгражда около мебелите, а не обратното и също така Wabi-Sabi приом е да оставим много свободно пространство около тях. Когато сме готови за аксесоарите, нужно е да обърнем специално внимание на елементи, които имат функционална цел. Декоративните купи и подноси са винаги добър избор, както и стайните растения, които могат да добавят свежест. Отправно е фриволната, свободна концепция на оформлението, така както ни идва от вътре и ни вдъхновява да се развихрим в собствения си дом!

Да прегърнем несъвършенствата

Обикновено при довършителни работи в интериорния дизайн, говорим за това как да го накараме да изглежда завършен или как да му се даде професионално оформен завършек. В този случай обаче стремежа е точно към обратното, защото Wabi-Sabi е замислен с идеята да представя красотата в съществуващите несъвършенства. Ако стила ви е спечелил, имайки предвид всичко до тук, нека без колебания да оставим грубия финиш за акцент!

Скоро сте счупили любимата си декоративна ваза? Ами залепете я обратно и се чувствайте свободни да й дадете подобаващо място или дори главна роля в интериорната ви Wabi-Sabi композиция. Сред съкровищата на тавана ви се е скрило старо, разскърцано легло? Wabi-Sabi има разрешение – да го наречем „изкусно раздвижено“ и да му вдънем нов живот, претворявайки празната си гостна с него. Има обаче едно „НО“, че има разлика между прегръщането на същността на Wabi-Sabi и изгубването на дизайна в ежедневния еклектичен хаос. Къде е точната граница вече се определя от личното ни изживяване със стила, но да не забравяме, че естетическия избор винаги остава в устрем към една обща хегемония!

Тенденциите в дизайна могат да идват от различни места, в този случай имаме японска философия от 15-ти век, на която да благодарим, че донесе компонентите на Wabi-Sabi до наши дни. В нашето съзнание през 2018 на фокус са прегръщането на несъвършенствата и личната автентичност, правейки тенденцията на Wabi-Sabi от особено значение за интериора и живота ни особено в този момент. Wabi-Sabi за нас е поредна нужна промяна в дома и съзнанието ни, а на вас допадна ли ви?

Leave
a comment

You don't have permission to register
X