fbpx
k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Follow us

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Search

Дизайница

21 Философията ZW

Философията Zero Waste и нашите размисли по темата

Замислихме се.

Харесва ли ни заобикалящата ни среда и искаме ли да виждаме това, което виждаме около себе си в момента.

Каква е идеята зад Zero Waste движението.

Zero Waste или Нулев Отпадък е доста голяма идея, особено в нашето консуматорско общество. Означава да не правим никакъв боклук, не го изхвърляме в депата и дори в кофите ни за боклук, не го хвърляме на земята, отминавайки разсеяни. Това е доста сериозна концепция.

Защо все повече започнахме да се замисляме над нея?

Една от личните ни причини, които ни накараха да се замислим беше пиенето на вода. Да, всички знаем, че водата е жизнено важна за нашия организъм, и че трябва да пием достатъчно количество от нея на ден, за да сме здрави.

Поради това се стараем да набавяме необходимите за тялото ни течности, като разнасяме бутилки минерална вода в чантите си, ден след ден, месец след месец.

А какво всъщност правим? Помагаме на тялото ни да се хидратира, а в същото време изцеждаме природата.

Основният материал за пластмасата е добитият суров петрол от недрата на Земята. Добива се от далечни разстояния и се изразходва страшно много енергия за постигането, както и за по-нататъшната му обработка. Много творческа енергия и пот се вкарва и в това да бъде направен конкурентен дизайн на пластмасовата бутилка. Транспортирането на водата до крайния потребител е всъщност процесът изразходващ най-голямо количество енергия.

Бутилките достигат до нас на щандовете във веригите магазини, а ние купуваме, пием, хвърляме и посягаме към следващата бутилка без да си даваме сметка какво причиняваме не само на себе си, а и на природата.

Точно това правим и ние, едни средностатистически консуматори. Това как пием водата си показва какво общество сме. Бихме искали телата ни и обществото, в което живеем, да отразяват устойчиви ценности, затова смятаме да направим промяна за себе си. Първата ни крачка ще бъде да намалим употребата на пластмаса.


Време е за малко статистика: Средно един гражданин на Европейския съюз купува 104 литра бутилирана вода на година. Повечето бутилки са направени от пластмаса, което теоретично означава, че повече от 50 милиарда 1- литрови пластмасови бутилки се продават в цяла Европа на година. По данни около 25 милиарда пластмасови бутилки се депонират или в лошия случай се изхвърлят в околната среда на година. В Европейския съюз само 21,3 % се рециклират и 30 % се изгарят за оползотворяване на енергията. Пластмасата не се разгражда, а отива в нашите океани и морета. Само проверете в търсачката терминът ‘plastic soup’ и ще си дадете сметка за какво става въпрос.

Имаме цялата информация и все пак продължаваме да я отбягваме и да не поемаме отговорност за личните си действия. Най-елементарното нещо, с което ние ще започнем е да заменим пластмасовите бутилки със стъклени или алуминиеви, тъй като са рециклируеми. Идеята е, когато се свърши просто да си налеем още, а не да тичаме до близкия магазин за нова пластмасова бутилка.

Честно да си признаем никак не ни звучи непосилно, а би елиминирало многобройните пластмасови бутилки, които използваме на година. Но това е само началото, и едва ли ще е много просто, защото за съжаление огромна част от нашите вещи и дори храна са обгърнати с пластмаса – от четката за зъби до така полезния бейби спанак опакован в пакет.


Това са нашите размисли и ще се радваме да споделите с нас в коментарите дали грижата за себе си и природата и вас засяга лично.

Последвайте ни в инстаграм @_designitsa_ , ако искате да следвате нашия път към една по-малко пластмасова планета, а защо не и да се включите в предизвикателството. Тагвайте ни с  @_designitsa_ и използвайте #cangozerowaste.

Leave
a comment

You don't have permission to register
X