fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

1 Zero Waste Началото

Zero Waste започва от промяна в мисленето

Ще ви представим нашата лична гледна точка върху това, откъде започват същинските Zero Waste промени. И по-точно ще обърнем фокуса навътре към нас. Дали сме се замисляли върху това, че състоянието на планетата е проекция на вътрешния ни свят? За мръсотията, която сме събрали в себе си, работата която не сме свършили по собствената си“къща“в ума и чувствата си и хроничната липса на време за нея. Дали изброеното не е част от произхождащата цялостна дисбалансираност на всички наши нива вън и вътре, и дали това не е рефлектирало върху състоянието на заобикалящата ни среда? Може да звучи крайно, но докато бягаме от отговорност за действията, думите и мислите си – ние смятаме, че няма как да видим мечтания, идиличен свят около нас, ако не започнем първо от себе си. А последствията от бездънно затворените ни очи ще са все по-катастрофални.

2555527

Ние вредим постоянно и първо на себе си чрез качеството на мислите си, застоя в миналото – кой, какъв е бил и какво е направил… и непрестанно вперения поглед в бъдещето като утопично спасение, което някак от самосебе си ще се получи, докато ние си стоим с крака на масата. А къде остана Настоящето и малките крачки? Мислим, че важен е пътя и ценността на мига, а не крайната цел и вечното недоволство дори и при постигането й. Идеята на написаното до тук не е с цел да звучи като линч, а като препратка и осветяване към това колко важен е всеки от нас и личния ни избор, защото решавайки сега да бъдем отговорни към замърсяването го решаваме и занапред за нашите семейства, близки и бъдеще. Ние не заставаме зад това да правим фундаментални и кардинални промени на момента, а на първо време да се огледаме и замислим за това, което виждаме и какво срещаме в заобикалящия ни свят. Малките крачки сега и примера ни би задействал последващо вълнение така поне мислим ние, а вие?

12533

Като изключим философската част до тук малките стъпки, за които доста често говорим се изразяват в дребни, лесни ежедневни промени като за начало. Нали от някъде е нужно да се започне. Например замяната на пластмасата с алтернативи за многократна употреба. За това да пазаруваме по възможност повече насипно. Да си купуваме мебели, дрехи и каквото можем от местни производители, подкрепяйки икономиката си. Или да ги купуваме от магазини за втора ръка стоки. И още низ от варианти и идеи във физическия свят.

И пак на философска вълна като за финал. Ще се опитаме да обрисуваме картина, която лично ние се опитваме да пресъздадем в нашия вътрешен свят и да презентираме в живота си. Да си представим и други стъпки на промяна, но в личните ни преживявания с природата и близките ни. Да се спрем на най-обикновена разходка в парка след работа. Ние се опитваме да се забавим сред динамиката на града и да останем в този конкретен миг – в парка за по-дълго. Да се вгледаме в себе си, емоциите си, да видим природата, да я чуем, за да успокоим мислите си, като си дадем повече пространство за спокойствие и оценяване на точно този момент, обкръжение и място. И това състояние да пренесем във всяка ежедневна ситуация, като например тази сега пред компютъра в индиректната комуникация с вас. Защо? Защото всеки момент е безценен и няма как да го върнем. И когато отделяме внимание и увеличаваме осъзнатите моменти със себе си и другите дори в най-натоварените ситуации, когато действаме повече все едно сме в “парка” наясно със своите нужди и с притихнали мисли в главата си ще започнат и личните ни промени. Тогава както написахме по-рано ще сме подредили „вкъщи“- в главата си и със спокойно сърце ще се движим сред другите в противовес на постоянното привидно бързане с повече лекота и разбиране, като добре балансирана система.

Copy of Заглавни    Статии 1

Та изчиствайки вътре в себе си – освобождаваме място за новите стъпки и начала. И така срещайки боклук по алеята ще предпочетем да го хвърлим в кофата без много шум пред това да се ядосваме, съдим и псуваме. Ядосването в такава ситуация ще разгледаме, като символ на безсилието ни. Да съдим като съгласие с общото схващане да стоим настрана от проблемите, но пък за сметка на това да покажем възмутата си. Да псуваме като олицетворение на отхвърлянето на другите и оправдаването си с тях, но не и със себе си. И последно действието да го изхвърлим спокойно в коша, действащо като пример, но с оттенъка на носенето на лична отговорност за изборите си без съдничество, а с приемане. И така избирайки последното неминуемо около нас ще се отрази вътрешното ни приемане на етапа, в които живеем и готовността ни за действие и промяна. И много скоро сами ще се изненадаме в какво прекрасно огледало се оглеждаме като отражение на личния ни пример. Ще виждаме все повече хора, които правят малките крачки без да се оглеждат за одобрение или за съюзници, и са с обърнат фокус към себе си и ценното в живота.

И така ние се опитваме да правим тези стъпки, като това са личните ни размисли, с които не ви обвързваме, защото всичко започва отвътре навън. А по повод на времето, както знаем нищо не става с едно щракване, нужно е търпение… Въоръжаваме се с такова и вярваме в постепенните промени, които се градят с постоянство. А вие?

Leave
a comment

You don't have permission to register
X