fbpx

Дизайница

Copy of Заглавни    Статии

Домашна Zero Waste паста за зъби

Решихме, че е време да споделим с вас една много лесна рецепта за домашна Zero Waste паста за зъби, която е не само полезна, но и много ефективна.

Не е изненада за никой, че в пастите за зъби, които купуваме от магазините има редица вредни съставки. Именно тя беше едно от първите неща, които спряхме да купуваме и започнахме да си приготвяме сами, като захванахме да променяме навиците си към Zero Waste.

 

keep

 

Съставките са прости и лесни за намиране по магазините, така че няма да имате никакви затруднения с приготвянето и. Обещаваме! Продуктите са три, а именно: сода бикарбонат,кокосово масло и етерично масло

 

 

  • 1 супена лъжица сода бикарбонат
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 15-20 капки етерично масло по ваш вкус

 

 

Единственото, което трябва да направите е да смесите и разбъркате трите съставки и да се радвате на резултата. И да искате повече инструкции, няма да ги получите, защото това е всичко – лесно и бързо:)

 

soda

А защо всъщност ние от Дизайница започнахме да си приготвяме сами паста за зъби?

Опаковката:

Споделяме собствения си опит към един по – Zero Waste начин на живот и поради това, пластмасовите шишенца от пастите за зъби ни се струват тотално непотребни. Освен, че се продават в тубички имат и допълнителна хартиена опаковка. Хартиената опаковка е рециклируема обикновено, но същото не може да се каже за пластмасовата тубичка, която най-вероятно ще се озове на сметището. Предимството на нашата домашна паста за зъби е, че можем да я сложим в малко стъклено бурканче или кутийка от неръждаема стомана и да ги измиваме и пълним отново, когато се свърши пастата.

Съставките:

На нас от Дизайница ни харесва да знаем какво слагаме в телата си. Доста противоречиви мнения има около това какви точно съставки се съдържат в стандартните пасти за зъби. За момента няма да се спираме на всички, а по-точно на 2 от вредните съставки: триклозан и натриев лаурилсулфат (SLS), но да не забравяме, че конвенционалните пасти за зъби също така съдържат и флуорид, формалдехид, парафин,  консерванти, оцветители, изкуствени подсладители, пропилен гликол (PEG 12) и др., всички от които могат да доведат до здравословни проблеми.

Триклозан: Химикал, който се добавя към много продукти, защото има антибактериален ефект. От 2011 година в Европа е забранен да се добавя в определени продукти, докато според Американската агенция по храните се смята за безопасен. За съжаление триклозана е съставка съдържаща се в много козметични продукти като сапуни, пасти за зъби и шампоани. Това на нас ни стига като информация, за да ни откаже да продължим да ползваме познатите ни пасти за зъби.

 

Натриев лаурилсулфат (SLS): Това е пенообразуващото вещество в пастите за зъби, сапуните, шампоаните и дори препаратите за съдове. Известно е, че се натрупва в сърцето, черния дроб, мозъка, сърцето, значително се уврежда имунната система на кожата, както и допринася за редица алергични реакции.

Благодарим, но ще изберем да не слагаме в устите си този коктейл от химикали, защото приемането през устата е един от най-бързите начини да се абсорбира от организма ни.

 

Няма да ви затупваме с информация за останалите химични съставки, а по-скоро ви съветваме да пробвате нашата лесна рецепта с 3 прости продукта: сода бикарбонат, кокосово масло и етерично масло.

Със сигурност спестявате и пари, ако си я правите сами, освен това е много вкусна, здравословна и действа като балсам за зъбите ви:)

Leave
a comment

You don't have permission to register
X