fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

Copy of Заглавни    Статии

Домашна Zero Waste паста за зъби

Решихме, че е време да споделим с вас една много лесна рецепта за домашна Zero Waste паста за зъби, която е не само полезна, но и много ефективна.

Не е изненада за никой, че в пастите за зъби, които купуваме от магазините има редица вредни съставки. Именно тя беше едно от първите неща, които спряхме да купуваме и започнахме да си приготвяме сами, като захванахме да променяме навиците си към Zero Waste.

 

keep

 

Съставките са прости и лесни за намиране по магазините, така че няма да имате никакви затруднения с приготвянето и. Обещаваме! Продуктите са три, а именно: сода бикарбонат,кокосово масло и етерично масло

 

 

  • 1 супена лъжица сода бикарбонат
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 15-20 капки етерично масло по ваш вкус

 

 

Единственото, което трябва да направите е да смесите и разбъркате трите съставки и да се радвате на резултата. И да искате повече инструкции, няма да ги получите, защото това е всичко – лесно и бързо:)

 

soda

А защо всъщност ние от Дизайница започнахме да си приготвяме сами паста за зъби?

Опаковката:

Споделяме собствения си опит към един по – Zero Waste начин на живот и поради това, пластмасовите шишенца от пастите за зъби ни се струват тотално непотребни. Освен, че се продават в тубички имат и допълнителна хартиена опаковка. Хартиената опаковка е рециклируема обикновено, но същото не може да се каже за пластмасовата тубичка, която най-вероятно ще се озове на сметището. Предимството на нашата домашна паста за зъби е, че можем да я сложим в малко стъклено бурканче или кутийка от неръждаема стомана и да ги измиваме и пълним отново, когато се свърши пастата.

Съставките:

На нас от Дизайница ни харесва да знаем какво слагаме в телата си. Доста противоречиви мнения има около това какви точно съставки се съдържат в стандартните пасти за зъби. За момента няма да се спираме на всички, а по-точно на 2 от вредните съставки: триклозан и натриев лаурилсулфат (SLS), но да не забравяме, че конвенционалните пасти за зъби също така съдържат и флуорид, формалдехид, парафин,  консерванти, оцветители, изкуствени подсладители, пропилен гликол (PEG 12) и др., всички от които могат да доведат до здравословни проблеми.

Триклозан: Химикал, който се добавя към много продукти, защото има антибактериален ефект. От 2011 година в Европа е забранен да се добавя в определени продукти, докато според Американската агенция по храните се смята за безопасен. За съжаление триклозана е съставка съдържаща се в много козметични продукти като сапуни, пасти за зъби и шампоани. Това на нас ни стига като информация, за да ни откаже да продължим да ползваме познатите ни пасти за зъби.

 

Натриев лаурилсулфат (SLS): Това е пенообразуващото вещество в пастите за зъби, сапуните, шампоаните и дори препаратите за съдове. Известно е, че се натрупва в сърцето, черния дроб, мозъка, сърцето, значително се уврежда имунната система на кожата, както и допринася за редица алергични реакции.

Благодарим, но ще изберем да не слагаме в устите си този коктейл от химикали, защото приемането през устата е един от най-бързите начини да се абсорбира от организма ни.

 

Няма да ви затупваме с информация за останалите химични съставки, а по-скоро ви съветваме да пробвате нашата лесна рецепта с 3 прости продукта: сода бикарбонат, кокосово масло и етерично масло.

Със сигурност спестявате и пари, ако си я правите сами, освен това е много вкусна, здравословна и действа като балсам за зъбите ви:)

Leave
a comment

You don't have permission to register
X